Last news in Fakti

28 Декември, 2023 14:15 1 423 9

Молдова ще бъде временно освободена от задълженията за плащания по програмите на ЕС

  • молдова-
  • освободена-
  • задължения-
  • плащания-
  • програми-
  • европейски съюз

Бъдещите споразумения за присъединяване на Молдова към програмите на ЕС също могат да предвиждат освобождаване от финансови вноски

Молдова ще бъде временно освободена от задълженията за плащания по програмите на ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Молдова ще бъде освободена от задълженията за плащания по програмите на Европейския съюз (ЕС), съобщи молдовската новинарска агенция Молдпрес.

На днешна среща членовете на парламентарната комисия по външна политика и европейска интеграция одобриха уведомлението за започване на преговорния процес и одобрението на споразумението между правителството на Молдова и Европейската комисия, което включва тази разпоредба.

Според документа за периода 2021-2027 г., Молдова ще бъде временно освободена от задълженията за плащания по програмите на ЕС. Това решение е в отговор на предложение на Европейската комисия и отразява икономическите, финансовите и политическите последици за Молдова от руската инвазия в Украйна.

Представителите на управляващите посочиха, че бъдещите споразумения за присъединяване на Молдова към програмите на ЕС също могат да предвиждат освобождаване от финансови вноски. Европейската комисия ще оценява необходимостта от продължаване на това временно освобождаване на всеки година, базирайки се на предоставената информация от молдовското правителство.

Към момента Молдова е подписала споразумения за присъединяване към различни програми на ЕС, включително "Фискалис" (Fiscalis), "Митници" (Customs), "Програма за общия пазар" (Single Market Program), "ЕС в подкрепа на здравето" (EU4Health), Програмата LIFE за околната среда, природата и климата, "Хоризонт Европа" (Horizon Europe) за научни изследвания и иновации, Механизмът за гражданска защита на ЕС (Union Civil Protection Mechanism), както и към инструмента "Connecting Europe" (CEF).


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    36 0 Отговор
    Фалираха ама лаят по Русия.
  • 2 И тея

    27 0 Отговор
    Ще кълват на гола кука !
  • 3 Делю Хайдутин

    28 0 Отговор
    Ние ще плащаме и за тях.
  • 4 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    28 1 Отговор
    България от 2007г. е в Сборището и нищо хубаво не сме видели, само обедняваме и плащаме вноските си за да живеят добре и охолно само 15 % престъпници и крадци.
  • 5 ЕУРОАТЛИНТИК

    24 0 Отговор
    Това ЕС-то стана голяма смешка. Всеки си прай квот си иска.
  • 6 Сатана Z

    22 1 Отговор
    Молдовците ще платят с животът си с присъединяването си към Европейския Райх.Безплатен обяд няма.
  • 7 Тези пинчери

    22 0 Отговор
    Фалират. Имат големи задължения и не могат да платят на контрагентите си.
  • 8 ПариНема

    12 0 Отговор
    Дръжте се !
  • 9 Даа!

    11 1 Отговор
    Ето как,под масата се изпълняват директиви на Губернатора зад океана.В негов интерес,но 540 милиона чифтокопитни,да плащат и издържат м,н г я ните на бившия СССР.А рогатите мигат на парцали и блеят.Дори вече и не блеят.Много ще се кефя,ако ги приемат бързо в ЕС.Тогава " солидарна Европа" ще разбере и усети,що е молдовска ОПГ, и как ще им свалят и гащите от простора,другите хлебарки.Там ще остане единствено най немощното ,възрастно поколение.Другите на талази,още първите месеци.Ще налазят централна Европа,като скакалци.