Last news in Fakti

31 Декември, 2023 11:50 3 000 20

Боливия: Русия и Китай в бясна надпревара за "бялото злато"

  • боливия-
  • литий-
  • ево моралес-
  • луис арсе

След години на политически кавги, за които Моралес и Арсе също изиграха своята роля, Боливия най-накрая може да се похвали с международни партньори

Боливия: Русия и Китай в бясна надпревара за "бялото злато" - 1
Снимка: DW

Наричат го още „бялото злато“: Русия финализира голяма сделка за добив на литий в Боливия. Китай също има апетити, а Германия засега изостава в надпреварата за достъп до ключовата суровина.

Най-сериозният опонент на президента на Боливия Луис Арсе в момента е от собствения му политически лагер. Бившият президент Ево Моралес, който беше държавен глава между 2006 г. и 2019 г., усложнява живота на управляващото социалистическо правителство. Той нееднократно е поставял публично под въпрос Арсе, който е негов бивш министър на икономиката.

А подписването на договора за важната суровина литий, който цели да разреши в средносрочен план икономическата криза в Боливия, идва в най-подходящия момент. Този документ наистина е впечатляващ. Според официални данни руската компания Uranium One Group инвестира около 450 млн. щатски долара (410 млн. евро) в пилотен проект за добив на литий в страната.

Добив на литий в планинските области на Боливия

След години на политически кавги, за които Моралес и Арсе също изиграха своята роля, Боливия най-накрая може да се похвали с международни партньори.

Карла Калдерон, президентка на държавната боливийска компания за литий Yacimientos de Litio Bolivianos (YLB), представи проекта, който трябва да се реализира на три етапа в района на Колча К, департамент Потоси в боливийските планински региони. Първоначално ще се добиват по 1000 тона годишно, през втората фаза обемът ще нарасне до 8000 тона, а през третата - с още 5000 тона литиев карбонат отгоре.

Договорът е второто споразумение, което е подписано с дъщерното дружество на руската държавна компания "Росатом". През юни страните по споразумението се договориха и за изграждането на индустриален комплекс за производство на литиев карбонат в Пастос Грандес.

Боливия залага на сътрудничеството с Китай и Русия

"Конкуренцията за лития е жестока", коментира пред ДВ Владимир Рувински, експерт за връзките между латиноамериканските страни и Русия от Университета Ичеси в Колумбия.

"Изглежда, че се създават стратегически съюзи, които да отговарят на наклонностите на настоящите правителства, като е при сегашния случай с правителството на Боливия, което демонстрира предпочитания към китайски и руски компании. Но в крайна сметка тези съюзи са кратки като времетраене, тъй като икономическата логика е икономическите интереси да имат приоритет над временните предпочитания."

Пекин също има интерес към лития

Освен Русия, Китай също вече отчасти е успял да навлезе в страната, разполагаща с може би най-големите световни литиеви залежи. Китайските партньори искат да инвестират общо 1,4 млрд. щатски долара през китайската компания Contemporary Amperex Technology, за да изградят заводи за добив на литий.

Президентът Луис Арсе също е наясно, че Боливия би могла да напредва по-бързо в добива си от литиевите находища. "Старата поговорка гласи, че се движим бавно, защото бързаме", обяснява той. Боливия трябва да се движи напред със сигурни стъпки, тъй като не може да си позволи да прави грешки по въпрос от толкова голямо значение. Въпреки това Арсе дава надежди, че са възможни партньорства и със страни извън Русия и Китай: "Нашите посещения в Европейския съюз, Бразилия и страните от БРИКС показаха ясно, че към нашия литий има огромен интерес."

Литиевият карбонат се счита за важна ключова суровина при производството на електромобили. Той е необходим за направата на батериите им. Геолози допускат, че потенциалът на Боливия може да е до 23 млн. тона литий. Това би я превърнало в страната с най-големите залежи в целия свят.

Германия губи тази надпревара

Допреди 5 години Германия все още бе смятана за страната, която разполага с най-добрите стартови позиции в Боливия. Съвместна инициатива между Берлин и Ла Пас трябваше да положи началото на производството на литий. Надеждите на Германия като страна, която произвежда автомобили, бяха големи. Това обаче бе последвано от вътрешнополитически сътресения в Боливия. Проектът се превърна в поляризираща предизборна тема и в инструмент на вътрешната борба за власт в страната. От германска страна също бяха допуснати грешки.

Към момента проектът е мъртъв. Сега Германия гледа повече към Аржентина и Чили, които също разполагат с големи залежи на литий. С Чили споразумението наскоро бе разширено до споразумение за свободна търговия. Това също би трябвало да улесни съвместните проекти, свързани с добива на литий.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Товарищ

    14 5 Отговор
    Браво ! Само така !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 А сега

    10 30 Отговор
    Боливия ше се напълни с пияни ушанки. Ще има яко мизерий там !!
  • 5 Тесен-_язовец

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен-_ Язовец":

    Не се тревожи. Ще дойдат и ще изядат теб
  • 6 И знаете ли

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНАТА":

    Сега какво ще стане СВ война и нема да разберем
  • 7 Така Така

    16 3 Отговор
    Да дойче лицемерен може само да ви е яд, че не са сащ и ес хехехе и газ да пикаете с вас е свършено още малко ще ви оставят да приротвате и после ще имажтишина и светът ще стане по добър
  • 8 Я го знам !

    5 5 Отговор
    Афганистан е тъпкан с литий .Там пак се чепкат руснаци и китайци.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 филип ейджи

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНАТА":

    и заяви,че отговорни за терористичния акт са САЩ и Великобритания
  • 11 Шляхтиц

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "Изненада за ватата":

    Предостатъчно е, че ТИ знаеш. Само умните знаят. Глупаците не знаят........
  • 12 Бялата златка

    9 1 Отговор
    Електрокарите трябва да минат от литий на водород, рано или късно, защото литият ще свърши по-рано от петрола даже.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Когато литият

    5 5 Отговор

    До коментар #12 от "Бялата златка":

    свърши в земните недра ще има огромно количество батерии за преработка и извличане на лития от тях. Технологията я има вече макар, че подлежи на усъвършенстване. Нефта като свърши няма рециклиране.
  • 15 ЩОМ НЕЩО Е СКЪПО

    1 2 Отговор
    НАЧИ , НЯМА ДА ГО БЪДЕ В ШИРПОТРЕБАТА КАКВИТО СА АКУМУЛАТОРИТЕ ......................ДОДЕ РАЗРАБОТЯТ МИНАТА И ЩЕ ФАЛИРАТ ТОВА Е И ЦЕЛТА НА МОШЕНИЦИТЕ - НЯМА ДА ДАВАМ ПРИМЕРИ !
  • 16 Ушанките

    4 10 Отговор
    не знаят какво да правят с лития, но винаги знаят как да пречат на останалите. русия иска да докара до разруха останалия свят, за да няма конкуренция и лесно да си управлява робите.
  • 17 Те Боливия

    7 0 Отговор
    имат и друго бяло злато 🙂

    Коментиран от #19

  • 18 Урюрвкос

    5 0 Отговор
    ами в Донбас има литий в Шевченковския басейн плюс още Станкуватское и Полоховское общо 500млн тона
  • 19 Зильонъй

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Те Боливия":

    Аз от него искам.
  • 20 стоян

    3 6 Отговор
    Интересно какво ще правят ушанкенвафе с този литий - китайски москвичи ли - то трябват и технологии за акумулатори - и на кого ще продават на сомалийците и анголците