Last news in Fakti

19 Декември, 2013 14:01 13 046 4

Над 1000 убити само за 2 дни в ЦАР

  • цар-
  • централноафриканската република-
  • убийства

Правозащитни организации смятат, че в страната се извършват военни престъпления

Над 1000 убити само за 2 дни в ЦАР - 1
Снимка Архив ЕПА/БГНЕС

Близо 1000 души са били убити само за два дни от бивши бунтовници в столицата на Централноафриканската република, съобщи правозащитната организация „Амнести Интернешънъл” (Amnesty International) в последния си доклад.

От организацията са категорични, че в страната са извършени както военни престъпления така и престъпления срещу човечеството.

В отделен доклад, друга правозащитната организация - „Хюман райтс уоч“ (Human Rights Watch) призова ООН незабавно да вземе мерки и да изпрати още мироопазващи войски в ЦАР.

Ситуацията в страната ескалира и се стигна до невиждана жестокост, след като бившият президент Франсоа Бозизе бе свален от власт през март от лидера на мюсюлманската въстаническа група „Селека” Мишел Джотодия. След този преврат той се провъзгласи за президент и стана първият мюсюлмански лидер в страната, където християните са мнозинство.

В своя доклад „Амнести“ заявяват, че бившите бунтовници от „Селека“ са отнели живота на близо 1000 души в столицата Банги, като отмъщение за смъртоносните християнски атаки.

Атаките дойдоха дни след като християнските милиции, известни като "анти-Балака" ("Балака" означава „мачете“ на местните езици Санго и Манджиа – бел.ред.) проведоха своя акция от врата на врата в някои части на Банги "и убили около 60 мюсюлмански мъже", се казва в доклада на Амнести. В християнските отряди участват повечето от лоялните на Бозизе хора.

"Така наречените правителствени сили, известни като бившата мюсюлманска бунтовническа групировка „Селека“, отмъсти в по-голям мащаб на християните в нападение, при което загинаха близо 1000 души само за два дни. Те са плячкосвали и домовете на християните. Сред избитите има и малък брой жени и деца", се казва още в доклада.

Амнести заяви, че цивилните са били убити през деня, въпреки присъствието на войници от Франция и Африканския съюз.

Броят на смъртните случаи е значително по-висок от досегашните оценки на ООН, според които в Банги са убити 450 души и още 150 са загинали в други части на страната.

Кристиан Мукоса, експерт  на правозащитната организация в Централна Африка каза, че събраната информация "не е оставила никакво място за съмнение, че военни престъпления и престъпления срещу човечеството, са били извършени от всички страни в конфликта."

В своя доклад „Хюман райтс уоч“ заяви, че в северния град Босангоа, християнските милиции са нападнали мюсюлмански общности, прерязвали са гърлата на децата и принуждавали родителите да гледат.

Мюсюлмански групи отмъстили, като подпалили християнски домове и убили техните обитатели с очевидното одобрение на военни командири, които са присъствали на място, обявиха от организацията.

"Бруталните зверства в Централноафриканската република създават цикъл на убийства и репресии, който заплашва да излезе извън контрол", казват авторите на доклада. "Съветът за сигурност на ООН трябва да действа бързо, за да спре тази разрастваща се катастрофа."

По-рано този месец президентът Джотодия каза пред френското радио, че е готов да разговаря с лидерите на християнските милиции за разрешаване на конфликта.

Неговите коментари дойдоха след като Африканския съюз разреши увеличаване на броя на войските в ЦАР до 6000.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Андрей Николов

    5 1 Отговор
    Айде нема нужда, ООН които седяха и гледаха в Руанда геноцида на 1 000 000 души!!!! сатанисти са ООН!
  • 2 vertu

    4 3 Отговор
    в африка и без тва са много трябва нещо по силно от спина да се пусне там!

    Коментиран от #4

  • 3 Симеон Тасев

    1 1 Отговор
  • 4 ВИП АМГ

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "vertu":

    tova sa hora be mente vertu