Last news in Fakti

8 Януари, 2024 19:33 1 981 11

Битката за Белия дом! Кои са кандидатите за президентската номинация на Републиканската партия

  • доналд тръмп-
  • рон десантис-
  • крис кристи-
  • републиканска партия-
  • джо байдън

Всички те ще се сблъскат на 15 януари в щата Айова на първия етап на първичните избори, като ще се надяват да бъдат избрани от своята партия да се изправят през ноември срещу демократа Джо Байдън

Битката за Белия дом! Кои са кандидатите за президентската номинация на Републиканската партия  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Губернатор, предприемач и дори пастор... които освен това са кандидати за номинацията на републиканците за президентските избори в САЩ, изправени срещу бившия президент Доналд Тръмп - големия фаворит в надпреварата.

Всички те ще се сблъскат на 15 януари в щата Айова на първия етап на първичните избори, като ще се надяват да бъдат избрани от своята партия да се изправят през ноември срещу демократа Джо Байдън, който се е кандидатирал за преизбиране.

Въпреки че срещу него са повдигнати четири обвинения за престъпления и е заплашен да не бъде допуснат до участие в изборите, Доналд Тръмп е като цяло начело на социологическите проучвания.

77-годишният милиардер изненадващо спечели президентските избори в САЩ през 2016 г., като обеща да построи стена по южната граница на САЩ, за да "направи Америка отново велика". За третата си президентска кампания той удвои яростта си срещу мигрантите, обвинявайки ги, че "тровят кръвта" на САЩ - изказвания, подобни на тези на "нацистите", според опонента му Джо Байдън.

Макар и заобиколен от разследвания на лобирането в кампанията му през 2020 г., подозрителните плащания към бивша порноактриса и управлението на архивите на Белия дом, бизнесменът се хвърли всеотдайно в тази безпрецедентна кампания, по време на която ще трябва да жонглира между съдебни дела и предизборни прояви.

Впрочем, два американски щата - Колорадо и Мейн, го сметнаха за "негоден" да се върне в Белия дом заради ролята му в нападението над Капитолия през 2021 г., което изправи кампанията му пред неизвестността.

Докато Върховният съд на САЩ не се произнесе по въпроса, експрезидентът все пак ще трябва да бъде включен в бюлетините. Той отрича да е извършил каквото и да било нарушение и осъжда "лова на вещици".

Бившата губернаторка на Южна Каролина и бивша представителка на САЩ в ООН Ники Хейли е единствената жена сред кандидатите в първичните избори на републиканците.

На 51-годишна възраст, тази нова любимка на американската десница се съревновава с Рон Десантис за второто място в социологическите проучвания.

По време на републиканските дебати тя се дистанцира от съперниците си с по-умерена позиция, особено по отношение на абортите. Макар че открито критикуваше следизборния "кръстоносен поход" на Доналд Тръмп заради предполагаемата измама, която така и не беше доказана, Ники Хейли никога не е отричала постиженията на експрезидента и дори заяви, че подкрепя помилването му, ако бъде избрана, "за доброто на страната".

В края на декември тя беше подложена на критики за това, че по време на разговор с избиратели е отказала да спомене робството като причина за Гражданската война.

Губернаторът на Флорида Рон Десантис, който за известно време представляваше новото поколение на Републиканската партия, отбеляза рязък спад в проучванията на общественото мнение, откакто се включи в надпреварата в края на май.

Начело на Флорида от 2018 г. насам, този 45-годишен бивш морски офицер, водещ борба срещу "политкоректността", който стана известен с поредица ултраконсервативни прояви в областта на образованието и имиграцията, но сега е критикуван за липсата си на харизма.

Вивек Рамасвами, натрупал богатство в биотехнологиите и наричащ екоактивистите "религиозна секта": на 38 години този пълен новак в политиката се надява, че провокативните му и остри изказвания ще го отведат чак до Вашингтон.

Човекът, който обича да мисли за себе си като за "Тръмп 2.0", обаче се смъкна до 4-ото място в проучванията на общественото мнение, след като за кратко се изкачи до третата позиция.

Бившият губернатор на Ню Джърси, 61-годишният Крис Кристи, който някога беше поддръжник на Доналд Тръмп, е кандидатът, който е най-критичен към експрезидента.

Крис Кристи, известен с настъпателния си стил, представи милиардера като егоцентричен и нечестен, но не пощади и останалите си съперници, като ги разкритикува по-специално за нежеланието им да осъдят действията на бившия лидер.

Въпреки това той има слаби шансове да бъде избран, също като бившия губернатор на Арканзас Аса Хътчинсън и тексаския пастор и предприемач Райън Бинкли.

превод от френски език: Асен Георгиев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боко

    7 0 Отговор
    И за него ще има кученце....българско овчарче...дет апе
  • 2 Забелязъл

    19 2 Отговор
    Доналт Тръмп трябва да победи и да пренареди световният ред, че света инък света отива на гибел.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Донал Тръмп щее отново президент на

    12 0 Отговор
    САЩ!? Останалите УЧАСТВАТ ЗА СПОРТА??
  • 5 макдоналдс тръмп

    12 1 Отговор
    най голямата загадка е - памперса дали знае ,че е кандидат
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сатана Z

    8 1 Отговор
    Най—голямата мушенгия наречена Президентски избори в САЩ тепърва предстои.Жалко за обикновенният отруден американец защитаващ традиционните консервативни ценности на западния модел от 60—70 години на ХХ век,които днес се заклеймяват като Путинисти .
    MAGA,мистър Тръмп и дано си си направил изводите защото двамата с Владимир Владимирович може да изградите един нов Свят за всички нас.

    Коментиран от #10

  • 9 Абе

    1 1 Отговор
    Държавният секретар на Мисури заяви, че ще повдигне също ще направи Бинденко за негоден, ако върховният съд не отмени на шорошоидите компроматите, ама при мас се мълчи
  • 10 Верно друго

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Сатана Z":

    Е в Раша .

    Има само един Дебил , който да избереш .

    Видяха съвсем малка заплаха от Гиркин.
    И го вкараха в затвора .

    Ще излезе след изборите .

    Хаха

    Ако преди това Гиркин не се удави в чаша вода .
  • 11 Гундяев

    1 0 Отговор
    Моля се за Тръмп.
    Той е нашата надежда да спре помощта
    За Украйна

    Че при тези 400 хиляди Изтрепани Ушанки , голямо молене пада тия дни
    В Отдела на КГБ
    Наречен Църква .