Last news in Fakti

28 Декември, 2023 04:51 603 1

Израелски удар погуби трима души в Южен Ливан

  • ливан-
  • израел-
  • хизбула

Жертвите са боец от "Хизбула" и двама негови роднини

Израелски удар погуби трима души в Южен Ливан - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
При израелски удар в Южен Ливан е убит боец на "Хизбула", съобщиха от групировката, като държавните медии съобщиха, че двама негови роднини също са убити, а подкрепяното от Иран движение е изстреляло ракети в отговор, предаде АФП, цитирана от dariknews.bg.

От началото на войната между Израел и Хамас на 7 октомври на границата между Ливан и Израел се наблюдава ескалация на престрелките, главно между израелската армия и съюзника на Хамас - Хизбула.

"Вражески военни самолети нанесоха удар преди полунощ по къща в центъра на град Бинт Джибейл", на около два километра от границата, като убиха мъж, брат му и съпругата му, съобщи Националната информационна агенция на Ливан.

Агенцията идентифицира загиналите като Али Бази, брат му Ибрахим и съпругата му Шурук Хамуд и съобщи, че още един член на семейството е ранен.

По-късно Хизбула обяви, че Али Бази е бил един от нейните бойци.

Роднина заяви, че Ибрахим Бази е австралийски гражданин, който е долетял на посещение преди около седмица.

Хасан Фадлалах, депутат от подкрепяната от Иран групировка, обяви, че "нито едно престъпление срещу цивилни граждани няма да се размине, без врагът да плати цената".

По-късно Хизбула съобщи, че е изстреляла бараж от 30 ракети "Катюша" към Кирят Шмона в Северен Израел "в отговор на повтарящите се престъпления на врага и насочването му към цивилни къщи в Бинт Жбейл".

От началото на трансграничните военни действия от ливанска страна са убити повече от 150 души, повечето от които бойци на Хизбула, но също така и повече от 20 цивилни, трима от които журналисти.

По данни на военните от израелската страна са убити най-малко четирима цивилни и девет войници.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    1 0 Отговор
    Тези са преписвали от Тодор Колев - роднина, боец, роднина, боец...