Last news in Fakti

8 Януари, 2024 06:37 1 348 20

Висш служител на Ватикана призова на свещениците да бъде позволено да се женят

  • ватикана-
  • архиепископ-
  • бракове-
  • чарлз сциклуна

Архиепископ Чарлз Сциклуна е начело на органа, който разследва свещеници в сексуални посегателства

Висш служител на Ватикана призова на свещениците да бъде позволено да се женят - 1
Снимка: Фейсбук

Римокатолическата църква трябва да разреши на свещениците да се женят, заяви един от нейните висши служители, цитиран от ДПА и БТА.

Архиепископ Чарлз Сциклуна, който е начело на католическата църква в Малта, както и на ватиканския орган, който разследва обвиненията срещу свещеници в сексуални посегателства, заяви, че църквата губи хора заради строгите си правила за безбрачие.

"Ако зависеше от мен, щях да преразгледам правилата, изискващи свещеникът да спазва безбрачие", каза Сциклуна пред в. "Таймс ъв Малта" (Times of Malta) в интервю, публикувано снощи.

"Защо трябва да губим един млад мъж, който би станал прекрасен свещеник, само защото той иска да се ожени? Мъжът може... да обича една жена. При сегашното положение той трябва да избира между нея и свещеничеството и някои свещеници се справят с това, като тайно се впускат в сантиментални връзки", добави той.

От 2018 г. насам Сциклуна е адюнкт-секретар на Дикастерията за доктрината на вярата към Светия престол. В тази си роля той отговаря за разследването на твърдения за сексуални посегателства на духовници над малолетни по целия свят.

Сциклуна отбеляза, че Католическата църква е позволявала на свещениците си да се женят до XII век и заяви, че би искал Ватиканът да се върне към тази позиция. Той обаче призна, че не всички във Ватикана са били възприемчиви към идеята, когато я е предложил.

"Говоря открито за това в Рим, но решението не зависи от мен", посочи той.

Католическата църква, начело на която е папа Франциск, изисква от всички свещеници и монахини да дават обет за безбрачие.

През 2019 г. Синодът на епископите - консултативен орган на Църквата - гласува да разреши на свещениците в отдалечените райони на амазонската дъждовна гора да сключват брак. Тази препоръка обаче не беше възприета от папата в католическата доктрина.

/ВА/

Източник: www.bta.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    23 5 Отговор
    Засега да се женят, а после и да се омъжват.
  • 2 Хаха

    3 21 Отговор
    Много русофили не са женени и плащат Ергенски данък.

    Коментиран от #18

  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    20 3 Отговор
    В ИЗТОЧНОПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА НЕ МОЖЕШ ДА СТАНЕШ ПОП АКО НЕ СИ ЖЕНЕН. ИМА ИЗКЛЮЧЕНИЕ САМО ЗА ВИСШИТЕ СЛУЖИТЕЛИ И МОНАСИТЕ И МОНАХИНИТЕ.

    Коментиран от #4

  • 4 баба гуси

    4 7 Отговор

    До коментар #3 от "САТЪРА НА ХАНА":

    те чака za булка
  • 5 среднощен

    14 2 Отговор
    "...Архиепископ Чарлз Сциклуна е начело на органа, който разследва свещеници в сексуални посегателства...";

    Никъде в "правилата на църквата" не е разпоредено "целибат при свещенството"... Това са "човешки измислици" с цел - "пазене богатствата на Ватикана"... "Насилване на естеството" - винаги води до "тежко морално отстъпление"... ФАКТ.
  • 6 плюс минус

    11 1 Отговор
    Двама католически свещеници, италианец и българин, се разпопиха в последните години.
    В Италия има свещеници, които са "потънали" в религията си и такива,
    които са социално отговорни към паството си.
  • 7 Калпазанин

    11 2 Отговор
    Това е религията на статсанатс и ционистите,що за канон е това свещеник да не може да се жени след време очаквам даже да им разрешат да се женят за деца, нали по това си падат най много
  • 8 Кочо

    17 3 Отговор
    И да са женени, пак ще се изпиедерастят! Който си го има като хилядолетна традиция, не може да се заличи само с един акт с друго лице! Не казвам друг пол, защото не е европейски!

    Коментиран от #9

  • 9 така е

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Кочо":

    ей кочльо си търси други кочове
  • 10 Кочо

    11 1 Отговор
    Защо да се обвързват? Така им е по удобно да се трещят помежду си и която девица пожелаят, като отец Брикасар! На портала на катедралата пише - ,,Отричам всякакви окови, включително Божиите!" Дерзайте, свети старци! Не Кочо е автор на Свещеният вертеп, а някакъв запознат с тези извратености французин!
  • 11 Урюрвкос

    5 0 Отговор
    католицизма бил доктрина.....ново пет

    Коментиран от #12

  • 12 факуса

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Урюрвкос":

    ами така излиза,берголио каза,че няма ад,явно бог няма,значи е доктрина и то печеливша
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 зрител

    5 0 Отговор
    и да се омъжват.........
  • 15 Три папи

    3 0 Отговор
    Така ще могат да правят екзорсизъм на тъщата.
  • 16 Селянин

    2 0 Отговор
    На рождения ден на папата, в навечерието на публикуването на документ на Ватикана, разрешаващ "благословията" на еднополовите съюзи, мълния удари статуя на апостол Петър и изби от ръцете му ключът, които католиците смятат за символ на папската власт.

  • 17 Павел пенев

    5 0 Отговор
    Папата трябва да разреши на католическите свещенници да се женят но само при еднополови бракове. Те и без това повече от тях са хомосексуалисти, педофили и травестити. Миналата година Папата разреши еднополовите бракове извън църковните служители, а сега да направи същото и за свещенниците.
  • 18 Павел пенев

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    А при русофобите преобладават еднополовите бракове. Ха ха ха.
  • 19 Баш софиянец

    5 0 Отговор
    Е добър ден! Православните свещеници винаги са се женели.
  • 20 Мъдрият

    2 0 Отговор
    Свещениците никога не са имали право да се женят! (след като вече са станали свещеници!) Това е строго канонично правило!

    Разликата е, че при Православието е позволено за свещеник да бъде ръкоположен женен мъж. Но той трябва да се е оженил преди да приеме свещен сан!

    А при католицизма - само монаси могат да бъдат свещеници. (което по начало не е правилно!)

    Но то само това да им беше проблемът на католиците - "с мед да ги намажеш"!