Last news in Fakti

28 Декември, 2023 21:16 2 198 25

Човешкият живот започва от зачатието, а не от раждането

  • зародиш-
  • бебе-
  • утроба-
  • майка-
  • църква

Съответният документ беше приет от Светият синод на Руската православна църква

Човешкият живот започва от зачатието, а не от раждането - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Светият синод на Руската православна църква на заседание, председателствано от Негово Светейшество патриарх Кирил в патриаршеската и синодална резиденция в московския ставропигиален манастир „Свети Даниил“, е приел документа „За неприкосновеността на човешкия живот от момента на зачатието“. Това съобщи председателят на Синодалния отдел за връзки на Църквата с обществото и медиите В.Р. Легойда.

Документът, чийто проект е разработен от Междусъборното присъствие, дава ясно обяснение на позицията на Руската православна църква относно началото на човешкия живот: „Според Библията човешкият живот започва от утробата на майката. Псалмопевецът и пророк Давид говори за действието на Божието Провидение в развитието на плода: „Ти си образувал вътрешностите ми и ме сплел в утробата на майка ми... Костите ми не бяха скрити от Тебе, когато бях създаден тайно, образувани в дълбините на утробата. Твоите очи видяха моя зародиш; в Твоята книга са записани всички дни, определени за мен, когато нито един от тях още не беше"" (Пс. 139:13,15-16), обясни В.Р. Легоида.

„Църквата свидетелства, че човешкият живот започва от момента на зачеването и следователно, че човек още в утробата има право на живот. „Този, който стане човек, вече е човек“, както пише християнският мислител Тертулиан през II век“, се казва в документа.

В текста се посочва, че „Църквата недвусмислено приравнява произволния хирургичен или медицински аборт на убийство, независимо от етапа на бременността и метода на извършването му“.

„По тази причина прокламирането на „правото на аборт“, т.е. „правото на убийство“, е неприемливо“, добави V.R. Легоида.

Документът, който подчертава особеното значение на защитата на майчинството, включително бременните жени, които обмислят аборт и които вече са го направили, отбелязва: „Църквата подкрепя създаването ... на институции на кризисни центрове за подпомагане на жени, които се намират в трудни житейски ситуации, и призовава държавата и обществото да предприемат посочените ефективни мерки. Важно е както да подкрепяме една жена по време на нейната бременност и след раждането, така и да ѝ помагаме да изпълни призванието си на майка“, докато „без да отхвърля жените, които са направили аборт, Църквата ги призовава към покаяние и преодоляване на вредните последици от греха чрез молитва и покаяние, последвани от участие в спасителните Тайнства."

„Освен това в документа се посочва значението на пастирската грижа за жените, отговорността на роднините и медицинските работници за техния живот и здраве, както и за живота и здравето на техните деца, като се подчертава недопустимостта на всякакви манипулации с ембриони, които включват тяхното умъртвяване ”, добави В.Р. Легоида.

Според председателя на Отдела за връзки на Църквата с обществото и медиите, Светият синод е решил да приеме документа с последващо одобрение от Архиерейския събор като разяснение и развитие на съответните положения от Основите на социалната концепция. на Руската православна църква.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    18 22 Отговор
    Не знаех, че офицерите от КГБ са токлкова вещи в божиите работи.

    Коментиран от #3, #10

  • 2 Версия

    12 16 Отговор
    Колата става кола, когато в нея се качи шофьор, до тогава е куп скъпо желязо и подробности.

    Коментиран от #8, #13

  • 3 Сила

    23 15 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Тия ако са християни аз съм джедай....

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 да бе

    21 13 Отговор
    ми мобилизрайте ги още при зачатие ... то вашето и след раждането не е живот
  • 6 Йода блес ю

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "Сила":

    Атанасов, не се прави на умряла лисица!
  • 7 От страни

    20 10 Отговор
    Браво на Русия. Пъърво забрани ЛГБТ-то сега ще забрани абортите. Само така - некой трябва да спазва Божите заповеди в тоя свят.

    Коментиран от #19, #25

  • 8 От страни

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Версия":

    Човек сравни с кола?
  • 9 ........

    10 1 Отговор
    Не е точно така,но са забранени опити с човешки ембриони,защото изпитват болка и е доказано.
  • 10 Умен по цялата глава

    9 12 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Руснаците имат проблем с раждаемостта и популацията на пиянската им нация... Милиони млади хора избягаха,останаха само старците там..Сега остава да дават паспорт и ЕГН още при зачеването...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 патето Яки

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Версия":

    Колата си е кола и без шофьор, достатъчно е да я заченат и завършат в завода.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Попове-милиционери -

    8 6 Отговор
    нeфeлнu крепостни гундяйчета!
  • 16 Мъдрият

    7 3 Отговор
    Това всеки въцърковен православен християнин го знае!
    Учудващо е, че чак сега го приемат като официално становище братушките! Трябваше много по-рано!
    Доколкото си спомням нашата църква отдавна прие подобно становище!

    Така или иначе проблемът с абортите е огромен! Но той се дължи основно на това, че съвременните хора масово се отдалечиха от Бога и не живеят Богоугодно, и не спазват Божиите заповеди! Нямат и страх Божий и благоговение!

    Всъщност това отдалечаване от Бога е в основата на почти всички проблеми на съвременния човек!
  • 17 Хитър Петър

    5 6 Отговор
    Живота започва, когато ти пораснат децата....
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 От вътре

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "От страни":

    Русия не е забранила нито едното, нито другото. Не се потдавай на соросови манипулации!

    Да не не се разрешава да се пропагандира нещо, не означава забрана!


    /а в САЩ данъкоплатците плащат абортите /
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Швейк

    2 1 Отговор
    А не започва ли още по рано-от сперматогенезата и овулацията или от Адам и Ева, примерно.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Щерев

    3 1 Отговор
    КГБеец да ти говори за християнски цености и руснак за грижата за човешки живот е направо нереално. Чудят се как да си вдигнат популацията на оркове за бъдещите им войни. На Путнята му трябва човешко месо за месомелачката на измислената империя.
  • 24 Харон

    2 0 Отговор
    ще не ще виждаме колко ценят руснаците човешкият живот....
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания