Last news in Fakti

31 Декември, 2023 14:41 4 213 28

"Тук няма никакво бъдеще, само развалини и трупове"

  • газа-
  • израел-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху

В същото време Египет, Катар и американското правителство се опитват да постигнат ново споразумение за примирие и освобождаване на заложниците, резултати обаче засега няма

"Тук няма никакво бъдеще, само развалини и трупове" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ден след ден израелските военни атакуват терористичната организация Хамас в ивицата Газа. В тази война загиват и много цивилни. "Тук няма никакво бъдеще, само развалини и трупове", предава кореспондентът на АРД в района.

"Здравейте на всички”, казва Мохамад, който предава за АРД от ивицата Газа. Той изпраща гласови съобщения, които с всеки изминал ден звучат все по-отчаяно. Вече се задъхва, докато говори, прави дълги паузи. Казва, че преминава през най-трудния момент в живота си. Мохамад е разделен от семейството си, което не може да види, уточнява АРД.

31-годишният мъж вече е загубил много свои близки и приятели във войната. Сега се намира в болница в централна Газа, където са и много други палестинци. В близост до болниците хората се чувстват в по-голяма безопасност. А и там понякога пристигат хуманитарни помощи.

Живот между звука от дроновете и сирените на линейките

"Спя в колата си, но ситуацията е сложна”, разказва Мохамад за АРД. Той рядко спи по повече от час в постоянния шум от падащи бомби, от сирени на линейки и от хората, които непрестанно прииждат в болницата.

Звуците от прелитащите дронове вече са станали ежедневие за хората в ивицата Газа, разказва кореспондентът на германската обществено-правна медия. Въпреки това мнозина се плашат от тях.

Израелската армия в момента атакува най-интензивно централната част на ивицата Газа и южното крайбрежие. По информация на армията в последните часове са извършени около 200 нападения, пише АРД. Израел се опитва да унищожи терористите от Хамас, но те се крият в жилищните квартали, в болниците и училищата. Затова и толкова много цивилни загиват. Според контролираните от Хамас здравни власти в Газа само по време на Коледните празници са загинали 850 души.

Краят не се вижда на хоризонта

Началникът на генералния щаб на израелската армия Херци Халеви твърди, че военната операция в Газа е "комлексна”. Затова и се очаква тя да продължи още много месеци, обяснява израелският военен. "Ще използваме най-различни методи, за да задържим онова, което сме постигнали в последно време”, казва Халеви. В последните няколко дни представители на Израел неколкократно подчертаха, че войната няма да приключи, докато всички заложници не бъдат освободени и Хамас не бъде унищожена.

Това обаче едва ли ще се случи скоро, пише АРД. Радикалните палестинци също обстрелват Израел. Няма знаци, че стратегията на израелската армия ще се промени и ще се фокусира в таргетирани действия срещу Хамас. Нито пък, че сраженията ще бъдат прекратени изобщо.

"Само разрушения и трупове”

В същото време Египет, Катар и американското правителство се опитват да постигнат ново споразумение за примирие и освобождаване на заложниците. Резултати обаче засега няма.

За хората в Газа примирията и плановете за мирно решение са нереални в обозримото бъдеще. Те ежедневно се борят да оцелеят, както прави и Мохамад. "Не виждам бъдеще. Виждам само разрушения, трупове и чувам писъци”, разказва той пред АРД. "В момента стоя до повече от 20 тела на загинали”.

Единственото желание на Мохамад е войната да приключи. Той иска да избяга от Газа, защото тук вече е загубил всичко. Остава му само надеждата за по-добри дни. Надеждата за мирно бъдеще - за семейството и за децата му.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Така е в руския свят

    10 28 Отговор
    Ирак, Сирия, Украйна, Югославия...Все пак Хамас посетиха Москва на официално посещение преди да нападнат Израел
  • 3 Руската стратегия за много фронтове

    14 29 Отговор
    се пропуква, никой от "белите" хора не иска да си има работа с китайско-арабско-руската зависимост и робство!

    Коментиран от #6

  • 4 Бен Гурион

    12 18 Отговор
    "Радикалните палестинци също обстрелват Израел."

    Операцията шще продължава дотогава, докато не остаен и ЕДИН, на който да му минава през акъла да стреля по Израел.

    Коментиран от #8

  • 5 Добре

    21 2 Отговор
    Сте дошли в Австрия.Там Ви очакваме…

    Коментиран от #18

  • 6 Руслямци

    4 10 Отговор

    До коментар #3 от "Руската стратегия за много фронтове":

    Сър, друго няма какво
  • 7 Не древните, а най-старите врагове

    12 23 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    на България след Византия са руските империалисти! Първата българска държава рухва благодарение на общата византийско-руска агресия/Иоан Цимисхи и Святослав/ през 10 век. Последният е предател на създадената от нас Българска империя, в която са влизали Киев и много днешни руски градове.

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 до кога ще се мълчи

    30 6 Отговор
    не разбрах добре защо се оприличава русия като агресор пазейки мирното население но за сметка на това по същото време ционистите избиват всичко живо в газа но видиш ли те не са агресори те убиват демократично?!?!?!?!?
  • 10 Бен Гурион

    8 6 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Това не им помогна при никоя от войните с Израел.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сатана Z

    12 8 Отговор
    Еврейските банкери от Генуа и Флоренция са финансирали Туската инвазия в България,а еврейката Сара е отворила портите на Търново през 1393 година ,когато Българското царство пада под Турско..Турските евреи са клали 500 години българите,факт!
    Трябва ли да ги съжаляваме сега? НЕ!

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Йоан Александър е виновен, заради

    13 4 Отговор

    До коментар #12 от "Сатана Z":

    хубавата еврейка изоставя съпругата си влашката българка Теодора Бесараб, чийто баща е владетел на българските земи над Дунав. Айде прочети нещо повече и ще видиш, че си гол руски ... охлюФ.
  • 15 Урюрвкос

    7 0 Отговор
    как пък нямането на никакво бъдеще и влизането в Шенген съвпаднаха по време.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Тиква

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Добре":

    Ще стане интересно! Турция мълчи от година и събира. Никой не ги пита даже. Та принципно към 15-17 януари започват действията и ще пуснат голяма вълна към Европа. Та за това ни готвят нашите тук. За три месеца от Септември до ноември са 1.5 милиона. А да видим кой кон, какъв боб ще яде до месец

    Коментиран от #21, #28

  • 19 муше дъян

    3 4 Отговор
    честит рамадан палесвинци 😉
  • 20 Трол

    7 14 Отговор
    Ако си бяха стояли мирни арабеските,сега нямаше да рИват...
    Но се вързаха на путлер,да отворят втори фронт срещу цивилузования запад и сега ще страдат,бяма как...
    Всеки,който се обвърже с рашия страда,неминуемо е!
  • 21 Голям мерак имате да тръгнат

    8 6 Отговор

    До коментар #18 от "Тиква":

    насам източните народи! Сигурно у вас си отредил 5-6 места за живеене. Разбирате ли защо хората ви мразят, за да угодите на руснаците работите на Лениновият принцип:
    "Колкото по-зле - толкова по-добре"!
    Засрамете се, вие българи ли сте или чужди слуги?

    Коментиран от #27

  • 22 Васил

    5 10 Отговор
    Как то се казва да би мирно седяло да би чудо видяло. С кой акъл Палестинците приеха Хамас ако не се бяха заигравали с тези терористи нямаше да си навличат такива проблеми.
  • 23 Аз съм веган

    5 9 Отговор
    Много ми е тъпо за мирните палестинци. Какви кючеци и гюбеци мятаха когато хамас нападнаха беззащитни хора, как черпеха с локум и сладки а сега ривът
  • 24 Гого

    9 1 Отговор
    Това в Газа е геноцид !!!!!!!!!!!!!!!!!! Нацистите бяха осъдени за същото деяние
  • 25 МИЛОСЪРДНА СЕСТРА❤

    2 1 Отговор
    АМА ...КОЙ...КОЙ...
    СИ НАПРАВИ ПЕТЪЧЕН МАЙТАП🎉
    И НАКАРА ГААЗАЙЦИТЕ
    ДА НАПАДНАТ ИЗРАИЛ,А,„ КОЙ.”.☝..😀
  • 26 Харон

    4 0 Отговор
    "Тук няма никакво бъдеще, само развалини и трупове"
    Как да няма....
    Препаси пояс с динамит и стани мъченик.....Хамас тоур операторите те пращат по най-бързият път към най-мечтана цел....Не ли така?
  • 27 Хммм

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Голям мерак имате да тръгнат":

    Не нямаме такъв мерак, но да си признаем от кога започнаха да идват насам. Откакто някои започнаха да водят войни там и разрушиха страните им. Ирак, Сирия, Афганистан все войни и разрушения.
  • 28 тикво

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Тиква":

    мажи тупарата с лой