Last news in Fakti

5 Януари, 2024 16:04 1 617 8

Китай към САЩ: Сътрудничеството ни не е избор, а задължение

  • ван и-
  • китай-
  • сащ-
  • си дзинпин-
  • тайван-
  • джо байдън

И двете страни трябва да продължат да използват пълноценно възстановените и установени механизми във външните работи, икономиката, финансите, търговията, селското стопанство и други области, за да премахнат пречките в обмена си, настоя министър Ван И

Китай към САЩ: Сътрудничеството ни не е избор, а задължение - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Най-належащата задача за отношенията между Китай и САЩ е да се установи правилно разбирателство и сътрудничеството помежду им "вече не е въпрос на избор, а задължение" за света. Това заяви китайският външен министър Ван И, цитиран от "Ройтерс".

Сътрудничеството е "най-правилният избор за разбирателство между Китай и Съединените щати", подчерта той на събитие за отбелязване на 45-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Китай и САЩ.

"Може да се каже, че китайско-американското сътрудничество вече не е право на избор за двете страни и дори за света, а задължение, на което трябва да се обърне сериозно внимание", посочи Ван.

Той заяви, че Китай се надява, че САЩ ще разширят начина си на мислене и "в отношение на равенство и приобщаване" ще зачитат избора, направен от китайския народ, и пътя на развитие на Китай, включително когато защитава своя национален суверенитет и териториална цялост.

"Готови сме да се ангажираме с изграждането на стабилни, здрави и устойчиви отношения между Китай и САЩ въз основа на взаимно уважение", увери Ван.

Министърът отбеляза, че развитието и възраждането на Китай има "силен ендогенен импулс", което по негови думи означава, че Китай ще поеме по-голяма отговорност за мира и развитието на света.

"Нямаме намерение да изместваме или да погазваме никого, нито възнамеряваме да се стремим към хегемония", подчерта той.

Ван допълни, че въпреки че и двете страни са изградени в различна среда, различията не трябва да водят до конфронтация. Той изтъкна и че "голямата пръчка на санкциите" не трябва да се използва на всяка крачка за упражняване на власт или хегемония.

И двете страни трябва да продължат да използват пълноценно възстановените и установени механизми във външните работи, икономиката, финансите, търговията, селското стопанство и други области, за да премахнат пречките в обмена си, настоя министърът.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кажете го и на руснаците,

    3 4 Отговор
    че който се прави на балансьор, накрая намазва и от двамата!

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Задължително е

    2 2 Отговор
    Найки Пумата Адидаските Айфоните и прочие им трябва евтина работна ръка ✋
  • 4 Руската бензиностанция

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Кажете го и на руснаците,":

    Почна да бачка и да дава територията си на китайците, а те бачкат за американците, гениялно 👍
  • 5 Дракона не е глупав

    3 3 Отговор
    Няма как 140 милиона руснаци с евтините си рубли да хранят 2 милярден Китай, какво ще му дадат на Китай? Умни телефони компютри или електрически коли ли? А и руснаците не искат силно подценената китайска валута както и китайците руската
  • 6 емил

    2 3 Отговор
    За Руснаците разбирам,че са наивни и глупави вярващи на Англосансонците сега малко се промениха . За Европейците не казвам нищо ,тъй като са колония без собствени Национални интереси. Наивният предател Горби само дето не си свали гащите да се предложи . Американците това го считаха за слабост,и отстъпки докато Китай е много по внимателен и предпазлив въпреки това трябва да знаят ,че Американците считат ,че са най- способните най-, развита нация и цялото човечество трябва да им е благодарен и Светът принадлежи на тях. Обичат да казват " Господ обича Америка и я пази " . Китайците искат да бъдат равноправни партньори ?---- това е невъзможно не приемливо за тях . Това за тях като най -богатият и най - бедният да са партньори ? Близките години военен конфликт между тях е неизбежен тъй като Китай има нужда от нови и нови пазари и трябва да доминира както икономически така и политически ----- а Америка иска да запази лидерство то си като мисли,че вечно ще с години е така.
  • 7 пак този

    1 0 Отговор
    "Готови сме да се ангажираме с изграждането на стабилни, здрави и устойчиви отношения между Китай и САЩ въз основа на взаимно уважение", увери Ван. Сериозно ли? САЩ няма да е най-великия и ще трябва да взема под внимание чуждото мнение? Няма такива отношения.
  • 8 Русия и Китай

    0 1 Отговор
    не са във военен съюз и няма да бъдат. Другарят Си разбра колко е глупаво кремълското джудже - за да не "ограбят" западняците Сибир го хариза на Китай. РФ получаваше по $2млрд. на ден от търговията със ЕС и САЩ, сега не знам по колко им дават китайците, но определено по-малко. Китайците не създават работни места. В град Омск са купили химическия завод и са докарали 3000 китайчета да работят там, руснаците се оплакват, че са останали без работа. Китай не иска война, тъкмо си отхапа 1,5млн кв. км от Сибир(площ колкото 14 Българии), ще го дъвче поне няколко столетия - и сега какво, да спасява Путин от лошото НАТО ли?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания