Last news in Fakti

28 Декември, 2023 04:53 2 837 2

Още двама починаха от морбили в Румъния

  • морбили-
  • румъния-
  • починали

Първият смъртен случай беше при бебе на 7 месеца

Още двама починаха от морбили в Румъния - 1
Снимка: БГНЕС
Националният институт за обществено здраве (НИОЗ) на Румъния съобщи, че са потвърдени още два смъртни случая в резултат на морбили в страната, съобщава новинарският сайт Зиаре, предаде dariknews.bg.

Според последния доклад на Националния център за наблюдение и контрол на заразните болести (НЦНКЗБ) в рамките на НИОЗ в периода 1 януари-24 декември в Румъния са регистрирани 2735 случая на морбили, включително три смъртни случая.

Първият смъртен случай от морбили беше при бебе на 7 месеца (неподлежащо на ваксинация) от окръг Брашов, което е било в контакт с 3-годишното си братче, което не е било ваксинирано срещу морбили.


Вторият случай е също при 7-месечно бебе (неподлежащо на ваксинация) от общност с ваксинационно покритие под оптималното в окръг Брашов, където са регистрирани 27 случая на морбили, а третият случай е при възрастен на 35 години, неваксиниран срещу морбили, от Букурещ. Той е имал съпътстващи заболявания - множествен миелом.

Потвърдените 2735 случая на морбили са регистрирани в 34 окръга и в град Букурещ, като най-много са в окръзите Муреш (748) и Брашов (657), както и в столицата (352).

В периода 6-24 декември 2023 г. с тривалентната ваксина (морбили, паротит и рубеола) са ваксинирани общо 23 475 деца, от които 4191 на възраст между 9 и 11 месеца.

В началото на декември Министерството на здравеопазването обяви епидемия от морбили на национално ниво.

 


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 политкоректно

    2 1 Отговор
    общност с ваксинационно покритие под оптималното...
  • 2 Извънредно!

    2 0 Отговор
    ЖалкатаПачаГанеф е открит разчленен от Морбили.
Новини по държави: