Last news in Fakti

26 Декември, 2023 04:49 698 0

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина участват в две мироопазващи мисии

  • босна-
  • нато-
  • мисии-
  • армия

Те показват високо ниво на професионализъм, умения и готовност за изпълнение на най-сложните задачи в областта на колективната сигурност

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина участват в две мироопазващи мисии - 1
Снимка: Фейсбук

Голям брой членове на въоръжените сили на Босна и Херцеговина участваха в различни мироопазващи мисии по света, демонстрирайки най-високо ниво на професионализъм, умения и готовност за изпълнение на най-сложните задачи в областта на колективната сигурност, предаде БТА, позовавайки се на информация от агенция ФЕНА.

Техните заслуги на този фронт са еднакво признати и ценени, независимо дали става въпрос за операции за поддържане на мира под ръководството на НАТО или за мироопазващи мисии на Организацията на обединените нации (ООН) и Европейския съюз (ЕС), за което свидетелстват, наред с другото, високите оценки, дадени на войници от Босна и Херцеговина от съответните организации и длъжностни лица.

С присъствието си на международната сцена въоръжените сили на Босна и Херцеговина демонстрират способност за действие в кризисни ситуации и оперативна съвместимост със съюзнически държави, което допринася за повишаване на доверието в страната, която успешно се превърна от обект/потребител в субект на международна военна помощ.

Опитът от Ирак, Афганистан, Мали, Конго, Централноафриканската република несъмнено потвърждава изказаните оценки и същевременно показва, че алтернативата на мира и стабилността е насилието и страданието, и че мирът може да бъде постигнат само чрез диалог, разбирателство и взаимно уважение.

Понастоящем членовете на въоръжените сили на Босна и Херцеговина участват в две операции в подкрепа на мира, а именно в операцията на ООН в Демократична република Конго (MONUSCO) и в мисията на Европейския съюз (ЕС) за обучение в Централноафриканската република (EUTMRCA).

Всички те споделят различен и ценен опит, придобит от първа ръка и непосредствено на терен, като го предават на колеги, които все още не са се сблъсквали с предизвикателства като война, конфликти, насилие, разрушения, страдания на цивилното население, глад и др.

В допълнение към гореспоменатите мисии Министерството на отбраната на Босна и Херцеговина започна процедура за потенциален принос на въоръжените сили на Босна и Херцеговина към мисията на НАТО в Ирак (NATO Mission Iraq-NMI) чрез участие в съвместен проект в рамките на регионалната инициатива, инициирана от САЩ "Адриатическа харта".

Както обясни Министерството на отбраната на Босна и Херцеговина в изявление за ФЕНА, това министерство, следвайки предписаните процедури, изпрати информация на председателството на Босна и Херцеговина относно потенциалното участие на въоръжените сили на Босна и Херцеговина в мисията на НАТО в Ирак и след като получи одобрение от председателството на Босна и Херцеговина, ще предприеме по-нататъшни стъпки в това отношение.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА