Last news in Fakti

3 Януари, 2024 16:25 1 605 7

Тайван: Китай изпрати шпионски балони над острова до ключова военновъздушна база

  • тайван-
  • китай-
  • шпионски балон-
  • военновъздушна база

Китай засилва заплахата си да използва сила, за да анексира самоуправляващата се република

Тайван: Китай изпрати шпионски балони над острова до ключова военновъздушна база - 1
Снимка: Shutterstock

Министерството на отбраната на Тайван заяви, че Китай е изпратил четири балона над острова, три от които са преминали близо до ключова военновъздушна база, цитирана от Асошиейтед Прес.

Съобщенията за нахлуванията идват в момент, когато Китай засилва заплахата си да използва сила, за да анексира самоуправляващата се република.

На 13 януари в Тайван ще се проведат президентски и парламентарни избори, а Китай използва военната, дипломатическата и икономическата си мощ, за да повлияе на избирателите да подкрепят кандидати, подкрепящи обединението на страните.

Въпреки това Демократичната прогресивна партия, подкрепяща независимостта, води в повечето проучвания на общественото мнение, което потвърждава подкрепата на избирателите за статута на фактическа независимост от Китай.

Китай редовно изпраща военноморски кораби и военни самолети във водите и въздушното пространство в близост до Тайван, а използването на балони за събиране на разузнавателна информация може да се окаже нов етап от кампанията му за сплашване на острова.

Министерството на отбраната заяви, че три от балоните са преминали от изток на запад, близо до военновъздушната база Чинг-Чуан-Кан, където се намират голяма част от тайванските военновъздушни крила, предназначени да защитават острова от китайската военна заплаха. Четвъртият балон е преминал северно от пристанището Килунг, което обслужва важните търговски отношения на Тайван с Япония, която е партньор по договора със САЩ.

Китайският балон, свален от САЩ, след като прехвърлил Северна Америка през февруари миналата година, е бил оборудван за откриване и събиране на разузнавателни сигнали като част от огромна, свързана с военните сили програма за въздушно наблюдение, насочена към повече от 40 държави, заяви администрацията на Байдън, позовавайки се на снимки от американски шпионски самолети U-2.

Флотът от балони работи под ръководството на Народната освободителна армия, военното крило на управляващата Китайска комунистическа партия, и се използва специално за шпионаж, оборудван с високотехнологично оборудване, предназначено за събиране на чувствителна информация от цели по целия свят, заявиха САЩ. Подобни балони са прелетели над пет континента, допълниха те.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йо хо хо

    2 3 Отговор
    Писах за балоните но не ми повярвахте
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Време е сега!

    6 1 Отговор
    Да праща и ракети,време е!
  • 4 Шахматист

    0 5 Отговор
    Тайвански изтребители "Чинг Куо". Стават не само за сваляне на китайски балони, но и на китайски самолети, както и за потопяване на китайски кораби. Имат необходимото въоръжение, при това тайванска разработка. Най-бързите ракети "въздух-въздух".

    Коментиран от #5, #7

  • 5 ОМБРЕ

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Шахматист":

    АКО ТИ СИ ШАХМАТИСТ ----АЗ СЪМ БИЛИ ТРОМПЕТА-КЛИНТЪН
  • 6 Сателитите са балони

    3 0 Отговор
    Хо Хо Хо
  • 7 Естествен Интелект

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Шахматист":

    Еличке, кога пак ще ми правиш рокадо на орехите без ръце?