Last news in Fakti

8 Януари, 2024 04:48 735 11

Блинкен ще повдигне въпроса за защитата на цивилните в Газа при визитата си в Израел

  • антъни блинкен-
  • сащ-
  • газа-
  • израел

Той направи това изявление на съвместна пресконференция с катарския премиер шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани в столицата Доха

Блинкен ще повдигне въпроса за защитата на цивилните в Газа при визитата си в Израел - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че по време на посещението си в Израел ще заяви пред израелските власти, че е наложително да направят повече, за да предотвратят цивилните жертви в Газа, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Той направи това изявление на съвместна пресконференция с катарския премиер шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани в столицата Доха.

Блинкън добави, че на палестинските цивилни граждани трябва да бъде позволено да се завърнат по домовете си и не трябва да бъдат притискани да напускат Газа. Той предупреди, че конфликтът между Израел и "Хамас" може да обхване региона, "причинявайки още повече страдания и несигурност".

САЩ работят, за да попречат на разпространението на конфликта, подчерта държавният секретар.

Катарският премиер от своя страна заяви на пресконференцията, че убийството на лидер на "Хамас" при израелски удар в Бейрут е засегнало способността на Доха да посредничи между палестинската групировка и Израел. Въпреки това Катар ще продължи усилията си, подчерта той.

След разговорите си с Блинкън шейх Мохамед призова за незабавно прекратяване на огъня, като заяви, че постоянните образи на смърт и разрушения в Газа водят до намаляване на чувствителността на хората към ужасите на случващото се, предаде Асошиейтед прес.

"Това е голямо изпитание за нашата хуманност", каза той. "Ние търсим устойчиво бъдеще, обаче сега фокусът е върху спирането на боевете".

Израел отказва да приеме прекратяване на огъня, а САЩ вместо това призовават за определени временни "хуманитарни паузи", за да се позволи навлизането на помощи и придвижването на хората на безопасно място, припомня АП.

Освен това Блинкън определи като "невъобразима трагедия" смъртта на двама журналисти на Ал Джазира при удар, за който беше обвинен Израел.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Редник

    10 1 Отговор
    Лицемерието е отличителна черта на американската външна политика. Уж да се спре избиването на цивилни, а снабдяват Израел с оръжие, гласуваха в ООН против прекратяване на огъня. И това ми било съюзници. Далеч от чичо Скруч!

    Коментиран от #9

  • 2 В Газа няма цивилни!

    1 6 Отговор
    Те си.избраха Хамас. Те им строиха катакомбите, бяха им ятаци и ги криха!
    Да отиват в мюсюлманският.ад!

    Коментиран от #4

  • 3 Този Хазар едва ли

    9 0 Отговор
    Мисли за някакви си палестинци?
    Всичко при тях е лъжа и измама.
  • 4 Ти не може да унищожиш

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "В Газа няма цивилни!":

    Цял един народ, понеже имали някаква си мафия и терористи от тях?
    Така погледнато, би трянвало целия свят да се съберат и да унищожат сащ? НО, там има милиони хора, гурбетчии, които само са отишли там да работят и нямат нищо общо с войните на САЩ по света. Същото е и с Газа. Имало Хамас и не знам си кво си, но 99% от хората там нямат нищо общо с тях.

    Коментиран от #7

  • 5 Атлантист-

    5 0 Отговор
    Звучи като: Но моля Ви, намалете поне малко цивилните жертви.

    Коментиран от #6

  • 6 Атлантист+

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Атлантист-":

    Е, човекът поне демонстрира някаква загриженост. По-важното е да не се образува арабска коалиция готова на военни действия
  • 7 Може, може

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ти не може да унищожиш":

    Виж как успешно се справят с българския народ. От 9 на 5 милиона, а може би и под 5.
  • 8 Калпазанин

    4 0 Отговор
    Останаха ли цивилни в Газа, докога света ще търпи това еврейоанглосаксонско лицемерие и наглост, защо за тях всичко е позволено.и не е ли време араби руснаци перси китайци да изметат всичката тази сган от земите си дай боже и от Европа, и да си стрелят по техните територии и континенти. Да отбележим къде за последно е имало война например в северсн америка, австралия нова зеландия англия или канада
  • 9 пак неспулучливи опити

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Редник":

    Абсолютно точно .Следе като изтрепаха над 20 хиляди цивилни , решиха да се направят на нормални . Не минава номера.
  • 10 Павел пенев

    3 0 Отговор
    Блинкен е много съобразителен. Повдига този въпрос след 24000 убити палестинци и още 500000 изселени принудително. Такава е американската терористична дипломация.
  • 11 Аха ей го

    1 0 Отговор
    Евреина който до вчера казваше да трепят а сега обърна резбата?