Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Януари, 2024 21:08 7 368 116

Украйна: Раздават призовки по улиците, а страхът расте

  • украйна-
  • призовка-
  • мобилизация-
  • русия-
  • война

Украинците, които подкрепят мобилизацията, стават все по-малко

Украйна: Раздават призовки по улиците, а страхът расте - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Обществените настроения в Украйна относно мобилизацията се поляризират все повече, констатират експерти. Един от последните поводи е внесеният правителствен законопроект, който затяга правилата за призоваване в украинските въоръжени сили и отговорността за отклоняване от военна служба.

Депутатите още не са започнали да го разглеждат, а той вече бе подложен на остри критики, предизвиквайки немалък обществен резонанс. Същевременно по границите са се увеличили проверките на мъжете, насочили се към чужбина.

Обществените настроения във връзка с мобилизацията

„Мислехме да отидем на почивка по Нова година, но се отказахме, защото по шосетата има контролни пунктове и раздават повиквателни на всички. Мъжът ми е наясно, че рано или късно ще трябва да се яви пред наборната комисия, но поне да не е по празниците“, казва съпругата на човек, който подлежи на военна служба.

В социалните мрежи вече има затворени групи, в които се обсъждат детайлите на законопроекта и се дават съвети как да се избягват контролните пунктове, където раздават повиквателни. „Проблемът е там, че държавата мобилизира само обикновените хора – нито един човек от управляващата партия не воюва. Да не говоря за приближените до канцеларията на президента Зеленски. За обществото е важно да види, че войната е всеобщо дело, включително за приятелите на президента“, коментира един от участниците в затворените групи.

„Първоначално доброволци станаха най-мотивираните. Но те винаги са малцинство в обществото и практически вече всички са на фронта. А всички останали просто ги е страх, че могат да бъдат убити. Те обаче не смеят да си признаят това – срамуват се, макар че става дума за основен инстинкт. А властите правят всичко възможно, за да се оправдаят“, възмущава се друг участник.

Украинците не поддържат принудителната мобилизация

Социологът Андрей Ерьоменко казва пред ДВ, че в последно време въпросът за мобилизацията вече не е обединяващ фактор за обществото, какъвто бе в началото след нахлуването на Русия. Вместо това тя все повече разделя хората.

Социологическите проучвания установяват, че хората, подкрепящи мобилизацията, стават все по-малко, а останалите – все повече. „Това свидетелства за поляризацията на обществото по този въпрос“, отбелязва Ерьоменко.

По неговите думи, украинците са започнали да изпитват страх, а принудителната мобилизация ги отблъсква. Според едно от последните допитвания от средата на декември, над 70 процента от украинците не поддържат принудителната мобилизация. Еднозначно за нея са само три на сто, при определени условия я допускат 12,5 процента от всички анкетирани. Същевременно, както посочва Ерьоменко, около 62 на сто признават, че мобилизацията е проблем за тях.

Провал на комуникацията с обществото?

За недостига на хора в армията говорят и във военното ръководство на страната, и експертите. По думите на военния изследовател Александър Мусиенко, мобилизацията е необходима за доокомплектоване на подразделенията, претърпели загуби, за провеждане на ротация на предната линия на фронта, за замяна на демобилизираните поради възраст или здравословни проблеми и за формирането на резерв с цел организиране на нови контранастъпления.

„Всички поддържат отвоюването на окупираните територии и са съгласни, че армията трябва да стигне до международно признатите граници на Украйна. Но за целта ние трябва да удовлетворим исканията, които постъпват от военните за оръжия и за хора“, отбелязва Мусиенко.

Той смята, че властите още от самото начало са подходили неправилно към комуникацията с обществото по повод мобилизацията. След прекъсването на потока от доброволци, акцентът пада върху принудата. Мусиенко дава за пример разпространено в мрежата видео, на което се вижда как сътрудници на наборните служби ловят мъже по улиците и в спортните зали и раздават повиквателни по контролните пунктове.

По неговите думи, мобилизацията се представя в негативен контекст: „Говори се, че се внасят и дискриминационни законопроекти, които ограничавали конституционните права. Или за пореден път се пускат информации за мобилизация на жените или за принудителното връщане на мъжете, заминали зад граница. Всичко това не подпомага мобилизацията“.

Какво може да помогне?

Експертите са на мнение, че принудителната мобилизация трябва да бъде заменена с формирането на мотивация за постъпване в армията. За целта трябва да се промени характерът на информационната кампания за мобилизацията и да се организират обсъждания на плюсовете и минусите на службата в армията. Роля може да изиграе и подобряването на сегашната система – ако на подлежащия на военна служба му се предложат няколко варианта къде да служи, това навярно ще се отрази благоприятно.

Междувременно заместник-председателката на парламентарната комисия по информационната политика Евгения Кравчук заяви по телевизията, че законопроектът за мобилизацията няма да бъде предложен за разглеждане във вида, в който е внесен. По думите на Кравчук, ще бъде подготвен компромисен вариант.

Автор: Лилия Ржеутская


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    197 9 Отговор
    Не раздават призовки на улицата,а директно ловят всеки мъж и го товарят в душегубката,която го откарва на фронта за пушено месо.

    Коментиран от #28

  • 2 Бесен-_ Язовец

    147 8 Отговор
    Раздават призови и на луди хора има видео на лудо момче в окоп с пръчка в ръка как му се подиграват бандерите.
  • 3 Урюрвкос

    140 8 Отговор
    спряха автобус пълен с деца и взеха шофьора
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Урюрвкос

    91 6 Отговор
    има обществена поръчка за 50000 женски униформи, това ЕС не трябва до го допуска като минимум това са 100хил бели европейчета

    Коментиран от #36

  • 6 Абе Джамбаза

    116 6 Отговор
    Къде изчезна . Да не го привикаха и него . С това име Денис или е Руснак или Украинец . Но помнейки пасквилите му залагам на украинец.

    Коментиран от #24, #56

  • 7 Реалист

    100 5 Отговор
    Мобилизират само православни на юдаисти в Окрайна призовки не се връчват.
  • 8 Бг история

    19 154 Отговор
    Руснаците са фашистите на днешното време

    Коментиран от #74, #113

  • 9 Българин

    90 11 Отговор
    Искам да ме мобилизират, за да умра за Тагаренко.

    Коментиран от #15, #22, #57, #65

  • 10 Време е

    93 3 Отговор
    Да разкарат Зелето. С трактори до Киев, като германците в Берлин и ще почнат да треперушкат зельовите.
  • 11 Сатана Z

    99 3 Отговор
    Добрите новини свързани с доброволната мобилизация в Украйна не спират.
    Министерството на отбраната на Украйна за първи път закупи 50 хиляди комплекта дамска военна униформа, съобщи ръководителят на МО Рустем Умеров.
  • 12 Спецназ

    97 5 Отговор
    Гледах клип с разпита на един пленник украинец,
    мобилизиран след като е имал преди това "инвалидност със синдрома на Даун".

    Коментиран от #77, #102

  • 13 ццц

    97 10 Отговор
    Съдбата на умиращите(скоро) украинци е в ръцете на самите украинци. Ако не се вдигнат срещу западните марионетки, скоро всички ще облекат дървени костюми, за съжаление. За руснаците човешкия живот няма стойност. Ще умрат толкова, колкото трябва, и от двете страни.
  • 14 ганю

    108 8 Отговор
    Ами ако ще се предавате вдигайте бяло знаме и стига занимавате
    целия свят с фашистките ви номера
    не се карахме с Русия ние
    ядосахте мечката а сега останалите ви криви
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ИВАЙЛО МИРЧЕВ ЗАВАРЧИКА

    75 4 Отговор
    Нит съм мъж, нит жена. Ше ма мобилизират ли?
  • 17 Аз съм

    95 5 Отговор
    Украинците, които подкрепят мобилизацията, стават все по-малко - за разлика от журналистите на сайта !!!

    Коментиран от #41

  • 18 радио ереван

    90 10 Отговор
    Страхът от цар Путин влудява фашистките укри...

    Коментиран от #39

  • 19 Проблема

    93 6 Отговор
    се решава лесно! Отивате на фронта и се предавате на руснаците!Оставате живи!

    Коментиран от #59

  • 20 Българин

    63 7 Отговор

    До коментар #15 от "Кирил Петков":

    Искам да умра на фронта за Тагаренко, и за Боко, и за Шиши ...

    Коментиран от #23, #30, #32

  • 21 Украйна и русия

    33 19 Отговор
    Да живее Путин,сега 20 милиона украинци и руснаци,щтракме с пръсти из Европа ,в руската колония бг вземаме 1200 лв за харчалък на месец
  • 22 АЗ пък искам

    6 53 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Руски Паспорт .

    Ще се запиша за фронта .

    Но жалко изглежда съм само аз.

    Нема друг който да тръгне с мене за Раша .
    В България само псевдо Русофили .

    Затънал съм в дългове пък и ще плащат
    ,така че по добре да стана Контрактник.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Сигурно е на фронта

    52 3 Отговор

    До коментар #6 от "Абе Джамбаза":

    Ще му пръснат джендърската …… скоро и на Марчето ще и връчат призовката
  • 25 Ами

    78 4 Отговор
    сега е моментът,тагаренко , крадлоленче, Шиши и Буци/Буда ,да се меткат на трабанта на пасито и да заминават за укристан!
  • 26 Спецназ

    66 5 Отговор
    100 % ВЕЧЕ са обрали мъжете от българско потекло там и изпратили за зачистване.

    Все пак не са юдеи и хазари за да имат броня.

    Чакайте Тагарев да МЪЦНЕ по темата... има да чакате... ПФУ!
  • 27 А50

    73 3 Отговор
    Призовките Путин ли ги раздава или Зеленски, и защо изнасилват хората да воюват, да ходят желаещите евроатлантици 60+, а те пък се крият зад клетите окрайнци. Жал ми е за хората, но и те допуснаха това да им се случи
  • 28 Мммммммммх.

    74 5 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Украинците започват да се раззомбират. Тоталната мобилизация може да се превърне в тригер за масов срив на съзнанието, а отказът от участие в клането – в неговия край.
    А МОЖЕ БИ НАИСТИНА ИДВАТ, ЗА ДА НИ ОСВОБОДЯТ? – наскоро зададе въпрос един от обикновените украинци в коментарите към политическа публикация на известно украинско издание. И получи за няколко часа над шестстотин харесвания от сънародниците си .

    Коментиран от #71, #93, #96, #100

  • 29 Путинофил

    7 45 Отговор
    Чакайте нова порция бежанки, рускини с украински паспорти на Слънчака в 5 звездните хотели.
    Путинофилите ще плащат масрафа.

    Коментиран от #42

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хасковски каунь

    17 4 Отговор
    След като разбрах , че са закупени толкова униформи за украинки, АЗ Кауня стамам доброволец от Руската армия. Утре купувам 23154 презерватива и тръгвам.
    Партизан се за бой стяга,
    мята пушка на рамо!
    - Сбогом, майко, сбогом, татко,
    сбогом, мила сестрице;
    аз отивам във бой люти,
    де се гине, де се мре!

    Коментиран от #114

  • 32 Накараме да се смея

    22 1 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Имаш идеал, имаш и идоли за които ще се сражаваш на фронта.
  • 33 Само да питам

    61 2 Отговор
    Русофобите какво чакате още Окрайна има нужда от вас айде влака и в Полша от там в Окрайна, и късмет.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Хохо Бохо

    19 16 Отговор
    Инересно кой страх нараства, да бъдат мобилизирани или да бъдат завладени от Путин и да бъдат унищожени...
  • 36 А50

    31 2 Отговор

    До коментар #5 от "Урюрвкос":

    Фирмата на Тагаренковица ще ги ушие с удоволствие. Замисълът е такъв, да намалят възможно най- много русите
  • 37 В.В.П.

    51 1 Отговор
    При следващият залп по Киеф,,съмненията и мъките на тия клетници ще приключат ..Ще остане само метрото на Сталин...Другото шее поляна за тикви..Много е тягаво да си хохлюю.
  • 38 💠🔆♻️

    21 7 Отговор
    "Сувейда 24" — опозиционна сирийска медия — публикува клип от един от наборните пунктове на ВС на РФ в Москва, на който група сирийци и египтяни получават униформи на руската армия, преди да бъдат изпратени на полигон в тиловия район на СВО.
    Веднага след пристигането си доброволците преминават курсове по боравене с оръжие, учат основите на руския език и получават руски паспорти.
    Един от сирийците, които се присъединиха към редиците на руската армия, съобщи пред "Сувейда 24", че е видял афганистанци, индуси и граждани на редица арабски и други страни да влизат във въоръжените сили на Русия.
    Източници на "Сувейда 24" твърдят, че скоро в Русия се готвят да излетят стотици сирийски бойци

    Коментиран от #44, #53

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 В УкраИна

    34 2 Отговор
    Предстои нов майдан.
    НацИбройлери, ха пак се смейте невярващо и да не забравите минусчето 😉😘
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 МА....АФ

    5 2 Отговор

    До коментар #29 от "Путинофил":

    Аз си по мъж..ко. Дай си телефона
  • 43 Хохо Бохо

    5 31 Отговор
    Трябва да върнем на Русия всички руснаци, годни да носят оръжие за да могат да умрат на фронта за Путин...
    Да им пратим и Копейките.

    Коментиран от #48

  • 44 Сирийците

    7 25 Отговор

    До коментар #38 от "💠🔆♻️":

    Са смели.
    Не са страхливи като БГ Русопутяка.
  • 45 💠🔆♻️

    15 3 Отговор
    Без коментар, Авдеевка.

  • 46 В.В.П.

    27 0 Отговор
    Киеф ще бъде заравнен със Днепър..Черногов ,също..
  • 47 Отец Афанасий

    12 0 Отговор

    До коментар #30 от "Костя":

    Продал си душата си на Нечестивия чадо. Отвори сърцето си за Божието слово, спаси душата си.

    Коментиран от #54

  • 48 Даже първо

    2 16 Отговор

    До коментар #43 от "Хохо Бохо":

    Русофилите .

    Те са по навити да вземат Руски Паспорти.

    Или ???

    Коментиран от #52

  • 49 САЩисан русофил

    2 28 Отговор
    Русофилите,чемодан ,вокзал и да хващаме пътя за москва
  • 50 История БГ

    24 3 Отговор

    До коментар #39 от "Бг история":

    Продажби американско краварско цървулански робе, целувай на американо кралския Хитлер смрадливите крака и средната майданска сега маша.

    Коментиран от #58, #63

  • 51 Механик

    43 2 Отговор
    Преди месец западните медии-облъчвачи, почнаха да вземат завоя. В началото малко плахо и с колебания, но сега вече са чисти "дрифтаджи" а БеЕмВе-та. Въртят се като пумпали, щото реалността ги притиска. Почват да казват истината, щото истината е упорито нещо и не се влияе от пропагандата.
    А истината е, че западнярите пак си счупиха зъбите в опит да отхапят руска плът/ресурси.
    Укрите са на изчезване,ама никойне име виновен. Те искаха да са слуги на глобалистите.
    Лека им пръст, дето се вика.
  • 52 Бг история

    3 31 Отговор

    До коментар #48 от "Даже първо":

    Русофилите са руски роби
  • 53 Факт4екър

    22 1 Отговор

    До коментар #38 от "💠🔆♻️":

    Това са доброволци не ги дърпат по улиците както в Покрайна.
  • 54 Костя

    0 19 Отговор

    До коментар #47 от "Отец Афанасий":

    Прав си Отче , но аз гледам моя Кумир
    Путин
    А за него се моли Гундяев.

    Аз като верен слуга на Путин ,ще бъда опростен ,все пак всичко което правя е за негово добро .
    Пък дори и да е грях .
  • 55 Добри Европейски Новини

    22 0 Отговор
    Джамбаза се моли за бг паспорт да му се размине мобилизацията.За това го няма
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Госあ

    27 1 Отговор

    До коментар #19 от "Проблема":

    Всъщност и това не е лесно, защото нацитата стрелят в гръб…продъниха ни ушите колко лошо било за жените и старците, а младите момчета сготвени на курбан от сатанистите ? Тях кучета ги яли !
  • 60 Гориил

    32 0 Отговор
    Защо България отново е на губещата страна?
  • 61 Полуидиот

    27 2 Отговор
    Когато зеленият евреин изтрепа всички украински мъже, ще отидем в Украйна да заплождаме украинки. След 30 години ново поколение българи ще се завърнат и ще отвоюват родината от туркофилите на Шиши и Меди и фашистките им слуги от гербппдб.

    Коментиран от #68

  • 62 Софиянеца

    34 1 Отговор
    Следващия път като се съберат на жълтите павета соросите направо ги заграждаме и ги пращаме в Окрайна.

    Коментиран от #70, #115

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 В.В.П.

    22 1 Отговор
    След 10 год ,,Дружба ,с най развитите цивилизации,Иззрсйна е в колапс .Тотален крах ..Смазана ..обаче може и още ..Винаги може..Руските искат кръв ..
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Павел

    39 1 Отговор
    Напрактика, никой не раздава призовки, няма много приказки, петима души те хващат за ръцете и краката и те мятат в един бус на заколение, като първо те спукват от бой.....някой, припадат, напикават се, а други дори умират от побоите преди да са стигнали даже до фронта...гледките са потресаващи! Нагледно може да видите " цивилизованите" евроатлантици как изповядват евроатлантическите "ценности" !

    Коментиран от #73

  • 67 Анонимен българин

    20 6 Отговор
    От Хасково съм. На двама мои роднини - брат и братовчед връчиха повиквателни малко преди прозниците. В момента и двамата са в Ново село за подготвителни дейности, в началото на следващия месец заминават на фронта в Украйна. И двамата са подписали декларации, че няма да бъде разгласявано нищо от това, което им се случва, в противен случай ги чакали до 15 години затвор.

    Коментиран от #72, #83, #89, #97

  • 68 А Китайците

    1 13 Отговор

    До коментар #61 от "Полуидиот":

    Рускини .

    Ше се народят малки Дръпнати Рушляци.
  • 69 дядо поп

    23 0 Отговор
    Лошо Седларов , лошо , моГилизацията нещо боксува , на никой не му се мре. Тука уж има и мотивация и патриотизъм и няма никакви желаещи за фронта. Ха сега ми обяснете как ще ги мотивират натовци да отидат и да мрат заради кефа и амбициите на филанкишията. Защото и тук нито един богаташ няма да отиде във войската , а обикновения човек за какво да тръгне за там от където няма връщане.

    Коментиран от #76

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 За. Методите

    2 11 Отговор

    До коментар #66 от "Павел":

    На Кадиров ли говориш ?

    Така правят , млатят Ушанките като кучета
    И който не тръгне за фронта

    Калайка .

    Коментиран от #109

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Софиянеца

    28 2 Отговор

    До коментар #70 от "Бг история":

    Много подскачате срещу Руската зад компютъра и антифашистките паметници обаче като дойде време да помагате на окраинските фашисти се криете по дупките мишкиевроатлантически.

    Коментиран от #79, #80

  • 76 Ама на Русофилите

    1 14 Отговор

    До коментар #69 от "дядо поп":

    Предлагат Руски Паспорти

    Желаещи , НИКАКВИ.

    ХАХАХА

    Защо така бе Масларов ,
    Пипаш ли Маслото.
  • 77 дядо поп

    14 1 Отговор

    До коментар #12 от "Спецназ":

    Абе приятел , това го правят по терк на американците. Забравил съм вече на кое пристанище на западния бряг на САЩ , редовно идваше един офицер от гранична полиция , чист даун , трудно го разбираш какво ти говори , лигите му текат , че и запечлив! На всичкото отгоре и на кръста му запасан пищов , американска демокрация , само при тях го има фейс контрола!
  • 78 Алфа херинга

    26 1 Отговор
    До последният украинец! На Блек рок им трябва земята, не хората. После ще внесат малко амуджи да бачкат.
  • 79 А времето на Русофилите

    1 21 Отговор

    До коментар #75 от "Софиянеца":

    Дойде и се криете като Блатни Плъхове.

    Чемодана защо не приготви ,Русопутяк ?

    Малко ли рубли дават в Магучая.

    Коментиран от #98, #110

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Перо

    18 0 Отговор
    Всички ще запомнят ционисткия режим, разпалил войната, чрез държавен преврат, геноцид и последствията от това!
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Павел

    33 2 Отговор

    До коментар #67 от "Анонимен българин":

    Тагаренко защо мислиш е на 5 дневно посещение в задокеанския обор, за да договори българския контингент!!! Не са получили само твоите познати призовки има и други потърпевши. Очаква се да съберат за една бригада. С ПП и ДБ начело това чака всички мъже в България, при това съвсем скоро. По потвърдени източници натовците ги е обзела невероятна паника от случващият се колапс на фронта и спешно търсят решения, но искат да жертват първо най-евтината за тях стока - православните български славяни.
  • 84 Иванушка 🇷🇺

    14 0 Отговор
    Хубаво е заедно с призовките да дават и по един Черен чувал за балъците. Перемогата е близко, налазвайте фашаги 😄😄😄
  • 85 ФАКТ

    26 1 Отговор
    ИМАЙКИ ПРЕДВИД ЧЕ ЗЕЛЕНСКИ ВКАРА УКРАЙНА ВЪВ ВОЙНА..АЗ СЪЩО ИСКАМ ДА ПОПИТАМ ЗАЩО ТОЙ НЕ Е В НИКОЯ ВОЙСКА...А ПРАЩА ОБИКНОВЕНИ ХОРА....ТОЙ НЕ Е ЛИ ОТ УКРАЙНА...В СМИСЪЛ НИКОЙ ЛИ НЕ СЕ ЗАПИТВА..ЗАЩО АЗ ТРЯБВА ДА ВОЮВАМ А ПРЕЗИДЕНТА ДА ГЛЕДАМ КАК МЕ ТРЕПЯТ....ДА РАЗБИРАМ ЛИ ЧЕ НА МЕН МИ Е МИЛА РОДИНАТА А НА ПРЕЗИДЕНТА НЕ Е...НА НЕГО МУ Е МИЛА САМО НА ДУМИ...ОСВЕН ТОВА ЗАЩО СЪБИРА ВОЙСКА..КАТО ВСЕКИ ДЕН РЕВЕ ЧЕ НЯМА ОРЪЖИЯ..КЪДЕ Я ПРАЩА ТАЗИ ВОЙСКА..БУКВАЛНО НА ЗАКОЛЕНИЕ..ЯСНО Е ЧЕ ИМА ЛУДИ НАЦИОНАЛИСТИ В ВСЯКА ДЪРЖАВА..АМА ПОВЕЧЕТО ХОРА ГИ ИНТЕРЕСУВА ДА СИ ЖИВИ И ЗДРАВИ И ДА СЪС СЕМЕЙСТВАТА СИ ПЪК АКО ЩЕ ДА СА В КИТАЙ..ДРЕМЕ ИМ В КОЯ ДЪРЖАВА СА..КАТО ИСКАТ ДА ИМА ПОБИЛИЗАЦИЯ СЪБИРАТ СЕ ЗЕЛЕНСКИ МИНИСТРИ И ВСЯКАКВИ ДЕПУТАТИ ТАМ ВЗЕМАТ ПО ЕДИН АВТОМАТ И КАЗВАТ ОТИВАМЕ ДА СЕ БИЕМ ЗА ДЪРЖАВАТА СИ..ОК ТОГАВА МОЖЕ И ДА ТРЪГНА..АМА ДА МИ КАЗВАТ НЯКАКВИ МИЛИОНЕРЧЕТА ПРОДАЛИ СЕ НА ЕВРЕИТЕ..ОТИВАЙТЕ ДА СЕ ТРЕПЕТЕ..АЗ ЩЕ СЕ КРИЯ НАСАМ НА ТАМ..АЙДЕ НЯМА НУЖДА..ДА НЕ БИ ЗЕЛЕНСКИ ДА Е НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ НЯКОЙ ДРУГ ОБИКНОВЕН ЧОВЕК...С КАКВО..??>>.ОСВЕН С ТОВА ЧЕ СИ Е ПРЕДАЛ ДЪРЖАВАТА...И НАРОДА СИ..КЪДЕ Е ТРЪГНАЛ ДА ВЛИЗА В НАТО..ОТ КАКЪВ ЗОР..ТРЪГНАЛ ДА ПОБЕЖДАВА РУСИЯ..,,С КАКВО БЕ..ВОЙСКА ЛИ ИМАШ ИЛИ ОРЪЖИЯ ЗА ТОВА..ТОЯ ЧОВЕК МИСЛИЛИ ВЪОБЩЕ..КОЙ БАЛАМОСВА..КОЙ НОРМАЛЕН УКРАИНЕЦ ЩЕ ТРЪГНЕ НА СИГУРНА СМЪРТ..ДА ЩЕ УБИЯТ И НЯКОЙ ДРУГ РУСНАК НО КАКВО ОТ ТОВА..КОГАТО ЩЕ УБИЯТ И НЕГО..
  • 86 Някои от вас

    27 1 Отговор
    не са на ред!Най-голямата и най-богатата на ресурси държава в света,да бъде победена и унищожена!Сигурно може,но ако изчезне и повече от половината от планетата!
  • 87 Жалко

    22 1 Отговор
    За младежите от Украйна да умират за чужди интереси. Ето това е цената за скъпите им коли и жилища. На евроатлантиците не им пука за мечтите и живота на хората които са в най хубавата възраст.
  • 88 Aлфа Bълкът

    7 2 Отговор
    Светът се напълни с утьовци. По форумите като им чета глупостите на келешите, как ще ли да избягат на Запад, ако в България стане война и не им пукало за тука. Много е вероятно, ако България е във война и Европа да бъде, и на утьовците пак ще им сложат каската на главата и ще ги пратят на фронта.
    Утьовци сър, утьовци!
  • 89 Предполагам

    2 6 Отговор

    До коментар #67 от "Анонимен българин":

    че са професионални военослужещи?
  • 90 Зеленият трябва да бъде спрян!

    24 0 Отговор
    В Украйна ги ловят "доброволците", както Екоравновесие у нас лови кучетата по улиците. Зеленият и фашистите около него тотално са си изгубили ума и всичко човешко.
  • 91 Джамбaза

    19 1 Отговор
    Писах се доброволец в окръжието за лов на украинци в Сл. бряг.
  • 92 Байденко

    22 1 Отговор
    Истинският нацист не се страхува да раздава призовки на улицата.
    Страхува се от фронта.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Бу Бу

    24 0 Отговор
    Нещо не мога да разбера. Едно време даваха Съветски военни филми, в които нямаше повиквателни. Всички мъже даже деца искаха ДОБРОВОЛНО да влязат в армията и да отидат на фронта. Ако на някой по някаква причина му откажеха наставаха големи драми. Малките момченца плачеха, че не ги взимат защото били малки. После започнаха да дават и Западни филми, и пак същата работа. А сега в Украйна какво се поличава. Под ръководството и за интересите на Зеленски никой не иска да ходи на фронта. "Доброволците" от Азов, Десен Сектор , и др. свършиха. Западните наемници са скъпи( а и те привършиха). Та нещо за Чест, Родина и други такива не се чува нищо.
  • 95 Политолог

    2 10 Отговор
    Украйна нападна Русия и сега трябва да понесе последствията от това вероломно нападение.
    Копейките да заминават на фронта и всички ще бъдат щастливи.
    ГРУЗ 200 е билет в една посока...
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Да разгласяват

    16 1 Отговор

    До коментар #67 от "Анонимен българин":

    Да разгласяват смело, по-добре от 4 часа живот на фронта. Освен това, знае ли човек. Като го разбере това, че е истина, най-накрая на заспалия български народ може да му писне и за разкара сглобкаджиите. После, излишно е да казвам, че твоите хора ще излезнат на момента и ще са герои
  • 98 бе ТИ ИНО СВЪРЗАНО ИЗРЕЧЕНИЕ

    6 0 Отговор

    До коментар #79 от "А времето на Русофилите":

    НЯМАШ. ДА НЕ СИ С ИЗКУСТВЕН МОЗЪК....
  • 99 стоян георгиев

    1 20 Отговор
    Това е отечествена война за украйна и всеки трябва да участва в нея ако се наложи.когато хитлер нападна ссср или англия да не избираха войниците по желание?
  • 100 Коментатор

    25 1 Отговор

    До коментар #28 от "Мммммммммх.":

    Трият ме (явно мнението ми е неудобно за господарите им), но пак ще го кажа:

    Браво за коментара!
    Радвам се, че има такива българи като Вас!
    Все още има надежда за България!

    Колкото до "желаещите" да воюват в Украйна, мисля че от близо 40 мил души население, няколкото стотин хиляди, които зеления използва за .............. на фронта, изглежда далеч не е желанието на техния народ?!

    Нещо подобно като политическата ситуация в България - управляващите се бият в гърдите, че уж народа ги избрал, а се оказва, че без махалите, бюлетините, протоколите, ала бала с президента, машините и посолството, щяха да са с под 10% общо всички от сглобката!

    Истината за настроенията на нормалните европейци, започва да излиза наяве!
    Вижте протестите в Германия!
    Жокер: няма да ви ги покажат по "демократичните" медии!

    Коментиран от #101

  • 101 Ммммммммх

    3 1 Отговор

    До коментар #100 от "Коментатор":

    Благодаря! Прочетох го още първия път. Лека нощ!
  • 102 Абе то

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Спецназ":

    в родната казарма имаше едно момче дето служи със синдром на Даун, ама нейсе
  • 103 ........

    14 0 Отговор
    Зелето си продаде народа за пушечно месо.Преди изборите е излъгал абсолютно всичко свои избиратели като им е обещал мир с руснаците,а сега го е забранил с указ.Ако сега зададат на Зелето същите въпроси каквито той е задавал на Прегрешенко по време на изборната кампания как ли ще отговори?Всички тези проценти,които са гласували за Зелето реално не искат война,а мир.Просто са ги излъгали.
  • 104 тома

    9 0 Отговор
    А пък на нас по хотелите на черноморието никой не ни дава призовки
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 гумата

    4 9 Отговор
    Когато обезумелите Яценюк и Турчинов забраниха на 6 млн руснаци да говорят руски не им беше страшно! Когато корупцията тихо подбутвана от Кремъл се ширеше из Украйна не беше страшно. Ами сега войната е страшна няма спор! Когато си безхарактерен и нечувствителен за злото идва още по- лошо!
    А по- лошото от войната за украинците е да се върнат руснаците даа ги управляват.
  • 107 Пилотът Гошу

    7 1 Отговор
    Фейк статия, само руснаците мобилизират, щото им свършили войниците малко преди ракетите и танковете… къде е оня пияния с дългите ръкави, дето се връзват на гърба, да обясни ситуацията….
  • 108 Дежурен психиатър

    10 0 Отговор

    До коментар #105 от "Да направим референдум":

    Господине, пропуснал сте, проведохме референдума вчера след визитацията.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Дежурен психиатър

    6 0 Отговор

    До коментар #79 от "А времето на Русофилите":

    Мммда, а удобна ли ви е ризата ?
  • 111 Проблемът

    6 0 Отговор
    е там, че държавата мобилизира само обикновените хора – нито един човек от
    управляващата партия не воюва. “
    Тоест мобилизират тихомълком българи заради партията на Зеленски , фашистите
    договорили се с $БайДзвън .
  • 112 Петкан

    6 0 Отговор
    Цитат: "Проблемът е там, че държавата мобилизира само обикновените хора – нито един човек от управляващата партия не воюва. Да не говоря за приближените до канцеларията на президента Зеленски. За обществото е важно да види, че войната е всеобщо дело, включително за приятелите на президента." А в БГ как ще бъде?
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: