Last news in Fakti

10 Януари, 2024 05:49 1 012 2

Нови инциденти в Червено море край Йемен

  • кораби-
  • червено море-
  • инциденти-
  • хуси

Хусите обявиха, че няма да прекратят атаките, докато Израел не спре огъня в Газа

Нови инциденти в Червено море край Йемен - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската агенция за морска търговия (UKMTO) и британската компания за морска сигурност „Амбри“ (Ambrey) са получили във вторник информация за инциденти в Червено море в близост до Йемен, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Британската агенция за морска търговия е получила съобщение за инцидент на около 50 морски мили (93 км) западно от град Ходейда в Йемен. Властите проучват случая.

„Амбри“ е получила съобщения за подозрителна активност от два търговски кораба югозападно от град Мока в Йемен, макар че не се съобщава за нанесени щети. Танкер е забелязал сигнални ракети или следи от ракети, а кораб за насипни товари е засякъл три малки плавателни съда на около една миля от кърмата си. Корабът за насипни товари е съобщил, че е видял две ракети, изстреляни от посоката на лодките, и един безпилотен летателен апарат, летящ над кораба. „Амбри“ прави оценка на това съобщение отделно от сигнала, получен по същото време във връзка с кораба западно от Ходейда.

В последно време йеменските бунтовници хуси предприемат чести нападения над търговски кораби в Червено море, за които сметнат, че са свързани по някакъв начин с Израел, в знак на солидарност с бойците от радикалното палестинско движение "Хамас" в конфликта им с еврейската държава в ивицата Газа.

Хусите обявиха, че няма да прекратят атаките, докато Израел не спре огъня в Газа, като в същото време заплашиха, че ще нападат и американски бойни кораби, ако самите те бъдат обстрелвани. По инициатива на американския министър на отбраната Лойд Остин бе създадена коалиция под наименованието Операция "Пазител на благоденствието" за охрана на търговски кораби в този регион.

Военен източник от Йемен съобщи за телевизия Ал Джазира във вторник, че групата на хусите „Ансарула“ е атакувала кораб в Червено море, съобщава още Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.