Last news in Fakti

5 Януари, 2024 12:39 1 893 18

Руски хакери са били в системата на украинския телекомуникационен гигант "Киевстар"

  • русия-
  • хакери-
  • система-
  • украйна-
  • телекомуникационна компания-
  • руски хакери-
  • хакерска атака

Атаката е унищожила хиляди виртуални сървъри и персонални компютри

Руски хакери са били в системата на украинския телекомуникационен гигант "Киевстар" - 1
Снимка: Shutterstock

Руски хакери са били в системата на украинския телекомуникационен гигант "Киевстар" поне от май миналата година в резултат на кибератака, която трябва да послужи като "голямо предупреждение" за Запада, заяви началникът на украинския кибершпионаж, цитирана от Ройтерс.

Хакерската атака, една от най-драматичните след пълномащабното нахлуване на Русия преди близо две години, от 12 декември прекъсна за няколко дни услугите, предоставяни от най-големия украински телекомуникационен оператор на около 24 милиона потребители.

В интервю Илия Витюк, ръководител на отдела за киберсигурност на Службата за сигурност на Украйна (SBU), разкри ексклузивни подробности за хакерската атака, която според него е причинила "катастрофални" разрушения и е имала за цел да нанесе психологически удар и да събере разузнавателна информация.

"Тази атака е голямо послание, голямо предупреждение не само за Украйна, но и за целия западен свят, за да разбере, че всъщност никой не е недосегаем", каза той. Той отбеляза, че "Киевстар" е богата частна компания, която инвестира много в киберсигурността.

Той каза, че атаката е унищожила "почти всичко", включително хиляди виртуални сървъри и персонални компютри, и я определи като вероятно първия пример за разрушителна кибератака, която "напълно унищожава ядрото на телекомуникационен оператор".

По време на разследването си СБУ установи, че хакерите вероятно са се опитали да проникнат в "Киевстар" през март или по-рано, каза той в интервю за Zoom на 27 декември.

"Засега можем да кажем сигурно, че те са били в системата поне от май 2023 г.", каза той. "Засега не мога да кажа откога са имали ... пълен достъп: вероятно поне от ноември".

По оценка на СБУ хакерите са могли да откраднат лична информация, да разберат местоположението на телефоните, да прихванат SMS-съобщения и вероятно да откраднат акаунти в Telegram с нивото на достъп, което са получили, каза той.

Говорител на "Киевстар" заяви, че компанията работи в тясно сътрудничество със СБУ за разследване на атаката и ще предприеме всички необходими стъпки за елиминиране на бъдещи рискове, като добави: "Не са разкрити факти за изтичане на лични и абонатни данни".

Витюк заяви, че СБУ е помогнала на Kyivstar да възстанови системите си в рамките на няколко дни и да отблъсне нови кибератаки.

"След големия пробив имаше редица нови опити, целящи да нанесат повече щети на оператора", каза той.

Киевстар е най-големият от трите основни телекомуникационни оператора в Украйна и има около 1,1 милиона украинци, които живеят в малки градове и села, където няма други доставчици, каза Витюк.

Заради нападението хората се втурнаха да купуват други SIM карти, като се образуваха големи опашки. Банкоматите, използващи SIM карти на "Киевстар" за интернет, престанаха да работят, а сирената за въздушна тревога - използвана по време на ракетни нападения и нападения с дронове - не функционираше правилно в някои региони, каза той.

Той заяви, че атаката не е оказала голямо въздействие върху украинската армия, която не разчита на телекомуникационните оператори и използва, както той ги определи, "различни алгоритми и протоколи".

"Говорейки за откриване на дронове, говорейки за откриване на ракети, за щастие, не, тази ситуация не ни повлия силно", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 💠🔆♻️

    3 1 Отговор
    Тони Шейфър: Путин срещу Байдън за лидерството?

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Факти

    22 2 Отговор
    Само хубави новини тази сутрин!Браво!
  • 4 3.14К

    23 1 Отговор
    В борда на този телеком е Майк Помпео-държавен секретар при Тръмп и биеш шеф на ЦРУ.
  • 5 КОТарАК

    4 16 Отговор
    руските хакери ще си хакват само РУ НЕТа , като им спрем действителният НЕТ/ нищо не става от тях , една защита на ДЕНУВО не са хакнали от комп. игри / примерно TOTAL WAR WARHAMMER 3 -една добра стратегия за своб. време виси от 3 години/ една EMPRESS ги хаква / а едни други бяха на ръбада откраднат милиарди от 1 азиатска банка-има и докумнталка-обирза милиони

    Коментиран от #18

  • 6 Тия са пуснали на руски хакери които са

    15 3 Отговор
    Използвали възможността да влязат в системата и сега Страхуват хората колко са опасни руснаците дайте да дадете още пари за кибер сигурност
  • 7 Верно ли

    16 3 Отговор
    Много добра новина!
  • 8 Браво!!!

    13 3 Отговор
    Само така
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Демократ

    3 12 Отговор
    Императорът на империята на злото и лъжата Путин е опасен и вероломен злодей за целия свят. Руски хакери заглушават GPS сигнали в Черно море в българската акватория, което
    е много опасно. Путиноробите сигурно се радват. Турция,Румъния и България ще подпишат на 11.01.2024 г. в Анкара меморандум за съвместно спасяване от руските мини на Черно море. Светът може да се спаси от това чудовище, ако ликвидира него и цялата му зловеща кохорта.

    Коментиран от #12, #14

  • 11 Хи хи хи

    9 1 Отговор
    Информация,
    Която не се пази с куче и пушка винаги можеш да я откраднеш.
  • 12 Въййй

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Демократ":

    Усръйнъ няма ли да участва?
  • 13 Аман бе

    3 1 Отговор
    Пияните руси не могат да киберстват. Те смятат с дървено сметало. До кога ще ни лъжете? Това сигур е вътрешна небрежност или надценени кадри, а може и да е саботаж от великите укри срещу нещо си. Ама срещу какво -незнам.
  • 14 А не

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "Демократ":

    Не могат. Самият ти каза че са пияни средновековници с ватенки и ушанки. Недей да лъжеш.
  • 15 Чебурашка

    4 3 Отговор
    Глупости на търкалета!!!
    Те руснаците прости, тъпи...
    Те пироните от Китай внасят, че...
    Къде бе, индианец и компютър?!?!?
    Пък и откъде ток в блатото? Абсурд!
  • 16 Динамо Киев

    4 1 Отговор
    Сега освен газ, ток и вода, няма да имат и нет, за да прочетат колко добре върви контраофанзивата и как скоро ще освободят Крим.
  • 17 Чебурашка

    4 0 Отговор
    Нищо не става от тез вати!
    Ей сега, само да почне контрата на Вивалди (четирите годишни времена) ще вият на умряло... Ама нещо не почва... Що ли???
  • 18 Дивуй

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Та значи украинците лъжат тотално.На тебе ли да вярваме или на тях?
Новини по държави: