Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Януари, 2024 12:31 1 434 16

Руски хакери са проникнали в системата на украински мобилен оператор

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • киевстар-
  • мобилен оператор-
  • телефон

Тази хакерска атака е силно послание, голямо предупреждение не само за Украйна, но и за целия Запад

Руски хакери са проникнали в системата на украински мобилен оператор - 1
Снимка: Shutterstock

Руски хакери са успели да проникнат в системата на украинския мобилен оператор "Киевстар". Според високопоставен представител на Украйна, отговорен за киберсигурността, цитиран от Ройтерс, това трябва да послужи като "голямо предупреждение".

Смята се, че хакерите са били в системата няколко месеца - поне от месец май 2023 г. Хакерската атака доведе до спиране на услугите на най-големия украински телекомуникационен оператор за близо 24 милиона потребители в продължение на няколко дни от 12 декември.

Иля Витюк, ръководител на отдела за киберсигурност в Службата за сигурност на Украйна, предостави подробности за кибернападението, описвайки го като причиняващо "катастрофални щети" и насочено към постигане на психологически ефект и събиране на разузнавателна информация. Атаката причини "почти пълно разрушаване" на системата, включително хиляди виртуални сървъри и компютри, каза Витюк. Той поясни, че това може би е първият случай на разрушителна кибератака, която "изтребва напълно сърцевината на телекомуникационния оператор".

По време на своето разследване Службата за сигурност на Украйна откри, че хакерите вероятно са се опитали да проникнат в системата на "Киевстар" още през март от миналата година или дори по-рано, споделя Витюк в интервюто, проведено на 27 декември чрез платформата Zoom.

Службата за сигурност на Украйна предполага, че със степента на достъп, която са притежавали, хакерите са били в състояние да извършват действия като кражба на лични данни, определяне на местоположението на мобилните телефони, прехващане на съобщения и вероятно дори да извършват кражби на акаунти в приложението "Телеграм".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Н€к@. дърници

    16 2 Отговор
    Ами като им са калпави украинските защити, кой им е виновен.
    На калпав х..., вълната му пречи.
    Цял живот нищо не направили, построили, съградили и вечно дарилите им земя, съоръжения и ресурси- руснаците им виновни.
    Чи ба
  • 2 Примати

    3 9 Отговор
    Украйна не се плаши от нищо….

    Коментиран от #15

  • 3 12343211

    10 0 Отговор
    "Смята се, че хакерите са били в системата няколко месеца - поне от месец май 2023 г."
    А колко хора са обявени за предатели!
  • 4 Най-накрая

    7 0 Отговор
    някой да признае, че и мобилните оператори ги хакват. Досега не съм чул/прочел, че някой мобилен оператор е бил пробит.

    Коментиран от #6

  • 5 Маро,Маро

    6 0 Отговор
    Тази информация от май я писаха в др сайтове. Ти хептен изоставаш, душко със новините, т е.старините.:))
  • 6 Хи хи хи

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Най-накрая":

    Ами няма и да чуеш.
    Защото ако чуеш трябва да затварят дюкана.
  • 7 Иванушка 🇷🇺

    6 1 Отговор
    Не са руски хакери - отново В.В.П. е "виновен", ама и да да баш руските хакери - Голямо Зеле му кажи 🤩
  • 8 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    12 1 Отговор
    Четирима украински блогъри бяха арестувани, след като публикуваха видеоклипове на руски въздушни удари в района на Киев, съобщи Службата за сигурност на Украйна, отбелязвайки, че те могат да бъдат обвинени за „коригиране на вражеския огън“. Москва атакува множество военни обекти около Киев по-рано тази седмица, въпреки че украинската армия твърди, че е прехванала всички ракети.

    Началникът на украинската армия обяви, че противовъздушната отбрана е свалила всичките 10 руски ракети „Кинжал“. Видеа, публикувани в социалните мрежи, обаче показват, че това не е точно така и ракетите поразяват целта си. Видео показва как ракета от системата за ПВО на Украйна, идентифицирана от потребители в X/Twitter като германска IRIS-T, не поразява целта си и пада във водата.

    Коментиран от #16

  • 9 Бу Бу

    6 0 Отговор
    Най-важното от статията е " ,,,че със степента на достъп, която са притежавали, хакерите са били в състояние да извършват...определяне на местоположението на мобилните телефони, прехващане на съобщения ..." другото са дреболии.
  • 10 От страни

    6 1 Отговор
    Четете Ню Йорк Таймс -казват че на Украйна не и трябва цялата теритрия за да победи Русия, че пописването на мир не е загба в войната, че да подпишеш мир не е отстъпление и за капак пишат че Зеленски да не си мисли че потока на американската помощ е безкраен.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гадател

    4 1 Отговор
    Предполагам, че са го нападнали с лопатите. Горкият оператор! Ама как да се защити, като му окрадоха чиповете от перални, с които се защитаваше?
    Нашите лизачи на запаген сладолед твърдят, че руснаците нямат техника. Защо? Защото до тях не стига. Ами как да стига, като не ги допускат до нея. А коя техника е по ефективна, се доказва само в съревнование. Западната техника загуби съревнованието в Украйна. Загуби го и във всички останали арени на съревнование по света. Но няма как, хора, сдобиващи се с информация само от едно място, където информацията е подготвена специално за тях, да добият реална представа за реалния свят. Питайте се, кой поставя нещата по този начин, защо го прави и дори ако се продавате, поне да знаете на кого и срещу какво. Така поне цената ще ви се вдигне, ако не собствената съвест.
  • 13 Стига вече

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "От страни":

    Тоя вестник е пропутински! Не му вярвам ... вече!
  • 14 стоян

    0 5 Отговор
    Тази хакерска атака беше разкрита преди месец и за седмица беше възстановен оператора - украинците им го върнаха като разбиха сайтовете и сърварите на данъчното в русия и казаха че ще са им нужни поне 20 дни за да ги възстановят руснаците
  • 15 Хъмм

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Примати":

    Мъ... пардон Ъмда
  • 16 стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    До 8 ком - балестичните ракети падат по вертикална траектория и ударена високо тя изменя траекторията и пада пак долу ама не улучва целта - та нормално е да има пожари от взривени ракети във въздуха
Новини по държави: