Last news in Fakti

28 Декември, 2023 11:25 859 3

Китай твърди, че Тайван умишлено "раздухва" военна заплаха с цел победа на изборите

  • китай-
  • тайван-
  • военна заплаха-
  • победа-
  • избори-
  • умишлено

С наближаването на изборите Тайван съобщава за китайски изтребители и военни кораби около острова

Китай твърди, че Тайван умишлено "раздухва" военна заплаха с цел победа на изборите  - 1
Снимка: Shutterstock

В четвъртък китайското министерство на отбраната обвини правителството на Тайван, че умишлено "раздухва" военна заплаха от Китай с цел изборна печалба преди изборите на острова, които ще се проведат след малко повече от две седмици, предаде Ройтерс.

Президентските и парламентарните избори в Тайван, които ще се проведат на 13 януари, ще определят отношенията на претендиращия за китайски статут остров с Пекин, който през последните четири години засили военния натиск, за да отстоява претенциите си за суверенитет.

С наближаването на изборите Тайван съобщава за китайски изтребители и военни кораби около острова, както и за балони, пресичащи чувствителния Тайвански проток, макар че според военните те най-вероятно са с цел наблюдение на времето.

По време на месечна пресконференция в Пекин говорителят на китайското министерство на отбраната У Циен заяви, че вината за напрежението е на тайванското правителство.

"Властите на Демократичната прогресивна партия (ДПП) умишлено раздухват така наречената "военна заплаха от континента" и преувеличават напрежението", каза Ву, визирайки управляващата партия на Тайван, която Пекин смята за сепаратисти.

"Това е изцяло с цел да се постигне изборна печалба", каза той и обвини Тайван, че използва "познат изборен сценарий, за да подклажда конфронтация и да манипулира изборите".

Китай никога не се е отказвал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол, а през 2005 г. прие закон, който дава на страната правно основание за военни действия срещу Тайван, ако той официално се отдели или изглежда, че е на път да го направи.

Китай не понася кандидата за президент на ДПН, настоящия вицепрезидент Лай Чинг-те, като го смята за сепаратист, и отхвърля призивите му за преговори.

Тайванското министерство на отбраната заяви тази седмица, че не е забелязало никакви признаци за мащабна китайска военна активност преди изборите, но следи Китай отблизо.

Ву заяви, че Народноосвободителната армия на Китай е добре запозната с военните движения на Тайван.

"Както винаги, ще предприемем всички необходими мерки, за да защитим решително националния суверенитет и териториалната цялост", добави той.

От началото на този месец Тайван съобщи за множество китайски балони, носещи се над чувствителния Тайвански проток, като заяви, че те вероятно наблюдават метеорологичните условия.

Министерството на отбраната на Тайван твърди, че китайски военни самолети също така редовно са пресичали средната линия на водния път, която преди е служила като неофициална бариера между двете страни.

Ву отказа да коментира балоните и отново заяви, че Китай не признава средната линия.

"Тайван е част от Китай. Средната линия" абсолютно не съществува."

Китай е разгневен от продажбите на оръжие от САЩ на Тайван.

"Твърдо се противопоставяме на всяка държава, която има официални и военни контакти с Тайван под каквато и да е форма", добави Ву. "Съединените щати манипулират тайванския въпрос под различни форми, което е много опасна авантюра."


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    6 2 Отговор
    ИРАН И ТОЙ ЧАКА ИЗБОРИТЕ В ТАЙВАН.ЗА ДА СИ ИЗЧИСТИ ПОЗИЦИЯТА ДАЛИ ИЗРАЕЛ ТРЯБВА ДА СЪЩЕСТВУВА
    ....
    АМЕРИКАНЦИТЕ СА НА ЛЪТ ДА СЕ СГРОМОЛЯСАТ
    ПЛАНЕТАРНО НА 3 МЕСТА :))
    .....
    ЧЕ НЯМАТ И СНАРЯДИ И РАКЕТИ ВЕЧЕ :))
  • 2 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    6 2 Отговор
    Тайван скоро пак ще си стане Китайски, и западните чакали обикалящи по крайбрежията на Китай и КНДР ще бъдат изгонени и оттам!
  • 3 доностия

    2 0 Отговор
    Не Тайван а Световната напаст, сган , чума наречена Америка нагнетява обстановката. Там е източника на злото , проклетата престъпна сган.