Last news in Fakti

4 Януари, 2024 04:58 1 325 2

Израелски заложник е загинал в Газа по време на опит за спасяването му

  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • заложник-
  • международен съд-
  • бенямин нетаняху

Върховният съд на Израел отложи влизането в сила на закон, предпазващ премиера Нетаняху да бъде отстранен от длъжност

Израелски заложник е загинал в Газа по време на опит за спасяването му - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският заложник Сахар Барух е бил убит миналия месец по време на опит за неговото спасяване, предприет от специални сили в Газа, заявиха израелските въоръжени сили, без да дадат повече подробности, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На 8 декември групировката "Хамас" каза, че заложник, чието име бе посочено като Саар Барух, е бил убит по време на спасителна операция, припомня агенцията.

"Към този момент не е възможно да бъдат определени обстоятелствата около смъртта на Сахар и не е ясно дали той е бил убит от "Хамас", или е бил застрелян от нашите сили", се казва в изявление на въоръжените сили.

Барух е един от 240 заложници, взети от бойци на "Хамас", които щурмуваха Южен Израел на 7 октомври. Повече от 100 от тях бяха освободени съгласно споразумения, договорени с посредничеството на Катар и други страни и един заложник бе спасен от израелските сили.

Най-малко 123 заложници все още са в Газа и най-малко 23 от тях бяха обявени за мъртви от израелските власти.

Най-висшата съдебна институция на ООН ще изслуша следващата седмица аргументите на Южна Африка и Израел след внесения от Претория иск, с който твърди, че Израел извършва "геноцид" в ивицата Газа, предаде Франс прес.

Заседанието на Международния съд ще бъде на 11 и 12 януари.

Южна Африка иска съдът да нареди спешно спирането на военните операции в Газа с мотива, че Израел "извършва... геноцид срещу палестинското население в Газа".

"Израел отхвърля с отвращение клеветата,... разпространена от Южна Африка и нейния иск в Международния съд", реагира в "Екс" говорител на израелското външно министерство.

Междувременно законът, който трябва да предпази израелския премиер Бенямин Нетаняху да бъде отстранен от длъжност, ще влезе в сила едва след следващите парламентарни избори, постанови днес Върховният съд на Израел, отбелязвайки, че законът очевидно е създаден по лични причини, предаде Асошиейтед прес.

Израелските законодатели приеха закона през март 2023 г. като част от спорния план на правителството за съдебна реформа. Критиците му твърдят, че законът е създаден, за да предпази Нетаняху да бъде признат за неспособен да управлява заради твърдения за конфликт на интереси. Нетаняху иска да направи преустройство на съдебната система, докато в същото време е подсъдим за предполагаема корупция.

Решението на Върховния съд, взето с 6 срещу 5 гласа, идва дни след като съдът отмени първата голяма част от съдебната реформа, което е удар по правителството на Нетаняху. Следващите парламентарни избори се очакват през 2026 г., но може да се състоят и преди това.

Нетаняху е подсъдим за измама, злоупотреба с доверие и приемане на подкупи по три отделни дела. Израелският премиер отрича да е извършил нарушения.

Участието му в съдебната реформа в Израел предизвика въпроси, включително от страна на главния прокурор, дали това представлява конфликт на интереси, докато той е подсъдим, допълва БТА.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васко

    4 1 Отговор
    Едно куче по Малко....
  • 2 Дааа

    5 0 Отговор
    Евреите признаха че 29 ционистки войници са убити от приятелски огън значи от своите досега,толкова ги е страх евреите че стрелят и по сенки