Last news in Fakti

26 Декември, 2023 05:30 1 047 0

Мирният план на Египет получи хладен прием от Израел и Хамас

  • египет-
  • хамас-
  • израел-
  • газа

Нарастващият брой на загиналите израелски войници от наземната операция заплашва да подкопае обществената подкрепа за войната

Мирният план на Египет получи хладен прием от Израел и Хамас - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел и Хамас посрещнаха хладно в понеделник предложението на Египет за прекратяване на войната, предаде Асошиейтед прес. Но дългогодишните врагове не отхвърлиха изцяло плана, повишавайки възможността за нов кръг от дипломация за спиране на опустошителната израелска офанзива в Ивицата Газа.

Египетският план призовава за поетапно освобождаване на заложници и формиране на палестинско правителство от експерти, което да управлява ивицата Газа и окупирания Западен бряг, според високопоставен египетски служител и европейски дипломат, запознати с предложението.

Египетския служител, пожелал анонимност, каза, че подробностите са обсъдени с Катар и са представени на Израел, Хамас, Съединените щати и европейските правителства. И Египет, и Катар посредничат между Израел и Хамас, докато САЩ са най-близкият съюзник на Израел и ключова сила в региона.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху не коментира директно предложението. Но говорейки пред членове на своята партия Ликуд, той каза, че е решен да продължи напред с офанзивата на Израел.

„Разширяваме битката през следващите дни и това ще бъде дълга битка и не е близо до завършване“,” каза той.

Късно в понеделник Хамас изстреля ракети, задействайки сирените за въздушна атака в южния град Ашкелон. На този етап няма съобщения за щети и пострадали.

Египетското предложение не отговаря на обявената от Израел цел за смазване на Хамас. Изглежда също така е в противоречие с настояването на Израел за поддържане на военен контрол над Газа за продължителен период след войната.

Но Нетаняху е изправен пред силен вътрешен натиск да постигне сделка за връщане у дома на повече от 100 израелски заложници, които остават в плен в Газа.

Докато той обеща да продължи войната по време на реч в парламента, роднини на заложниците го прекъснаха и призоваха за незабавното им завръщане.

Нарастващият брой на загиналите израелски войници от наземната операция също заплашва да подкопае обществената подкрепа за войната. Израелските военни обявиха смъртта на още двама войници в понеделник, с което общият брой на убитите във войната достигна 156.

Хамас не реагира официално на предложението. Но не е ясно дали ще се съгласи да се откаже от управлението, след като контролираше Газа през последните 16 години.

Иззат Ришк, високопоставен служител на Хамас, за когото се смята, че е базиран в Катар, излезе с изявление, повтарящо позицията на групата, че няма да преговаря без „пълно прекратяване на агресията“. Той каза, че Хамас няма да се съгласи на „временно или частично примирие за кратък период от време“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА