Last news in Fakti

7 Януари, 2024 04:58 1 218 10

Премиерът на Баден-Вюртемберг призова партиите да не възприемат крайнодясната позиция на "Алтернатива за Германия"

  • германия-
  • алтернатива за германия-
  • баден-вюртемберг-
  • премиер-
  • винфрид кречман

Предупреждението му е на фона на растящата подкрепа за АзГ, видна от социологическите проучвания

Премиерът на Баден-Вюртемберг призова партиите да не възприемат крайнодясната позиция на "Алтернатива за Германия" - 1
Снимка: Фейсбук

Премиерът на германската провинция Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман призова политическите партии да не възприемат идеите на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), предаде ДПА, цитирана от БТА, като уточни, че предупреждението му е на фона на растящата подкрепа за АзГ, видна от социологическите проучвания.

"Докато се борим с екстремизма, не бива ние самите да се превръщаме в екстремисти. Не трябва на тяхната глупост да противопоставяме по-голяма глупост, а разум и ясни основания", каза за ДПА в Щутгарт политикът от партията на "Зелените". Грешно е да се смята, че има само една рецепта за справяне с десния популизъм на АзГ, заяви Кречман.

Социологическите проучвания сочат, че в провинциите Саксония, Тюрингия и Бранденбург, в които през септември ще бъдат избрани нови местни парламенти, АзГ води по популярност, на някои места със солидна преднина.

"Мога само да призова да не се казва "Да ги оставим да управляват, тогава хората сами ще видят какво ще произлезе от това". Вредите, които те ще причинят през това време, ще бъдат прекалено големи", допълни премиерът на Баден-Вюртемберг.

"Трябва да дадем ясно да се разбере следното: навсякъде, където те имат думата, нещата се влошават, не се подобряват", каза още той, като посочи, че стремителният възход на десните популисти не е само германско явление, а води до "битка навсякъде по света" и демокрацията е под натиск.

"Това, с което печели АзГ, са приказките, че можем да върнем доброто старо време, което, като се загледаме по-внимателно, не беше чак толкова добро. Но трябва да се примирим с факта, че част от хората в Германия поемат по този път (на АзГ - бел. ред.). Длъжни сме да гарантираме, че ще разрешим проблемите, че няма да има пробив в системата. Това е, по което работим. И не бива да разпалваме излишни конфликти", заяви още Кречман.

Според него последните социологически проучвания са показали, че десният популизъм може да бъде пресечен. Кречман отбеляза, че той е заплаха и за икономическото благоденствие на страната.

Междувременно министърът на правосъдието в германското федерално правителство, оглавявано от канцлера Олаф Шолц, Марко Бушман се отнесе скептично към идея да се забрани по законов път "Алтернатива за Германия". "Федералният Конституционен съд постави много високи препятствия за забраната на политически партии", заяви членът на коалиционния кабинет за германския в. "Велт ам Зонтаг". "Ние веднъж вече се провалихме при подобен опит, а и това би била голяма пиар победа за АзГ", добави Бушман.

Германската служба за вътрешно разузнаване определя създадената през 2013 г. партия "Алтернатива за Германия" като предполагаема дясна екстремистка организация, посочва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    42 0 Отговор
    Хехе в случая е важното дали избирателите възприемат идеите на АзГ, а не партиите.
  • 2 Перо

    47 0 Отговор
    Браво на АзГ! Долу либерастията и джендъризма!
  • 3 Бъдеще

    44 0 Отговор
    Ако си вършехте работата и се интересувахте от благополучието на народа си, нямаше да има такава партия. Но вие предпочетохте да се продадете, и да защитавате чужди интереси. Е, сега си сърбайте попарата...

    Отнася се за цялата Европа, не само за Германия.
  • 4 Редник

    37 0 Отговор
    Алтернатива за Германия не са екстремисти. Управляващите в Германия са такива, защото пускат безконтролно емигранти в страната и дават оръжия на Украйна, вместо да полагат усилия за мирно решение. Виждате ли какви лъжци са.
  • 5 Павел пенев

    26 0 Отговор
    Точно такива идиоти като този кръстиха Алтернатива за Германия крайно дясна партия,което не е вярно. Тя е истинската патриотична партия,която ще спечели изборите и ще управлява самостоятелно.

    Коментиран от #10

  • 6 българина

    18 0 Отговор
    ето лицемерието, още не могат да разберат защо афд е избора на хората! ами тъпяко вижтежкакво направихте с германия, клока, икономическа и демографска
  • 7 Тоя па? Разликата

    12 0 Отговор
    На всичките други досегашни партии с Алтернативата е, че тези обезумели съсипват Германия, служат на чужди интереси и си мислят, че били "демократични"!
    Народът вече ги разбра, какви са и масово избират Алтернативата. Дано тя да спечели мнозинство и да се спре унищожениети на Германия от продажниците, като тоя дъртак.
  • 8 За Съжаление

    8 2 Отговор
    Няма Алтернатива за България
  • 9 Луд

    6 0 Отговор
    Ами как да е друго яче .след като првърнахте демокрацията в секта .
  • 10 Май не е и патриотична

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Павел пенев":

    ами партия на здравия разум.
    Щото младите като Берба360 ги разбирам, на копанка при дрътия скротум са, ама тоя дедо не го разбирам.
    И да казва, че преди не били толкова добре.
Новини по държави: