Last news in Fakti
  Тема: Украйна

31 Декември, 2023 08:50 3 964 75

ISW: Москва не се интересува от преговори, гони цели в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин

Украинският президент Володимир Зеленски заяви на 30 декември, че серията от руски удари на 29 декември са убили 39 души и ранили 159 и са засегнали стотици цивилни обекти

ISW: Москва не се интересува от преговори, гони цели в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинските сили извършиха серия от удари срещу цели в Русия в нощта на 29 срещу 30 декември и на 30 декември. Източници от украинската сигурност заявиха за западни и украински медии, че са били изстреляни повече от 70 дрона в нощта на 29 срещу 30 декември в руската военна инфраструктура и отбранителни промишлени съоръжения близо до градовете Москва, Белгород, Тула, Твер и Брянск.

Съобщава се, че украинските източници за сигурност характеризират тези удари като отговор на руските удари на 29 декември, което беше най-голямата серия от удари с безпилотни самолети и ракети срещу Украйна от началото на войната.

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските сили са прехванали 32 украински дрона в Брянска, Орловска, Курска и Московска области в нощта на 29 срещу 30 декември.

Несъответствието между тези руски и украински данни вероятно означава, че украинските сили са ударили много от предвидените цели.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Материали, публикувани на 30 декември, показват експлозии над град Брянск.

Министерството на отбраната на Русия заяви, че руската противовъздушна отбрана е свалила 12 украински ракети за РСЗО в Белгородска област на 29 декември и още няколко украински ракети за РСЗО близо до град Белгород през деня на 30 декември.

Според украински източници за сигурност, ударите на 30 декември са били насочени срещу руски военни цели близо до град Белгород.

Руските сили извършиха по-малък брой удари с ракети и безпилотни летателни апарати срещу Украйна на 30 декември след голямата руска серия от удари на 29 декември. Украински военни съобщиха, че руските сили са изстреляли 10 дрона Shahed-136/-131 по цели в Южна Украйна, Искандер-Ракета М в град Запорожие, неопределен брой ракети Kh-59 в градовете Днипро и Одеса и шест неуточнени ракети в град Харков.

Украински служители съобщиха, че украинските сили са прихванали пет от безпилотните самолети, ракетата Искандер-М и една от ракетите Х-59.

Руските сили са ударили гражданска инфраструктура в град Харков, предприятие в град Одеса и офиса на украинския комисар по правата на човека в град Херсон.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви на 30 декември, че серията от руски удари на 29 декември са убили 39 души и ранили 159 и са засегнали стотици цивилни обекти.

The Economist съобщи на 29 декември, че източник от отбранителната индустрия на Украйна е заявил, че руските удари на 29 декември са били насочени предимно срещу отбранителни промишлени съоръжения в Украйна, включително тези, свързани с украинското производство на ракети и дронове.

Руските удари вероятно означават намерение да попречат на Украйна да развие ключов капацитет за поддържане на операции за по-дълги военни усилия и да попречат на усилията на Украйна да търси западни партньорства за съвместно производство в Украйна.

Руските официални лица продължават да твърдят, че Русия не се интересува от преговори с Украйна или Запада и възнамерява да постигне максималистичните си цели. Руският заместник-министър на външните работи Михаил Галузин повтори в интервю за руското държавно издание РИА Новости на 30 декември, че Русия ще се съгласи на уреждане, когато Украйна бъде "неутрална, необвързана и без ядрено оръжие", "демилитаризирана" и "денацифицирана". Това са отдавнашни искания на Русия за изключване на Украйна от членството в НАТО и ЕС, отнемане на способността на Украйна да защитава своята земя и народа си и замяната на сегашното избрано украинско правителство с прието от Кремъл правителство.

Галузин също повтори разказа на Кремъл, че украинският президент Володимир Зеленски — а не руският президент Владимир Путин — е виновен за липсата на преговори и заяви, че предложеният мирен план на Зеленски няма нищо общо с мира, но оправдава продължаването на военните действия. Галузин твърди, че Русия никога не е отказвала да участва в диалог с Украйна, но няма друг избор, освен да изпълни всички свои възложени задачи - максималистичните цели на Русия - в Украйна.

Руски източници конкретно разшириха етикетирането на заместник-председателя на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев на Одеса, Днепър, Харков, Николаев и Киев като "руски градове" на 28 декември. Известният блогър заяви на 30 декември, че войната ще приключи, когато Украйна позволи на Русия да превземат Харков, Николаев, Одеса и други украински области.

Бившият говорител на Народната милиция на Донецката народна република (ДНР) Едуард Басурин заяви на 30 декември, че задачата на Русия за войната в Украйна преди е била размита и не е имало разбиране къде трябва да свършат руските граници, но изявлението на Медведев ясно показва че Русия е определила, че нейните граници трябва да позволяват "пълен руски контрол" на Черно море и трябва да включват Киев.

Басурин нарича Киев "столицата на Руската голяма империя" и родното място на руското православие и думата "Рус" по отношение на Киевска Рус. Изявленията на Басурин повтарят тези на Путин, който представи подобни твърдения в своята статия "Историческото единство на руснаци и украинци" от юли 2021 г. и който наскоро се върна към разказите за Киевска Рус като част от "Руския свят", за да рамкира инвазията на Русия на Украйна като исторически оправдана.

Русия продължава да поставя информационни условия, насочени към дестабилизиране на Молдова, като представя Русия като защитник на предполагаемо застрашените говорещи руски език в Молдова. Руската държавна новинарска телевизия ТАСС съобщи на 27 декември, че 19,1 процента от децата в училище в Молдова избират обучение на руски език.

ТАСС твърди, че отказът на молдовското правителство да признае руския за държавен език през 1989 г. е довел до войната в Приднестровието и конфликта с Гагаузия.

Освен това ТАСС твърди, че управляващата проевропейска молдовска Партия на действие и солидарност изостря тези предполагаеми дългогодишни езикови различия, като не дава на руския език статут на "език на междуетническо общуване".

Съобщава се, че руското военно командване е продължило разпускането на оперативно-бойно-тактическото формирование "Каскад" на Министерството на вътрешните работи (МВД) на Донецката народна република (ДНР), за да подкрепи усилията си за формализиране на контрола над руските нередовни сили. Руски блогър заяви на 29 декември, че бойците на "Каскад" ще напуснат предните си позиции през следващите 24 часа, след като руското Министерство на отбраната (МО) разформирова и разпусна формацията.

Блогърът добави, че руското военно командване е възложило на руската военна полиция да обезоръжи бойците на "Каскад" и да използва сила, ако срещнат съпротива. Блогърът цитира военнослужещи от "Каскад", които казват, че "на новогодишните празници и преди президентските избори тези, които защитаваха Донбас от първия ден, получиха подарък - изстрел в гърба".

Друг руски блогър твърди, че някои бойци са се опитали да отрекат тези доклади за разпускане, но сега ги представят като прехвърляне към други части в БАРС или "Росгвардия".

Друг блогър твърди, че руското военно командване държи бойците на "Каскад" в неведение относно бъдещето им и твърди, че не е ясно какво ще се случи с големия сектор от фронтовата линия, за който елементите на "Каскад" са отговаряли преди - вероятно имайки предвид района близо до Донецк - Запорожка областна фронтова линия.

Батальонът "Восток" не е коментирал съобщенията за разпускането на "Каскад" от 28 декември, а Ходаковски и официалният канал в Telegram не са съобщавали или обсъждали тези съобщения, откакто се появиха в руското информационно пространство.

ISW оцени на 28 декември, че разпускането вероятно е част от руските усилия за формализиране на контрола върху някои нередовни сили и че разпускането или прехвърлянето на силите вероятно ще има последици за способността да поддържа структурата си преди формализацията и може да се влоши нейната бойна ефективност.

Русия продължава да набира и подготвя допълнителни нередовни сили в подкрепа на руските военни усилия в Украйна. Руската държавна новинарска телевизия ТАСС съобщи на 29 декември, че доброволческата разузнавателно-щурмова бригада на футболните фенове "Испаньола" (част от частната военна компания "Редут") е създала нов отряд, специализиран в използването на разузнавателни и безпилотни самолети-камикадзе.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви на 30 декември, че втората група военнослужещи от доброволческите батальони "Байсангур Беноевски" и "Шейх Мансур" е завършила бойна подготовка в руския университет на спецназа в Гудермес, Чечня, и отбеляза, че третата група сили в момента е преминаващи обучение.

Кадиров добави, че Чеченската република планира да завърши обучението на 600 души от тези батальони до края на януари 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Щото от

    66 14 Отговор
    Европейския гейсъюз и кравария не си гонят интереса. Щом пеевски ни дава тон в пеенето,няма по смотана територия от нашата.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тя целта е ясна

    63 17 Отговор
    Чакат украинският народ да се отърси и опомни от лъжите на САЩ и продажника зеленски и ще го линчуват ли, ще бяга ли, ще видим! После ще има мирен договор с Русия и Украйна ще е от Днепър назад! От Днепър на изток, ще са две автономни републики, към състава на Русия! Та ежедневните ви глупости и лъжи, нямат никакво значение!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гошо

    31 5 Отговор
    Е оня ден нали сигнали от Путин за преговори виждахте ли чувахте ли вие си знаете
  • 8 Един

    13 31 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Не си дръж портрета на Путлер на нощното шкафче. Вреди ти.

    Коментиран от #62

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Фен

    38 6 Отговор
    А какви преговори, нали Зеленски ги забрани!?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Какви преговори

    9 14 Отговор
    Живият да преговаря с мъртъв....няма такъв вариант в живота.
  • 15 Мим

    46 12 Отговор
    Абе, укрите най добре е да елиминират зеления,да приемат руските условия и да заживеят мирен и спокоен живот.Никой няма да ги безпокои след това.Иначе,докато са живи няма да имат мира.
  • 16 Базирания ISW

    36 6 Отговор
    "неволно" е пропуснал да спомене какви са "предвидените цели" как се "удрят" с касетъчни бомби ??? Личи си че са Мозъчния Тръст на Вики Нюланд :)


    "Несъответствието между тези руски и украински данни вероятно означава, че украинските сили са ударили много от предвидените цели."
  • 17 инфо

    29 4 Отговор
    Каква уникална информационна осигуреност, какви фундаментални изводи от Нюз.бг. Благодарим ви Факти...
  • 18 Механик

    37 15 Отговор
    Руснаците самички попиляха колективното натю. Разбридаха им дамаджаните и им покъсаха ритначиците.
    Пък тоя институт е умен колкото оня фронт дето е базраби. Путин ви каза, че СВО има цели и няма да спре, докато не ги постигне. Кво ми се правите на умни?

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тъй

    11 16 Отговор

    До коментар #18 от "Механик":

    Ги Попиляха че немоат си седнат на зъговете. Само дето укаляха ластуня на натюто

    Коментиран от #28

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Жмуц

    39 13 Отговор
    Руснаците искат нова архитектура на сигурност. NATO да се изтегли в границите до 1997 години. Американските бази в България ще бъдат закрити. Тогава ще може да се изгони Сорос и антибългарските НПО. Всички продажници от продажните слугински правителства ще останат без покровители и ще заминат по "островите" или ще паднат от колесника. Ще има шанс за буржоазно-демократична революция и национално отговорен елит.

    Коментиран от #73

  • 24 ISW върти суче

    28 11 Отговор
    Разбира се че Путин е винаги готов за преговори, но Зрленски ги забрани!
    Какво толкова сте се омаяли от този мозъчен тръст, та ни налагате глупостите им ежедневно?
  • 25 Мъжа на урсула

    23 7 Отговор
    Лелеее колко е ,,мозъчен,, тоя ,,мозъчен,, тръст, отне му само 3 години за нещо, което е отдавна известно.
    Путин в прав текст им го каза
    Ма ,,само,, 3 години де, не е чудно за говедовъд че толко време им отне
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Механик

    35 10 Отговор

    До коментар #21 от "Тъй":

    Ти кажи как върви контранступа и до къде стхгнахте. Вече разделихте ли я Русия на малки селца? Зеления шмъркел в Кремъл ли е вече? Кажи за ония, 3-те нови гробища в Киев, дето ги откриха онзи ден. Как върви новата мобилизация?Събрахте ли вече 500000 или не ви стигат още 450000??? Ако се учдите от къде да ги набавите, аз ще ви кажа. Вървете на Слънчака и си събирайте отпадъците.
  • 29 BBБОС

    26 7 Отговор
    Вече имаше едни преговори и договорки от които по най-долния начин украинските ц-ни се отказаха е то не може да лъжеш руснаците повече от един път
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Демократ

    18 32 Отговор
    Достатъчно е да се чуе каква е целта на Русия, казана лично от Путин в огромната му реч на 8.12.2023 г. - да няма държава Украйна. Всичко ,което прави той вече 2 години в Украйна е точно това и то се нарича ГЕНОЦИД. Към геноцида спрямо Украйна се добавя и тероризма към целия свят с всички възможни форми- енергиен,гладомор,девиза на Путин " Терористи от всички страни, обединявайте се" се изпълнява и от Иран в Газа, и във Венецуела, и във въоръжението на Русия от Иран. Това е империята на злото и лъжата,която заплашва целия свят в 21 век.

    09:14 31.12.2023
  • 32 стоян георгиев

    11 4 Отговор

    До коментар #22 от "Механик":

    Аз номера на Киркоров нямам,но на чеченци в България имам,ако знаеш кво хубаво ме почесват и ти ще го поискаш.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Напомням

    19 4 Отговор
    Зеленски с указ забрани всякакви преговори.

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Фактъ

    11 29 Отговор

    До коментар #35 от "Напомням":

    Преговори само при върнати 100% територии и изплащане на репарации+ Путин в затвора на мястото на Навални

    Коментиран от #41

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ДермоКрад

    24 9 Отговор
    Западналият запад скоро ще деградира напълно а Изтока ще даде новото начало
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Хаха

    19 7 Отговор
    Промивка на мозъците до последния украинец. После мир
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Поздрави от Путин

    7 13 Отговор
    Успешна 3-дневн операция се получи. Гоним 1 милион в чувал.
  • 45 Слава на България

    28 7 Отговор

    До коментар #20 от "Човек":

    Пич, прочети малко история. Руснаците са дали стотици хиляди жертви за нашата свобода. Сега дето се надупват на сащ са робски души

    Коментиран от #47, #48, #74

  • 46 Нищо не може да я спре в падението

    5 22 Отговор
    Само където не се разбра, че Русия е "велика" (на какво..?) и за Света не е ясно, на какъв "символ на величие" е била....?

    Коментиран от #50

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Кои руснаци,бе?

    9 12 Отговор

    До коментар #45 от "Слава на България":

    Пригожин, Кадиров, Шойгу, Киркоров да не са се били на Шипка?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Всички разправят ,че Русия била велика.

    8 14 Отговор

    До коментар #46 от "Нищо не може да я спре в падението":

    Ама с кво е велика,никой не казва.

    Коментиран от #70

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 00001

    9 20 Отговор
    Не можеш да преговаряш за мир с някой който е дожъл да те убие. 350 000 Руска окупационна войска в България от 1944-1947,подържани от щиковете на Руската Окупационна Армия, Българи работещи за интересите на Русия избиват 30 000 българи без съд и присъда между септември и края на октомври 1944До 9 май 1945 са избити 180 000 Българи. Под дулата на руските оръжия е проведен референдум и вековната Българска мечта да станат болшевики се сбъдва, България става НРБ, ккато Крим, Луганскк и Луханск стават Руски..Остава сега и в украйна да се проведе такъв референдум, но Украинските Нац исти дават здрав отпор на Руските Фа шисти.

    Коментиран от #54

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Баба ти

    19 5 Отговор

    До коментар #52 от "00001":

    Какви 180 000 избити бе, ти май си объркал държавите??! Виж Тито избива толкова българи в СФРЮ. И стига си си измислял за тежестите на руската окупация. Тук е бил вашия любим Трети Украински фронт. Украиннци пери всичко... А германската окупация преди това не я е имало, така ли?! Майка ми си спомня, като малка, как германците са им яли яйцата и кокошките, а руснаци след 9-ти септември не е имало.
  • 55 00001

    8 0 Отговор
    На 20 октомври 1943 Югозападния Фронт на Червената Армия е преименуван на Трети Украински Фронт

    Коментиран от #71

  • 56 Васил

    6 0 Отговор
    Това беше ясно от началото на войната няма какво да се коментира по тази тема.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Мишел

    7 3 Отговор
    Преговорите се отлагат. Според материала на ISW, руските войски настъпват в Украйна по 4 направления : Кременско, Авдеевско, Андреевско и Запорожко - има и карта.
  • 64 Иван Попов

    8 1 Отговор
    Гледайте филмите на Оливър Стоун и ще разберете кой, как и защо дърпа конците в САЩ
  • 65 боил

    10 2 Отговор
    Онзи ден статия , че Русия тайно изпраща хора за да договарят мирни преговори , сега пък не искала преговори ....ама кой “краварски “гений“ реши да бори Русия с нацизъм и Гьобелсова пропаганда , като че ли им помогна с нещо на Хитлеристка Германия . Единственият им успех е , че успяха да вкарат Русия във война , но другите им планове се обръщат срещу тях ....за съжаление цената се плаща не от краварското общество , а от европейците , които никой не ги пита дали искат да “унищожават“Русия , вместо да си живеят живота с поносимите цени на стоки и енергия от преди да се появи Бай дън .
  • 66 Крайно време

    4 3 Отговор
    да се приключва с разпределението но Окрайна между Полша , Унгария и Русия !
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Някой

    5 2 Отговор
    СПРЕТЕ ДА СПОМЕНАВАТЕ ВЕЧЕ "УКРАЙНА". ТАМ ВЕЧЕ Е САМО ТЕРИТОРИЯ.ПУТИН СИ Я ЗАПЛЮ. ТАМ ОТ 43 МИЛИОНА Я ИМА Я НЯМА ВЕЧЕ 15 МИЛИОНА. КАТО ПОЛОВИНАТА СА КРИМ, ЛНР, ДНР, ХАРКОВСКА И ЗАПОРОЖКА ОБЛАСТИ. ТЕ СА СИ РУСИЯ.
  • 69 ттт

    6 1 Отговор
    "Несъответствието между тези руски и украински данни вероятно означава, че украинските сили са ударили много от предвидените цели".

    Глупости! Несъответствието означава, че Украйна лъже.
  • 70 Съгласен

    5 2 Отговор

    До коментар #50 от "Всички разправят ,че Русия била велика.":

    С това че е освободила България , била е винаги бариера между Турция , Монголия , Чингиз Хан , потомците му и Европа , Русия победи фашизма , имаше помощ но болшинството от жертвите 27 милиона които други
    НЕ платиха ги даде тя . Имаше обсада на Ленинград , не на градовете на съюзниците .
    Велика е в науката , медицината , компютрите , космонавтиката .
    Европейското изкуство , балет , литература са немислими без
    приноса на руските автори и композитори . Героична е руската армия ,
    широка е руската душа , необятни са ресурсите й
    Да се постави Русия на колене , с помощта на неофашисти е фантазия
    на тези които имат Intell но не познават възможностите на Русия и патриотизма на хората й .
    Не са си направили домашното .
  • 71 Съгласен

    1 2 Отговор

    До коментар #55 от "00001":

    С това че е освободила България , била е винаги бариера между Турция , Монголия , Чингиз Хан , потомците му и Европа , Русия победи фашизма , имаше помощ но болшинството от жертвите 27 милиона които други
    НЕ платиха ги даде тя . Имаше обсада на Ленинград , не на градовете на съюзниците .
    Велика е в науката , медицината , компютрите , космонавтиката .
    Европейското изкуство , балет , литература са немислими без
    приноса на руските автори и композитори . Героична е руската армия ,
    широка е руската душа , необятни са ресурсите й
    Да се постави Русия на колене , с помощта на неофашисти е фантазия
    на тези които имат Intell но не познават възможностите на Русия и патриотизма на хората й .
    Не са си направили домашното .

    Коментиран от #72

  • 72 00001

    2 0 Отговор

    До коментар #71 от "Съгласен":

    В едно си сбъркал, Рус Каганат е Киев основан от Шамбат брат на Каган на велика България и Патриции/Управител на Източна Римска Федеративна страна. Жителите на Рус Каганта са Таврийските Скити или Пра Българите на Бат Байан най големия син на Кубрат, Анти- смес от пра Българи и склавини, Хазари, Хуни и други скитски племена. Така наречените сегашни Руснаци, са наричани Татари и Мускови до начало 19 век. Мусковите особенно Аристокрацията им е или женена или омъжена за Аристокрацията на Златната Орда на наследника на Чингиз хан, до 1520 година са интегрална част от Златната Орда, и васали на Кримския каганат до 18 век. Да началото на 19и век Западна Европа нарича тази страна Тартария-Сегшна Русия . След това Тартарите решават че Татари са Воложките Българи, а те са Руснаци.

    Коментиран от #75

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Българин

    0 2 Отговор

    До коментар #45 от "Слава на България":

    По добре 500год под терской робство от колкото 45 год свобода от Русия/ там където е стъпил руски воиник трева не никне
  • 75 Киев

    0 0 Отговор

    До коментар #72 от "00001":

    е напълно изличен от Златната Орда началото но 13 век .
    Московия , отначало васал побеждава Ордата и спасява Европа .
Новини по държави: