Last news in Fakti

25 Декември, 2023 06:58 3 837 23

Китай: Филипините нахлуха на наша територия

  • китай-
  • филипини-
  • южнокитайско море

Действията им в Южнокитайско море са изключително опасни, заявява в своя статия органът на Китайската комунистическа партия

Китай: Филипините нахлуха на наша територия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В понеделник официалните медии на Китай обвиниха Филипините в нахлуване на китайска територия в Южнокитайско море, разпространяване на невярна информация и заговор с извънтериториални сили за предизвикване на проблеми, предаде firstpost.com.

Филипините зависят от помощта на САЩ, за да се противопоставят многократно на Китай, с такива “изключително опасни” действия, което значително застрашава регионалния мир и стабилност, пише вестникът на Китайската комунистическа партия "Женмин жибао".

Филипините, Министерството на външните работи и националната работна група, отговаряща за Южнокитайско море, не отговориха веднага на исканията за коментар.

Напрежението между Пекин и Манила се повиши през последните месеци, като и двете страни си разменят обвинения за поредица от инциденти в Южнокитайско море, включително твърдения, че Китай е извършил таран на кораб, превозващ началника на щаба на филипинските въоръжени сили по-рано този месец.

Китай претендира за по-голямата част от Южнокитайско море, което се споделя от Филипините, Бруней, Малайзия, Тайван, Виетнам и Индонезия. С решение от 2016 г. по спор, заведен от Филипините, международен трибунал отхвърли иска на Китай, на което Пекин се противопостави.

Миналата седмица китайският външен министър Ван И отправи необичайно директно предупреждение, като каза, че всяка грешка в конфликта с Филипините ще доведе до строг отговор от страна на Китай и призова за дискусия за преодоляване на „сериозните трудности“.

Влошаването на двустранните връзки съвпада с действията на Манила за укрепване на военните отношения с Япония и Съединените щати, нейният бивш колониален защитник и отбранителен съюзник от седем десетилетия.

Китай изрази гнева си срещу САЩ този месец, след изпращането на военноморски кораб във води близо до спорната зона, където Китай и Филипините са имали няколко морски конфронтации.

Вашингтон често е използвал своя договор за отбрана с Манила, за да “заплашва” Китай, грубо подкрепя филипинското нарушаване на китайския суверенитет и “сее опасения за сигурността”, пише вестникът на комунистите.

Това е „изключително безотговорно и опасно“, се казва в коментара.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тц тц тц

    24 17 Отговор
    Явно филипинците изгарят от желание сащисаните да им продават оръжия и да загиват в името на рейтинга на изкукалия Бай Дрън.
  • 2 Тото

    30 17 Отговор
    Напълно ясно !!!!!! Краварски номера!!!!!!

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    14 20 Отговор

    До коментар #2 от "Тото":

    От рано сте тук за некви дребни денги и то на Коледа, а подметкин!

    Коментиран от #21

  • 6 Факт е,

    23 14 Отговор

    До коментар #2 от "Тото":

    Които са на всяка дупка запушалка ...
    Независимо коя част от земното кълбо краварите имат " национални " интереси .
    Какви ?
    Да грабят и да се обогатяват за чужда сметка.
    И най-големият грабеж предстои със астрономическия дълг, който нямат намерение да връщат

    Коментиран от #8, #13

  • 7 007

    20 17 Отговор
    Китайските империалисти се учат от путлеристките си братя и агресират срещу всичките си съседи!!! На империалиста все му е малко, само завземане на чужди територии ги прави щастливи!!!🇧🇬🇺🇲🇺🇦🇪🇺🇧🇬

    Коментиран от #12

  • 8 Иванушка 🇷🇺

    5 14 Отговор

    До коментар #6 от "Факт е,":

    Какво му пука за това на един клошар, разкажи ни!
  • 9 Колко

    11 11 Отговор
    Си приличат с Раша ,Китай.

    Сега пак ли трябва да вярваме ,че Филипините ще напада Китай .

    Както Украйна нападна Раша ли ?

    Хахаха

    Комунисти , какво друго да очакваш .

    Коментиран от #11

  • 10 Ццц

    16 11 Отговор
    Има ли гнусно дело по света без замесен американец?

    Коментиран от #15, #17

  • 11 Бачо Киро

    10 8 Отговор

    До коментар #9 от "Колко":

    Що, без да ги ръчкат от САЩ щяха ли Филипините да се навират между шамарите? Като си малък си траеш. После олеле майко, що така станало...
    За Украйна вземи прочети как се изпусна германският политик от CDU Kiesewetter защо САЩ и Западът имат зор. Не е нито понеже смятат, че Путин ще напада Европа, нито им дреме за украинците. Преди 2022 имаше 2014 и той тотално се изпусна какво на майка си дирят там...
  • 12 Бачо Киро

    13 7 Отговор

    До коментар #7 от "007":

    Наистина ли смяташ, че филипинците ей тъй са провокирали Китай? Зад тях стои същият, както навсякъде по света, а Китай няма как да не реагират. После филипинците ще викат "аааа, ма що така", както украинците. Особено след като САЩ се отметнат, което се случва винаги. А форумните специалисти като вас тук ще обясняват как е лошо от страна на Китай са се държи като САЩ в Югославия, Ирак, Сирия и тн, защото това било право само на САЩ. Другите естествено нямат право да вършат такива неща...

    Коментиран от #19

  • 13 Разбира се

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Факт е,":

    , че имат " национални " интереси. Продаването на оръжия какво е?
  • 14 Госあ

    6 6 Отговор
    Чудесна възможност Китай да смажат Филипините и китайците от Тайван да се замислят сериозно

    Коментиран от #18

  • 15 наблюдател

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ццц":

    до 10 чете ли статията другар - имало е международен съд който е отредил че тая територия е на филипините
  • 16 Някой си...

    6 6 Отговор
    Най-вероятно става на въпрос за о-ви Спратли, за които Китай няма никакво право да претендира, защото са на над 1000 км поправа линия от най-близката точка, а са на 240 км от брега на Филипините, ерго,влизат в икономическата зона. Китайчетата изнаглеха твърде много напоследък. Ще им се случва случка май в най-скоро време.
  • 17 Ами да бъдем точни

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ццц":

    Като кажеш А, кажи и Б.. допълвам за да сме на ясно- освен кравар, рашист а напоследък и китаец
  • 18 Хи Хи Хи

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Ше им смажат дедова.. имаш ли на представа какво са филипините..май че не.Те така смазаха и виетнамчетата, ама виетконг ги нанатърка яко с грес и пясък..
  • 19 Някой си...

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Бачо Киро":

    МНогосе пънеш, ама не е лишо да поотвориш картатана гугъл.. какво търсят китай ците на над 1000 км от най-близката точка на Китай.. По такъв начин ние можем да обявим цялата акватория на Черно море за българска. Я се вземете малко у ръ це и не ги плескайте през врата си..
  • 20 сашо

    3 2 Отговор
    Картината е ясна правят всичко възможно както финансираха,подготвиха, въоръжеха и накараха Украйна да стане враг Номер -1 за Русия ис е стигна до война която продължава 2 -ра година. Филипини те ще я започнат а те ще я финансират ,за да изтощят Китай. След време и Тайван и Индонезия ще започнат провокациите си . Докато съществува Америка за човечеството няма ни мир ни покой.
  • 21 Центче, стига празнува

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Галя ще те уволни
  • 22 Играчка-плачка

    2 3 Отговор
    Краварите си намериха майстора най-после и ще плачкат. А и им дължат 3 трилиона, хахахах

    Коментиран от #23

  • 23 Мдааммм

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Играчка-плачка":

    Хич не си наясно с финанси и валутна политика!С тия 3 трилиона долара китайците имат две възможности-или да ги инвестират в САЩ или да купят друга валута(резервна) с тях,ама коя ли като всички валути в света се сравняват с доларите?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания