Last news in Fakti

3 Януари, 2024 12:14 2 483 17

Израел: не можеш да кажеш "не" на армията

  • ивицата газа-
  • израел-
  • армия-
  • хамас-
  • палестина-
  • газа-
  • война-
  • военна служба

Напоследък все повече млади хора обаче отказват да служат

Израел: не можеш да кажеш "не" на армията - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Ако съм против окупацията, против войната в Газа, ако искам да живея в мир, трябва да откажа военната служба", казва 17-годишният Идо Елам пред АРД. "Иначе това кръвопролитие ще продължи вечно."

След 11 месеца момчето трябва да се яви в една казарма край Тел Авив - датата вече е определена. Но Идо Алам иска да откаже - по морални съображения. А това в Израел не е позволено, посочва германската обществено-правна медия.

Военната служба е "обединяващ елемент"

Повечето израелци влизат в армията на 18-годишна възраст. Мъжете обичайно служат две години и половина, жените - две години. Допускат се и изключения, например по религиозни причини: много ултраортодоксални евреи например не служат в армията, повечето израелци от арабски произход - също. По официални данни около две трети от мъжете и над половината от жените отбиват военната си служба.

Тя е свързващ елемент за израелското общество, пише АРД. За много млади хора защитата на страната е нещо, което се разбира от само себе си, а онзи, който не участва в тази мисия, бързо се превръща в аутсайдер. Идо Елам е наясно с това - натъква се на много омраза в социалните мрежи. "Получавам смъртни заплахи. Наричат ме идиот, предател. Казват, че съсипвам страната и трябва да замина", разказва момчето.

Приятелите и семейството му се притесняват, че отказът от армията може да има и неблагоприятни професионални последици за него. В Израел без армия няма и кариера, отбелязва АРД.

"За щастие семейството ми много ме подкрепя. Израснал съм в семейство с много леви убеждения", обяснява Идо Елам. Той споделя и какви съвети е получил от майка си: "Тя иска да се опитам да получа документ - че съм неподходящ по психологически причини, например. Притеснява се, че ще трябва да отида в затвора. Това не е шега."

Всеки, който откаже да служи в армията в Израел, първо влиза в ареста, след което го изправят и пред военен съд. Обикновено това води до затвор от няколко седмици. Ако и оттам нататък не иска да влезе в армията, отново попада зад решетките. Но може пък комисия да обяви наборника за негоден - по психологически причини.

Елам иска да даде пример

Не всички в израелската армия са на фронта - има и хора, които работят в офиси или например са музиканти. Идо Елам свири на бас китара и приятели го съветват да се присъедини към някой армейски състав.

17-годишният младеж обаче изключва този вариант. С отказа си той иска да даде пример на другите. "Хората, които са срещу окупацията, но не са се решавали да откажат, сега могат да премислят и да се присъединят към борбата ни", казва момчето.

За него идеята за промяна на армията отвътре изглежда безперспективна. Водещите военни в неговите очи са радикални заселници. Елам нарича "фашисти" премиера Бенямин Нетаняху и неговите ултрарелигиозни и радикалнодесни коалиционни партньори.

"Просто не мога да го направя"

Неговото решение да откаже да влезе в армията е било взето още преди избухването на войната в Газа, а сега младият израелец само се чувства убеден в правотата си. "Война в Газа има почти всяка година, а сега и тази сухопътна офанзива - това още веднъж укрепи решителността ми. Просто не мога да го направя", казва той, цитиран от АРД.

При предишни войни неведнъж се е случвало войници да напускат службата. Миналото лято хиляди резервисти също обявиха, че повече няма да участват като доброволци в ученията в знак на протест срещу планираното от Нетаняху преструктуриране на съдебната система в страната.

Официални данни за това колко души отказват да служат в Израел по морални съображения няма - само малцина обявяват решението си публично. Медиите почти никога не пишат за това. В Израел отказът от военната служба е табу, пише АРД.

Автор: Бьорн Даке


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГРЪКА АЛКЕОС 👤👥👤👥👤👥👤👥👥

    1 8 Отговор
    Слава на Австралия 👤👥👥👤👥👥👸
  • 4 Ако армията е

    20 3 Отговор
    свързващият елемент за израелското общество, да ви плюя аз и на държавата им смотана
  • 5 КОТарАК

    4 11 Отговор
    кой ще тръгне на война в 21 век...освен побъркани джуджета и араби
  • 6 Нормално е за държава с расистко и

    20 3 Отговор
    Нацистко законодателство армията да е в основата на фалшивата им държавност и бруталната липса на всякаква демокрация. Израел е най нацистката държава в света и еманация на хитлеро фашистката идеология. Основополагащия характер и широкообхватния обхват на Закона за еврейската национална държава не съдържа ангажимент към демократичните норми, нито гаранция за правото на равенство, нито забрана на дискриминацията въз основа на раса, националност, етническа принадлежност или всяка друга категория за всички хора, живеещи под суверенитета на Израел. Тази държава е един тумор за света. Няма друга демократична или НЕдемократична държава в света освен Израел, която да определя конституционната си идентичност на изключителна расова основа и като обслужваща една етническа група......
  • 7 Пилотът Гошу

    13 2 Отговор
    Фашизмът и ционизмът нямат кой знае какви разлики. Да не говорим, че прехвалената им тора се състои всъщност от първите 5 книги на стария тестамент. Абсолютни мошеници и нагаждачи. Ма не е виновен който яде баницата …. Цял свят седнал да угажда на шепа боклуци, които даже му плюят в лицето и му казват директно, че за тях останалият свят трябва да бъде изчистен …
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Питам дали

    4 2 Отговор
    в събота работи армията, защото цивилните отказват, каквато и да е работа. Странна работа!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ЗОРО

    10 2 Отговор
    Между ционизма и хитлерофашизма разлика няма! Срам за България, че подкрепя фашистката държава исраел!!!

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мдааммм

    7 4 Отговор
    Туй еврейско момченце като иска да живее в мир,да оди в руския мир!
  • 14 Ехааа

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "ЗОРО":

    То между фашизма и сталинизма също няма разлика! А днес и Путинизма си е фашизъм. Ама лаете само срещу едното!

    Коментиран от #16

  • 15 Харон

    4 1 Отговор
    Не знам какво го пенят толкова...Има за пример и в комунизма за не служещи с оръжие в армията....Имах колега беше Свидетел на Йехова. Когато го взеха войник, направи всички задължителни глупости с изключение на свързаните с оръжие. Даде клетва и после 2 години кенефи чисти, картофи бели, ремонти прави....Така, че....Но проблемо....И туй еврейче, ще му намерят задача да събира пърчотиите на взривените хамасджии....
  • 16 Харон

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Ехааа":

    По лошо.
    Джохар Дудаев:"Русизмът е по-лош от фашизма, нацизма и расизма, по-лош е от мизантропските идеологии. Без значение дали го искат или не. Тази страшна болест вероятно може да бъде излекувана само от най-тежките беди, само от тях. Това е единствената нация в света, която не вярва в нищо. Тя е без дух и морал, с много ниско развитие на човека."
  • 17 Мдааа

    0 0 Отговор
    До скоро и в България си беше така! Някой забравиха соцализъма, а други с мляко на устата не са го и помирисвали. Днес всички крещят да живее България, но и пушка не са хващали! Като гледам всички пищящи русофилчета, ще са първите избягали от армията на която всички са се кланяли! Страхливците само реват за война, но са първите избягали! Като старците от Кремъл и Белия дом! Трупат пари, а друг да мре! А колкото до евреите, и Хитлер е евреин! Но всеки има право на жиовот, ако не пречи на другите да живеят!