Last news in Fakti

6 Януари, 2024 08:13 2 791 50

ISW: Русия може да предприеме наземна офанзива в Харковска област още на 15 януари

  • isw-
  • русия-
  • офанзива-
  • харковска област-
  • 15 януари

Руските сили използват по-бавния темп на операции, причинен от лошите метеорологични условия, за да разположат подкрепления на фронтовата линия и да обучават и координират части.

ISW: Русия може да предприеме наземна офанзива в Харковска област още на 15 януари - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Русия може да засили борбата за превземане на Купянск, Харковска област, през следващите седмици и да разполага със сили в района. Руските сили изглежда се радват на благоприятни условия с намерението да направят териториални придобивки в райони, по-оперативно значими от други, които руските сили в момента се опитват да превземат. Украински официални лица заявиха, че руските войски имат за цел да превземат Купянск и Борова (35 км западно от Сватово) през зимата на 2024 г. Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW), цитиран от news.bg

Това вероятно ще принуди украинските сили да напуснат източния бряг на река Оскил в Харковска област и ще създаде условия за бъдещи руски настъпателни операции по линията Купянск-Сватове-Креминна. Темпото и очевидната конфигурация в окупираните Луганска и Харковска области като цяло не показват предстоящо руско настъпателно усилие по цялата линия Купянск-Лиман (Харков-Луганск-североизточна област Донецка област). Подобно към неуспешното руско настъпателно усилие в североизточна Украйна през зимата-пролетта на 2023 г.

Руските войски вероятно не са натрупали достатъчно сили в Белгородска област, за да подкрепят настъпателни операции на други места в северната или североизточната област Харков.

Украински официални лица не са съобщили официално за внезапно струпване на руснаци в посока Купянск, което да показва, че предстои широкомащабна офанзива за напредване към река Оскил. Изглежда, че руските сили постепенно са възстановили единици, силно влошени по време на контранастъплението през септември 2022 г. и неуспешната офанзива на Русия през зимата-пролетта на 2023 г.

Руските сили, действащи в посока Купянск, изглежда все още не са ангажирали значителна сила в настоящите настъпателни операции в района и по този начин са успели да издържат локализирани наземни атаки, без да понесат загуби, подобни на тези, които руските сили претърпяха в операциите около Авдeевка и в южна Украйна.

Британското издание Telegraph съобщи на 4 януари, че неуточнен източник, близък до украинската армия, е заявил, че руските сили може да проведат наземна офанзива още на 15 януари.

Говорителят на командването на украинските сухопътни сили подполковник Володимир Фитьо отговори на статията на Telegraph на 5 януари и заяви, че украинските военни не са забелязали промяна в състава.

Ръководителят на украинската Харковска област Олег Синегубов също отговори на Telegraph, отбелязвайки, че руските сили не се концентрират в Харковска област в подготовка за офанзива и че интензивността на атаките им в посока Купянск е намаляла през последните три дни поради лошите метеорологични условия. Синегубов отбеляза, че руските сили използват по-бавния темп на операции, причинен от лошите метеорологични условия, за да разположат подкрепления на фронтовата линия и да обучават и координират части.

Коментарите на Фитьо и Синегубов са в съответствие с оценката на ISW, че руските войски могат да засилят настъпателните си действия, но не и да започнат операция, със съществуващата групировка на силите в купянското направление. Руските сили може да са извършили постепенно натрупване на сили, откакто украински официални лица съобщиха, че руската армия е концентрирала над 100 000 души персонал в посоките на Купянск и Лиман към октомври 2023 г.

Съобщава се, че украинските сили са извършили серия от удари с дронове и ракети срещу руски цели в окупирания Крим и Краснодарски край в нощта на 4 срещу 5 януари. Центърът за стратегически комуникации на украинските въоръжени сили (StratCom) заяви на 5 януари, че украинските сили са ударили руски боеприпаси складове близо до Первомайске (82 км северно от Симферопол) в окупирания Крим.
Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските сили са свалили 36 украински дрона над Крим, един дрон в Краснодарски край и украинска ракета "Нептун" в северозападната част на Черно море.

Окупационният ръководител на Саки Александър Овдиенко заяви, че руските сили успешно са отблъснали голяма украинска атака с дрон по крайбрежието на Саки-Евпатория вечерта на 4 януари.

Руски блогъри твърдят, че украински дронове и ракети са насочени към Евпатория, руското летище в Саки, моста през Керченския проток и Новоросийск в Краснодарския край.

ISW не е наблюдавало визуално потвърждение за украински удари по руски цели в нощта на 4 срещу 5 януари. Тези украински удари следват украинските удари близо до Уютне (западно от Евпатория) и Евпатория на 4 януари, които според съобщенията са ударили поне един руски команден пункт.

Украинската кримска партизанска група "Атеш" твърди, че украинските сили са ударили руска радарна система за противовъздушна отбрана и комуникационен център в Евпатория, отговорни за координирането на операциите на руската противовъздушна отбрана в окупирания Крим на 4 януари.

Руските сили извършиха удари с безпилотни самолети Shahed 131/136 и ракетни удари срещу фронтови райони в Украйна през нощта на 5 януари. Украинските военновъздушни сили съобщиха, че руските сили са изстреляли две вълни от безпилотни самолети Shahed по фронтовите райони в Херсонска и Николаевска области и че украинските сили са свалили 21 от 29-те дрона.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат заяви, че руските сили са атакували фронтовите райони на Южна Украйна, по-специално Херсонска област, където е по-трудно за украинските сили да прихванат безпилотните самолети.

Началникът на военната администрация на Харковска област Олег Синегубов заяви, че руските сили са изстреляли 10 ракети С-300 по Липци, Харковска област в нощта на 4 срещу 5 януари.
Германия на 4 януари обяви нов пакет от военна помощ за Украйна.

Пакетът включва 10 бойни машини на пехотата Marder, два танка за разминиране, 30 системи за откриване на дронове, 155 мм артилерийски боеприпаси, ракети за системите за противовъздушна отбрана Patriot и IRIS-T и система за противовъздушна отбрана Skynex.

Съветът за сигурност на ООН (СС на ООН) ще се събере на 10 януари и ще обсъди докладваното използване на севернокорейски балистични ракети в Украйна от Русия. Това вероятно е нарушение на резолюциите на СС на ООН. Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви на 4 януари, че американски служители ще повдигнат въпроса за докладваното използване на балистични ракети на брифинг на Съвета за сигурност на ООН за Украйна на 10 януари.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви на 4 януари, че руските сили са изстреляли балистични ракети, придобити от Северна Корея, по цели в Украйна на 30 декември 2023 г. и 2 януари 2024 г.

Украински официални лица заявиха на 5 януари, че руските сили са използвали чуждестранни балистични ракети при удари срещу Украйна, но украинските власти все още не са идентифицирали страната на произход.
Съобщава се, че през последните седмици Северна Корея е започнала да прехвърля неопределен брой балистични ракети с малък обсег на Русия.

Резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за Северна Корея изрично призовават Северна Корея да спре всички дейности, свързани с балистични ракети и забранява на държавите-членки да изнасят и внасят оръжия към и от тази държава.

Резолюциите също забраняват всякаква търговия, която може да допринесе за дейности, свързани с ядрени, балистични ракети или оръжия за масово унищожение (ОМУ).

Руският посланик по специални поръчения Олег Бурмистров заяви на 15 октомври 2023 г., че Русия стриктно спазва международните си задължения към Северна Корея чрез Съвета за сигурност на ООН.

Ръководителят на Чеченската република Рамза Кадиров направи необичайно предложение - размяната на 20 украински военнопленници срещу премахване санкциите срещу членовете на семейството му. Странното публично предложение на Кадиров да преговаря с украинското правителство за лична изгода следва индикатори, че Кремъл може да участва в преговори за военнопленници, за да компенсира съобщенията за руски малтретиране на украински военнопленници и да представи Русия като заинтересована да действа в границите на международното право и норми. Предложението на Кадиров подкопава тази по-широка позиция на Кремъл. Руският блогър и член на Кремълския съвет по правата на човека Александър "Саша" Котс разкритикува Кадиров за "изхвърляне на военнопленници като стоки за лични цели".
Кадиров вероятно е преговарял с украинското правителство независимо от Кремъл за лична изгода, когато твърди, че е платил на украинските специални служби за връщането на неговия състезателен кон Зазу през май 2023 г.

Московският арбитражен съд нареди на Google да деблокира четири канала в YouTube, принадлежащи на руския държавен канал 5TV на 5 януари, вероятно като част от продължаващите усилия за консолидиране на контрола върху руското информационно пространство преди президентските избори през март. Арбитражният съд в Москва потвърди предишно решение, според което Google трябва да деблокира каналите на 5TV в YouTube или да плати глоба от 100 000 рубли (приблизително 1094 долара) за всеки ден, в който Google откаже да възстанови каналите.

YouTube блокира достъпа до канали, свързани с руски държавно финансирани медии през февруари и март 2022 г., за да наложи политика, която забранява съдържание, отричащо, минимизиращо или омаловажаващо добре документирани насилствени събития, включително войната в Украйна.

Кремъл вероятно се е опитвал да принуди Google да прекрати дейността си в Русия чрез налагане на все по-големи глоби за неспазване на руските закони за цензура и поверителност на данните.

Московски съд глоби Google с 4,6 милиарда рубли (около 50,3 милиарда долара) на 20 декември 2023 г. за отказ да се съобрази с руските закони за цензура и да премахне "фалшива" информация за руската война в Украйна.

Ройтерс съобщи на 3 януари, че руските глоби срещу Google, YouTube, Meta, TikTok и Telegram изглежда са уредени, тъй като те вече не фигурират като длъжници в базата данни на Руската федерална служба за съдебни изпълнители, но причината за този пропуск е неясен.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ОЛЕЛЕЕ

    52 8 Отговор
    Англосаксонските фашяги губят войната. Ще им бъде потърсена отговорност.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Механик

    54 9 Отговор
    Добро утро!
    Аз минавам само да попитам, как върви пролетната намсиквоси на ВСУ?
    Русията заваехте ли я? На коло села е разпаднахте? Зелински ли сложихте за кмет?
    п.п.
    Руските сам самички разбридаха терлиците на целото колективно натю. Хахахха! Срам!

    Коментиран от #14, #36

  • 7 Петко Лилов от ОССЕ америк. под-га

    32 7 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Той вече им помогна да се отърват от 400 000 фашаги според Кенеди младши . Времето на Салорейха изтече , фашагите на Сатурн

    Коментиран от #13

  • 8 Салорейха даде фира

    39 6 Отговор
    01.05.2024 г. - 16:00ч
    Над 4,5 хиляди унищожени бойци, боен самолет, хеликоптер и стотици техника и въоръжение - седмична сводка | Руска пролет

    Руската армия продължава провеждането на специална военна операция, Министерството на отбраната съобщава за успешните действия на нашите сили по основните участъци на фронта през изминалата седмица.

    В периода от 30 декември 2023 г. до 5 януари тази година руските въоръжени сили нанесоха 41 групови и един масиран удар с високоточно оръжие и БПЛА по центрове за вземане на решения, обекти на военно-промишления комплекс на Украйна, военно-летищна инфраструктура, арсенали и складове за гориво. Освен това бяха нанесени удари по точки на дислокация на подразделения на украинските въоръжени сили, националистически формирования и чуждестранни наемници. Всички определени цели са поразени.
    Погледнете , само за седмица повече 4,5 хиляди ........!
  • 9 КОТар АК

    39 3 Отговор
    Фаткибг,ще прочета тази о г р о м на американска п о м ия. срещу 50 лева.Нито лев не свалям.

    Коментиран от #39

  • 10 Тогава

    25 3 Отговор
    и украинците да не използват чуждо оръжие.
  • 11 77777

    31 2 Отговор
    АНИ ОТКЪДЕ ГО ПРЕПИСА ТОВА ? ----Московски съд глоби Google с 4,6 милиарда рубли (около 50,3 милиарда долара) на 20 декември 2023

    Коментиран от #45

  • 12 Зв.Лалов

    35 2 Отговор
    Статията е пълен тюрлю гювеч.
    Накратко- може и да може, а може и да не може.
  • 13 Зв.Лалов

    24 4 Отговор

    До коментар #7 от "Петко Лилов от ОССЕ америк. под-га":

    Салорейха?
    Имате предвид Украйна?
    Защото тя е известна със сланината си, нали?

    Коментиран от #19

  • 14 Вижда, ли се

    14 10 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    Киев на хоризонта.?
  • 15 Престанете да ме занимавате

    30 8 Отговор
    с полуразложеният труп наречен крайна.

    Коментиран от #18

  • 16 Хаха Господ да не русофил

    7 15 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Освен терористи няма кой да им помогне,хай често 😧
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Зв.Лалов

    16 2 Отговор

    До коментар #15 от "Престанете да ме занимавате":

    Полу е доста точно определение.
    Украинският бюджет е "полу" - грубо 50% собствено и 50% външно финансиране.

    Коментиран от #35

  • 19 МайдаУните от Салорейха -киевска хунта

    15 4 Отговор

    До коментар #13 от "Зв.Лалов":

    Да , точна така . Често гледам Татяна Монтян в .....тубата , бивш известен украински адвокат .
  • 20 Харков и Областа сие Руска земя

    23 7 Отговор
    Населена с Руснаци,!! Ще буде отново част от Русия!!
  • 21 Мим

    26 5 Отговор
    Не само,че може ,а Русия трябва непременно да предприеме силна и мощна атака по целия фронт и да отреже крилете на зеления.ТАКА ще настъпи мир и спокойствие за всички.Зеления може би ще бъде на небесата при св.Петър..
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мишел

    18 3 Отговор
    Възможните руски стратегически удари : Чернигов - Киев(втори фронт, блокира ВСУ), Херсон -Одеса-към Приднестровието (отрязва Украйна от море) и едва тогава Харков.
    Такива удари изискват огромна подготовка и е невъзможно да бъдат осъществени през януари, февруари, март.
    Затова през зимата руснаците ще нанасят само тактически удари на уязвими места по целия фронт, за разбиване на украинската отбрана.
    Оказа се, че при намаленото финансиране на Украйна, не може да бъде направена тотална мобилизация там. Което означава, че през зимата руснаците ще наблегнат на ускорена демилитаризация на ВСУ.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Пешо

    5 15 Отговор
    Да очакваме ли година след Бахмут руснаците да успеят да превземат още едно село срещу разбитата украинска армия?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бадеровците Обстрелват Белгород от

    12 5 Отговор
    Харковска област,Много цивилни загинаха(над 20 )и над 110 ранени!! Беше време да бъдат Спряни Бандеровците! Явно това време е Настъпило!! До сега Плакаха Руските майки, се га ще РевътХохлите!!
  • 31 Асошиейтед прес

    5 9 Отговор
    Позволете да кажа – ние ще приключим тази война. Ние ще победим, защото сме по-силни. След това, повярвайте, Русия ще си плати цената". Това заяви представителят на управляващата израелска партия Амир Вайтман в интервю за контролирания от Кремъл канал RT.
  • 32 САЩисан вие на поляна

    9 3 Отговор

    До коментар #17 от "Ксаниба":

    Изглежда евроатлантиците от 20гр ликьорче по празниците друго не близвате..нъл, тъй. Обяснете поне защо, алкохола, лошо на талията или маникюра ви се отразява...или кво ?

    Коментиран от #37

  • 33 Софийски

    3 3 Отговор
    Герасимов ще каже ;)
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Даа бе

    2 6 Отговор

    До коментар #18 от "Зв.Лалов":

    Руския бюджет какъв е? 100% откраднат от народа.За това руснаците живеят в мизерия.
  • 36 А бе

    3 8 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    Като Киев за три дни, Берлин и Лисабон за една седмица.
  • 37 За алкохол

    3 10 Отговор

    До коментар #32 от "САЩисан вие на поляна":

    Питай блатните ватенки,те са спецове,нъл тъй.

    Коментиран от #47, #48

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ПИсаН

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "КОТар АК":

    Пази си 50-те лева,крадецо на никове. Скоро няма да можеш и хляба да си купиш..
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 М3 голд

    3 0 Отговор
    Много писания, с много грешки, с неясен процент истина и фалш. Истината се вижда от писанията в многото медии на Европа, САЩ, Русия. Но се вижда и пристрастното отношение към конфликта и спонсори и доставчици на оръжие и боеприпаси. Интересно, защо Русия не атакува и не пресича каналите за доставка на военна техника и боеприпаси за окраина? Този въпрос се задава и от руснаците и виси във въздуха. Прелом и ускорение по превземане на важни исконни руски територии може да се очаква след изборите в Русия. И тогава ще стане ясно кон боб яде ли.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Абе вие

    5 0 Отговор
    Там в редколегията сами ли си вярвате,че огромната част от трезвомислещи форумци,ще изчете докрай три метра чаршаф.съшит нескопосано от различни интервюта и медии.
  • 47 Нормално е

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "За алкохол":

    за синьо-жълто паве да не схване въпроса. Потърси помощ от приятел или най-добре, "Бърза"
  • 48 а бе я,признавам краварите..

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "За алкохол":

    Само от жамбуркането на листеринчето им става нещо,а пък като го преглътнат..глегай пуцаньие по движещи се цели и...много косвенни телета при светията..
  • 49 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    Може ама няма.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: