Last news in Fakti

6 Януари, 2024 23:09 1 489 5

Пропалестински демонстранти блокираха улиците около Уестминстърския дворец ВИДЕО

  • лондон-
  • протест-
  • палестина

Те спряха достъпа и до моста край британския парламент в Лондон

Пропалестински демонстранти блокираха улиците около  Уестминстърския дворец ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Пропалестински демонстранти блокираха днес улиците около Уестминстърския дворец в британската столица Лондон, където заседава парламентът, с искания за незабавно спиране на огъня в конфликта между Израел и радикалното палестинско движение "Хамас", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията уточни, че протестиращите са имали сблъсъци с полицията, която им е попречила да шестват по моста "Уестминстър", като ги е спряла до Биг Бен - часовниковата кула на британския парламент.

Както други големи градове в Запада, и в Лондон се провеждат периодично масови демонстрации с призив към Израел да прекрати бомбардировките на ивицата Газа, предизвикани от изненадващата атака на "Хамас" на израелска територия на 7 октомври. По израелски данни тогава бойците на ислямистката групировка са убили над 1200 души, повечето от които цивилни, а последните информации на здравното министерство на контролирания от "Хамас" анклав сочат, че загиналите от израелските удари са 22 722.

Видеозапис, разпространен в социалните медии, показва как полицията е блокирала достъпа на демонстрантите до моста "Уестминстър", а сътрудник на Ройтерс информира, че е имало няколко малки инцидента.

Неспособни да проникнат на моста и да разпънат на него своите плакати, протестиращите са блокирали моста и околните улици. Според ДПА някои от демонстрантите са направили седяща стачка на моста. Агенцията уточнява, че шествието е тръгнало от лондонския парк "Сейнт Джеймс".

Лондонската полиция съобщи, че чрез законова разпоредба е ограничила протестите в града и че към 15:00 ч. местно време (17:00 българско) демонстрантите са започнали да се разотиват.

Днешният протест е бил по-малочислен от предишни масови шествия, но от друга страна идва само два дни преди британският парламент да поднови работата си след коледната ваканция. Целта на протеста е да окаже натиск върху политиците да заемат по-твърда позиция спрямо Израел.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Лисан

    9 3 Отговор
    Демонстранти възмутено коментират; "Туй Руждито що не дава да опъваме плакати, нали сме от една боя?"
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ион 🇲🇩 Секуритате

    11 3 Отговор
    Изсpаел = терористична държава.
  • 4 Фатайте ги тея

    2 2 Отговор
    И през моста у Темзата да ги завлече от де са дошли, там да стачкуват.
  • 5 Редник

    4 0 Отговор
    То има ли християни в Лондон, че като ходих преди време само с мургави се разминавах по улиците.
Новини по държави: