Last news in Fakti

7 Януари, 2024 14:34 1 895 19

Обиколката на Антъни Блинкън в Близкия изток: Среща с краля и с външния министър на Йордания

  • антъни блинкън-
  • близкия изток-
  • йордания-
  • обиколка

Блинкън пристигна в Йордания в момент, в който събитията в Ливан, Северен Израел, Червено море и Ирак създават все по-силно напрежение

Американският държавен секретар Антъни Блинкън, който е на обиколка в Близкия изток, днес пристигна в Йордания, за да се срещне с крал Абдула Втори и с външния министър Айман ас Сафади и да посети склад на Световната програма по прехраната (СПП) към ООН в Аман, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Блинкън пристигна в Йордания в момент, в който събитията в Ливан, Северен Израел, Червено море и Ирак създават все по-силно напрежение около досегашните умерено успешни опити на САЩ да предотвратят ескалацията на конфликта в региона, отбелязва АП. Това е четвъртата подобна дипломатическа мисия на американския държавен секретар за последните три месеца. Вчера той разговаря с турски и гръцки лидери в Истанбул и Крит.

Блинкън подчерта необходимостта Израел да промени военната си тактика, по време на визитата си в Йордания, така че да намали броя на цивилните жертви и да даде възможност за значително увеличаване на хуманитарната помощ в Газа. Същевременно той посочи, че е важно да се изготвят детайлни планове за бъдещето на територията след края на конфликта.

Йордания и други арабски държави са силно критични към действията на Израел и избягват публично да подкрепят каквито и да е дългосрочни планове с аргумента, че подобни дискусии могат да започнат само след като се сложи край на сраженията. Още от средата на октомври те настояват за незабавно прекратяване на огъня.

В рамките на визитата си в Йордания Блинкън разгледа и регионалния координационен склад на СПП в Аман, където се товарят камиони с помощи за ивицата Газа. Те могат да влизат в палестинския анклав през два контролно-пропускателни пункта.

"Полаганите тук усилия за събиране и разпределяне на храна за нуждаещите се са абсолютно необходими", каза Блинкън. "САЩ работят от първия ден за отваряне на пътищата за достъп до Газа", подчерта той. "Продължаваме да работим по този въпрос всеки ден, не само за да ги отворим, но и за да ги умножим, да ги увеличим максимално и да се опитаме по-ефективно да получим повече помощ. Решени сме да направим всичко възможно, за да подобрим положението на мъжете, жените и децата в Газа", допълни американският държавен секретар.

От седмици насам САЩ настояват Израел да позволи в обсадения палестински анклав да се доставят на по-големи количества храна, вода, гориво, медикаменти и други продукти, отбелязва АП. На 22 декември Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, призоваваща за незабавно увеличаване на хуманитарните доставки. Преди три седмици Израел отвори пункта "Керем Шалом", след като по-рано позволяваше камионите с помощи да влизат единствено през "Рафах".

Въпреки това броят на влизащите камиони не се е увеличил значително. По данни на ООН тази седмица през "Рафах" и "Керем Шалом" са влизали средно около 120 камиона на ден. Преди войната в рамите на едно денонощие в палестинския анклав са влизали по около 500 камиона.

Прехраната на почти цялото население на анклава от 2,3 милиона души зависи от тези доставки. Един от всеки четирима палестинци в Газа вече гладува, а останалите са изправени пред подобна опасност, сочат данни на ООН.

По-късно днес Блинкън ще посети Катар и Обединените арабски емирства. Утре той заминава за Саудитска Арабия, а във вторник и в сряда ще посети Израел и Западния бряг. Последната спирка от обиколката му е Египет.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Калпазанин

    28 2 Отговор
    Лицемерие без край, помощите се спират от ционистите. Така ако продължава скоро няма да има кой да ги използва освен пак ционистите. Как нвмст капака срам тия кравари
  • 3 И да обикаляш

    25 1 Отговор
    и да не обикаляш да просиш, света се раздели и 2/3 ви отлюспиха!
  • 4 Сатана Z

    26 2 Отговор
    " Един от всеки четирима палестинци в Газа вече гладува, а останалите са изправени пред подобна опасност, сочат данни на ООН."
    Е,убитите палестинци са десетки хиляди ,а над милион и половина са изселени насилствено от сектор Газа от еврейските шпиц команди.
    В Западна Европа това се нарича геноцид над палестинците,а не хуманитарна криза както се опитват да ни го пробутат неофашистите медии на режима в България.

    Коментиран от #15

  • 5 Последния Софиянец

    16 0 Отговор
    Хазарски съгледвач .
  • 6 пешо

    19 0 Отговор
    тоя задмина клоуна по обиколки
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бай Хой от Ханой

    15 1 Отговор
    Демократите кравари крадат от всички най бедни държави в света каго циганин от Столипиново! Само слепците не виждат какво се случва! Ма то не им остана....Блинкън е шитка от всякъде....кой ли му вярва...
  • 9 ХХХ

    8 0 Отговор
    ДВУЛИЧИЕ
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 дядото

    5 0 Отговор
    към 10-ти коментар. тъкмо нищо не бях споменал за бруталната цензура в тази територия-и тогава и днес.подтискате различното мислене,но твърде много са хората,които мислят като мен.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Шменти капели

    7 1 Отговор
    САЩ показват тотална невъзможност да въздействат на когото и да е. Никакъв международен фактор не са вече.

    Коментиран от #16

  • 15 Когато

    1 6 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    коментирате глада и страданията в Газа, винаги забравяте за истинската причина - Хамас. Ако не го разберете, ще си останете без отговор.
  • 16 Е как

    2 5 Отговор

    До коментар #14 от "Шменти капели":

    го разбра това? По-скоро московските ти приятели, руските варвари се дънят всеки ден в Украйна.

    Коментиран от #18

  • 17 Тхб

    5 0 Отговор
    Всеки ден се бори за спасението на старците жените и децата в Газа и същевременно продава бомби на израелците с които да ги трепят. Не разбирам.
  • 18 Е те така

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Е как":

    Обещава им че няма да им правят ,,Цветни революции,, поне 4 години .
    И могат да грабят народа си , без да лови магнита.
  • 19 ИСТИНАТА

    0 0 Отговор
    какво дири там, да си седи в сащ