Last news in Fakti

5 Януари, 2024 05:36 3 308 17

Йордания удари свързани с Иран наркотрафиканти в Сирия

  • йордания-
  • иран-
  • сирия-
  • наркотрафиканти

Самолети са бомбардирали предполагаемото жилище на важен наркодилър в град Шааб

Йордания удари свързани с Иран наркотрафиканти в Сирия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Йордания нанесе вчера въздушни удари в Сирия срещу предполагаеми складове и скривалища на подкрепяни от Иран наркотрафиканти, съобщиха източници от йорданското и от регионални разузнавателни служби, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Армията активизира кампанията си срещу трафикантите на наркотици след продължителни сблъсъци миналия месец с десетки трафиканти, проникнали от Сирия и свързани с проирански милиции, прекарващи големи товари и пресекли границата ѝ с оръжия и експлозиви.

Източниците казаха за Ройтерс, че самолети са бомбардирали предполагаемото жилище на важен наркодилър в град Шааб, провинция Суейда, а друг удар е бил нанесен по складове близо до село Ал Гария.

И двете места се намират в провинция Суейда, близо до границата с Йордания, каза Райън Маруф, редактор на сирийския новинарски уебсайт "Суейда 24", който отразява войната с наркотиците. Маруф разказа, че малко след ударите в пограничната зона се е виждал дим.

"Мишена на първия удар беше известен наркодилър, свързан с иранските милиции, а при другия удар е била бомбардирана ферма, в която са били складирани наркотици", обясни той Маруф.

Йордански официални лица, подобно на западните си съюзници, твърдят, че подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" и други проирански милиции, които контролират голяма част от Южна Сирия, стоят зад рязкото увеличаване на контрабандата на наркотици и оръжия.

Иран и "Хизбула" казват, че обвиненията са част от заговорите на Запада срещу страната. Сирия отрича да е съучастник на подкрепяните от Иран милиции, свързани с нейната армия и сили за сигурност.

На Йордания бе обещана още американска военна помощ за повишаване на сигурността по границата, за което Вашингтон е предоставил около 1 милиард долара за изграждане на гранични пунктове от началото на сирийския конфликт през 2011 г., твърдят йордански служители.

Експертите на ООН и американски и европейските висши представители твърдят, че незаконната търговия с наркотици финансира множенето на проиранските милиции и проправителствени паравоенни сили, създадени в резултат на продължилия над 10 години конфликт в Сирия.

Раздирана от война Сирия се е превърнала в център за търговия с наркотици за милиарди долари в района, а Йордания е ключов транзитен маршрут към богатите на петрол държави от Персийския залив за произвеждания в Сирия амфетамин, известен като каптагон, твърдят хора от западни служби за борба с наркотиците, както и Вашингтон.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Магелан

    14 2 Отговор
    Шок и ужас.Защо не попитате Разградския нерез Домуза как за нула време забогатя след като майка му от комунистическа номенклатура директор на завода за лекарства за животните.Стана собственик и какво започна да се произвежда тайно с ветеринарните лекарства.? КАПТАГОН .И го изнасяха контрабанда към Близкия изток по разработените канали на Кинтекс.Така наречените псевдобизнесмени братя Домусчиеви направиха пари и купиха на безценица Български Морски Флот Варна на безценица.

    Коментиран от #4

  • 2 Несъмнено,

    11 0 Отговор
    Ционисти и атлантисти днес приветстват и подкрепят всякакви междуетнически крамоли и военни операции в арабския свят. Важното е да се избегне организиран отпор на палестинския геноцид.
  • 3 дядото

    12 2 Отговор
    кой знае дали е имало складове за наркотици,но е жалко,че в такъв етап араби отново се разединяват.затова малкия израел ще побеждава арабските държави

    Коментиран от #6, #11

  • 4 Вандим

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Магелан":

    Магелан ли си Мега Лан ли си, ама е добре да се информираш. Това че домуза вършее в Лудогорието не значи че е от този район. Просто са му го дали, щото тимаджии го наритаха от Варна.
  • 5 Някой

    12 2 Отговор
    Точно пък наркотрафиканти свързани с Иран, е нонсенс. Да бяха измислили нещо друго - ирански милиции, терористи и т.н., ама наркотрафиканти...

    Коментиран от #9, #14

  • 6 Някой

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "дядото":

    Като цяло съм съгласен с теб. Само напомням, че иранците не са араби. Там може да те линчуват за подобно изказване.
  • 7 Всеки

    10 1 Отговор
    Може да удря държава под всякакъв претекст днес. Скоро и заради тютюнопушене
  • 8 Каракол

    7 1 Отговор
    Разсипахте я тази страна! Кой откъдето му хрумне, все по нея удря - САЩ, Израел, Ирак, Турция, Йордания. А после ние да приютяваме уж сирийски бежанци.
  • 9 Споко

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    Това е за американска и европейска публика, а нас са ни включили в дезата по подразбиране. Кой да знае, че тук хората се замислят, когато четат.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Редник

    4 2 Отговор
    Ба мама му, не знаех, че наркотраьиканти се преследват с бомбардировъчна авиация. Нещо търчи лъжи ми се види туй...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Полигона

    5 0 Отговор
    Сирия, трябва да въведе винетка за бомбене - кой от къде дойде си фърля взривовете там!!!
  • 16 тарикад

    0 0 Отговор
    Горкият Асад. Който откъдето мине и му удря по един шамар.
  • 17 тарикад

    0 0 Отговор
    Горкият Асад. Който откъдето мине му удря по един шамар.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания