Last news in Fakti

24 Декември, 2023 18:33 1 163 10

Египет предлага свой проект за прекратяване на сраженията в Газа

  • египет-
  • газа-
  • хамас

Предвижда се двуседмичен срок на спиране на огъня, освобождаване на 40 израелски заложници от ХАМАС и доставка на хуманитарна помощ за цивилното население

Египет е изготвил проект на споразумение за прекратяване на сраженията между Израел и "Хамас" и освобождаване на още заложници, държани от палестинската ислямистка групировка, съобщи БТА, като се позова на информация от ДПА и регионална телевизионна мрежа.

Инициативата, която предвижда три отделни етапа е била представена на разговорите, проведени по-рано тази седмица в Кайро между египетски представители и екип на "Хамас", според информацията на саудитската телевизия "Ашарк нюз", която се позовава на източници, запознати с разговорите.

Според съобщенията първата фаза включва примирие за най-малко две седмици, по време на което се предвижда "Хамас" да освободи 40 израелски заложници - жени, деца, както и болни възрастни хора, допълват източниците, а в замяна Израел да освободи от затворите си 120 палестинци от същите групи. Тази фаза предвижда също прекратяване на военните действия за посочения срок и осигурявана на достъп на хуманитарната помощ в ивицата Газа.

Втората фаза предлага палестински преговори с посредничеството на Египет, за прекратяване на вътрешнопалестинското "разделение" и създаване на палестинско технократско правителство, което да управлява Газа и Западния бряг, според проекта.

Третият и последен етап според съобщението предвижда пълно прекратяване на огъня и "всеобхватна" сделка за освобождаване на всички израелски военни, задържани от "Хамас" и други палестински фракции, в замяна на палестински затворници в Израел. Този етап включва и изтегляне на Израел от ивицата Газа, като същевременно се позволява на разселените жители на Газа да се завърнат в предишните си жилища в анклава.

Предложението ще бъде обсъдено от политическото бюро на "Хамас" в Катар, съобщава телевизията. До момента няма коментар нито от Египет, нито от групировката, която е категоризирана като терористична от Израел, ЕС и САЩ.

По-рано тази седмица делегация на "Хамас", водена от нейния ръководител Исмаил Хания, посети Кайро за разговори с египетски представители. Миналия месец Катар и Египет помогнаха да се постигне временно примирие между Израел и "Хамас", което улесни и размяната на заложници срещу затворници, припомня ДПА.

Египет стана първата арабска държава, подписала мирен договор с Израел през 1979 г. и е посредничил в предишни конфликти между палестинците и Израел.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    7 2 Отговор
    Хазарите затънаха в Газа.Всеки ден губят стотици войници и танкове.Тепърва ще страдат.

    Коментиран от #5, #9

  • 2 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    6 2 Отговор
    Израел може за 12 часа да изчезне от картата на света! Но за съжаление страха е голям на заобикалящите го държави и от тоя страх евреите още съществуват на тая земя!

    Коментиран от #3

  • 3 Последния Софиянец

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Американски самолетоносачи с ядрени ракети пазят Израел в Средиземно море.Когато се изтеглят ще изчезне Израел от картата.

    Коментиран от #10

  • 4 Магнитски Пеевски

    4 2 Отговор
    Айде СИСИ вкарай армията и войната ще приключи.. какво им се чудите на чифутитии..ниедни...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 най големия виновник

    2 0 Отговор
    за състоянието на палестинците са именно Египетр.Такъв ако ти предлага решение бегай с 200.
  • 7 еврейското безумие и

    2 0 Отговор
    лакомия ги водят към гибел.Израел вече няма никакво бъдеще в Близкия Изток.
  • 8 Мошето

    0 0 Отговор
    Нистава...40 за 40 затворника и Суеца ще е затворен за неопределено време.
  • 9 еми тогава

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Радвай се щом са затънали, защо го ги вините че бият хизбула....радвайте се.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.