Last news in Fakti

6 Януари, 2024 20:57 1 673 10

Политико: Съединените щати са по-малко наясно с намеренията на Израел, отколкото допускат

  • сащ-
  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • иран-
  • бенямин нетаняху-
  • джо байдън

Това може да увеличи шансовете войната да се разпространи далеч отвъд нейните граници, като потенциално въвлече Америка в разрастващия се регионален конфликт

Политико: Съединените щати са по-малко наясно с намеренията на Израел, отколкото допускат - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Белият дом не знае кога Израел планира да премине към по-малко интензивна фаза от офанзивата си срещу "Хамас", каза високопоставен служител на администрацията пред анализатори в четвъртък вечерта, добавяйки, че войната може да продължи до 2024 г, пише "Политико".

Брет Макгърк, висш служител на Съвета за национална сигурност в Близкия изток, проведе брифинг в Zoom с няколко експерти в четвъртък, по време на който обсъди мнението на администрацията на Байдън относно разпалващия се конфликт. Трима души, запознати с 45-минутния разговор, получили анонимност, за да говорят свободно за частния разговор, казаха, че Макгърк е бил откровен за това, което САЩ знаят и не знаят.

""Не знаем кога ще се случи понижаването (на интензитета на боевете)", каза Макгърк според един от източниците, въпреки че старшият помощник отбеляза, че са видели обнадеждаващи признаци,", каза Макгърк според един от хората, въпреки че старшият помощник отбеляза, че са видели обнадеждаващи признаци, че Израел преминава към операции с по-нисък интензитет, а именно обявеното изтегляне на пет бригади от Газа.

През последните дни администрацията въздъхна с облекчение, че Израел повече няма да провежда широкомащабни бомбардировки и наземни операции, при които 22 500 палестинци бяха убити и 85 процента от 2,3-милионното население на Газа бе разселено. Но откровеността на Макгърк подсказва, че администрацията все още не е видяла конкретни признаци за тактическа промяна и че има малко видимост кога ще се случи промяната - въпреки общественото доверие на администрацията и призивите при закрити врати.

Макгърк, позовавайки се на израелски официални лица, добави, че конфликтът може да продължи дълго време, потенциално до края на годината. Израелски официални лица заявиха публично, че очакват войната да продължи с месеци .

Това може да увеличи шансовете войната да се разпространи далеч отвъд нейните граници, като потенциално ще въвлече Америка в разрастващия се регионален конфликт. Военните вече изготвят планове за отвръщане на удара срещу подкрепяните от Иран бойци хуси, които атакуват търговски кораби в Червено море.

Имаше също така дискусия относно завръщането на палестинците в домовете им в северната част на Газа, район, опустошен от продължилата месеци бомбардировка на Израел, отчасти защото военните операции там намаляват, тъй като "Хамас" е прогонен от там, каза Макгърк, според втори източник на Политико. Това повтаря езика, използван от израелските официални лица .

Той също така каза, че САЩ обсъждат тази възможност с ООН, но са наясно, че много домове са разрушени или са негодни за живеене. Една от идеите е обучението на около 6000 членове за палестински сили за сигурност, но това ще отнеме около 8 до 10 месеца.

Брифингът беше лек по отношение на конкретиката и Макгърк обхвана голяма част от казаното от служители на наземната администрация публично, включително подчертавайки хуманитарната криза и необходимостта да се намерят начини палестинците да се върнат в домовете си в Северна Газа. Все пак стана ясно на запознатите с коментарите на Макгърк, че САЩ са по-малко наясно с намеренията на Израел, отколкото допускат, въпреки че са събрали разузнавателна информация за военното поведение на Израел .

"Те просто не знаят", каза третият човек за основния извод от разговора.

Съветът за национална сигурност не отговори на искане за коментар.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант изложи в четвъртък плановете на Израел за следващата фаза на войната, като каза, че ще има намален "нов боен подход" в Северна Газа. Когато сраженията приключат, членът на военния кабинет предположи, че израелските сили ще поддържат сигурността в ивицата, докато палестинско образувание управлява анклава.

Държавният секретар Антъни Блинкън ще се опита да извлече повече от своите колеги по време на посещението си в Близкия изток, което започва в петък.

"Той ще обсъди конкретни стъпки, които страните могат да предприемат, включително как могат да използват влиянието си върху другите в региона, за да избегнат ескалация", каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър в четвъртък. "Не очакваме всеки разговор по време на това пътуване да бъде лесен. Очевидно има трудни проблеми пред региона и предстоят трудни избори."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бесен-_ Язовец

    8 0 Отговор
    Дядката Джоузеф е изперколясал пергиш
  • 3 Чавдарче

    8 0 Отговор
    Сороския слугинаж от САЩ
  • 4 А кой вече

    6 0 Отговор
    се съобразява с Джо деменцията .

    Коментиран от #6

  • 5 Зоологическа градина

    6 0 Отговор
    Какви са тези при.мати на фотоса и къде са им гледачите, че не са вързани?
  • 6 Факт4екър

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "А кой вече":

    На Джо акъла е спрял да се развива на 4 годишна възраст
  • 7 Асен

    10 0 Отговор
    Толкова наглост и злоба може да открие само в тези двамата малоумници!! Говорят за примирие и избиват ежедневно стотици паластинци, преминаха и в съседни страни, дано им се връща подобно!

    Коментиран от #8

  • 8 Реалист

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Асен":

    Еми като служат на Ротшилдите да не очакваш да са свестни.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 САЩ може

    6 0 Отговор
    Да не са наясно но аз съм
    Израел ще продължи още дълго тази офанзива като ще се стреми при това след много време под много предлози и усуквания да сложи ръка и на тази територия и да я анексира