Last news in Fakti

2 Януари, 2024 04:47 1 252 0

Отмениха ключова част от съдебната реформа на Нетаняху

  • израел-
  • съдебна реформа-
  • съд-
  • бенямин нетаняху

Решението е на израелския Върховен съд

Отмениха ключова част от съдебната реформа на Нетаняху - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният съд на Израел обяви днес, че е отменил ключова разпоредба от предизвикалата силни противоречия съдебна реформа на правителството на Бенямин Нетаняху, която доведе до множество масови протести в страната, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

Решението е било взето от 15-членния съдийски състав с малко мнозинство от 8 гласа.

По този начин Върховният съд обезсилва приетата през юли разпоредба, позволяваща на съдебната власт да се произнася по "разумността" на решенията на премиера, отделни министри, правителството или Кнесета (израелския парламент). Критиците на въпросната разпоредба смятат, че тя би насърчила корупцията и произволните назначения на важни постове.

В съдебното решение се посочва, че мярката би "нанесла сериозни и безпрецедентни вреди на ключовите качества на държавата Израел като демократична държава".

По-късно през деня председателят на Кнесета Амир Охана заяви, че Върховният съд няма правомощия да обявява закони за невалидни, предаде ДПА. По думите му това е "очевидно", а "още по-очевидно е, че не можем да се занимаваме с това, докато войната е в разгара си".

Израелският министър на правосъдието Ярив Левин разкритикува решението на Върховния съд, като посочи, че то "е в противоречие с духа на единство", който е нужен на военнослужещите на фронта. "Съдебното решение, което няма аналог в нито една западна демокрация, няма да ни обезкуражи. Докато борбата продължава на различни фронтове, ние ще продължим да действаме сдържано и отговорно", подчерта Левин.

Канцеларията на партията на премиера Нетаняху "Ликуд" също разпространи изявление, в което изказва съжаление за решението на магистратите. "Жалко е, че Върховният постанови решение, засягащо сърцевината на социалния спор в Израел, в момент, в който израелски войници от десницата и левицата се бият и излагат живота си на опасност", се казва в текста.

"Движението за качествено управление на Израел", което изигра ключова роля в протестите срещу съдебната реформа каза, че днес е "исторически ден". "Това е огромна обществена победа за тези, които се борят за демокрация", се казва в изявление на неправителствената организация.

Израелският премиер управлява коалиционно правителство, разполагащо с мнозинство в парламента, и на практика това му дава възможност да контролира изпълнителната и законодателната власт, отбелязва Асошиейтед прес.

Поради това надзорната роля на Върховния съд играе е изключително важна. Отхвърленият днес план за съдебна реформа предвижда ограничаване на правомощията на Върховния съд и даване на право на изпълнителната власт да контролира избора на съдии.

Критиците на Нетаняху смятат, че той и съюзниците му се опитват да отслабят съдебната власт, да подкопаят държавните механизмите за контрол и да консолидират властта си.

Преди избухването на войната между Израел и "Хамас" стотици хиляди израелци излязоха по улиците на ежеседмични протести срещу правителството, пише още АП. Сред демонстрантите имаше военни резервисти, включително пилоти на изтребители, както и членове на други елитни части. Тогава те предупредиха, че ще спрат да се явяват на военна служба, ако бъдат приети промените в съдебната система. Резервистите съставляват гръбнака на израелската армия.

Въпреки че след атаките от 7 октомври резервистите демонстрираха единство и бързо се върнаха на служба, все още не е ясно какво ще се случи, ако усилията за съдебна реформа подновени. Възобновяването на протестите може да подкопае националното единство и да се отрази на готовността на армията, прогнозира АП.

 


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА