Last news in Fakti

10 Януари, 2024 05:52 1 033 15

ОССЕ разкритикува отказа на Беларус да допусне наблюдатели на изборите

  • оссе-
  • избори-
  • беларус

Парламентарният вот в страната ще се проведе през февруари

ОССЕ разкритикува отказа на Беларус да допусне наблюдатели на изборите - 1
Снимка: БНР

Висш трансатлантически регулатор за наблюдение на сигурността и правата на човека разкритикува отказа на Беларус да допусне групата да наблюдава парламентарния вот и заяви, че това противоречи на международните задължения на страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Беларуски власти съобщиха вчера, че няма да поканят наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да следят парламентарните и местните избори, които ще се произведат в страната през февруари.

Беларус е страна членка на ОССЕ и членовете на групата от десетилетия са единствените международни наблюдатели, които следят отблизо изборите в Беларус. ОССЕ каза, че това решение е в разрез с ангажиментите, които Беларус има като страна членка на организацията.

Матео Мекачи, ръководител на Службата на ОССЕ за демократични институции и права на човека, каза, че отказът на Беларус "ще попречи на гражданите в страната и на институциите да извлекат полза от безпристрастната, прозрачна и всеобхватна оценка".

"Това нарушава споразуменията, сключени с Беларус, и се противопоставя както на принципите, така и на духа за сътрудничество, на които е основана ОССЕ", каза той.

Отказът на Беларус да позволи наблюдение от страна на ОССЕ е поредният ход на авторитарния президент Александър Лукашенко, за да затвърди почти 30-годишното си управление, отбелязва АП.

Парламентарните избори на 25 февруари ще бъдат първите след спорните президентски избори през 2020 г., на които Лукашенко спечели шестия си мандат като държавен глава и които предизвикаха вълна от протести в страната. Тогава правителството на Лукашенко отвърна с жестоко потушаване на протестите, като арестува над 35 000 души, а много от тях бяха подложени на побой от страна на полицията и бяха принудени да напуснат страната.

Тазгодишните избори ще се произведат на фона на продължаващи репресии, като в момента около 1500 политически затворници остават зад решетките, включително лидери на опозиционни партии, известни застъпници за правата на човека, както и носителят на Нобелова награда за мир от 2022 г. Алес Бяляцки.

Беларуски власти осъществиха "повторно регистриране" на политически партии, упражняващи дейност в страната с 9,5 милиона души население, и предоставиха пълномощия само на четири проправителствени партии от общо 15-те в началото на годината. Опозиционни политици не се очаква да се явят на изборите.

Лидерката на опозицията в Беларус Свeтлана Тихановская, която е в изгнание в съседна Литва, призова беларусите да протестират срещу вота, който тя нарече "фарс без международно наблюдение."


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Павел пенев

    30 1 Отговор
    ОССЕ е една измислена от ЕС организация за намеса във вътрешните работи на суверенните държави чрез изборния вот и създаване в последствие на условия за майдани, цветни революции и преврати. Правило Беларус е отказал тези демократични услуги на тази контрареволюционна организация.

    Коментиран от #3

  • 2 Ххххххххххх

    25 2 Отговор
    Коя самоуважаваща се държава ще допусне външни хора със съмнителни намерения в ключов процес като гласуване?
  • 3 Умен по цялата глава

    1 19 Отговор

    До коментар #1 от "Павел пенев":

    Правилно! ! Лукашенко прави " домашен" секс ,те искат да наблюдават...Воайори !!1На всичкото отгоре,Военнопрестъпника Путин разположи в Беларус ядрени ракетни установки....

    Коментиран от #10

  • 4 При нас нима не видяха как Козяк

    23 1 Отговор
    Манипулира изборите?

    Коментиран от #13

  • 5 Бай Лисан

    13 0 Отговор
    Във Висшия трансатлантически регулатор за наблюдение на сигурността и правата на човека всички са транснаблюдатели.

    Коментиран от #7

  • 6 Иван

    18 0 Отговор
    САЩ не допускат международни наблюдатели на техните избори.
  • 7 Иван

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Лисан":

    И поклонници на гнусния евреин Леон Троцки.
  • 8 Забележка

    20 0 Отговор
    Какъв е смисълът да допускат европейски наблюдатели, след като ЕС не призна последните, съвсем честни избори, в Беларус и наложи санкции на страната от мъка, че за протежето им гласуваха съвсем малко избиратели. У, лево!
  • 9 Иван

    17 0 Отговор
    Кои боклуци да наблюдават изборите в Беларус??? Тези боклуци, които забраниха показването на националното знаме на Беларус???
  • 10 Иван

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Умен по цялата глава":

    Ядрените оръжия в Холандия, Белгия, Италия, Турция, Германия, ирански ли са?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сандо

    14 0 Отговор
    Браво на Батька!ОССЕ кога ще отиде да наблюдава изборите в САЩ и да обърне внимание на гласувалите от гробищата?
  • 13 Иван

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "При нас нима не видяха как Козяк":

    В този случай е обратното--- ако изборите не се манипулират, ще има остри критики от билдербергите.
  • 14 Хахаха

    12 0 Отговор
    Да все едно когато има избори от ЕС каните някой от Беларус да следи за измама та вие искате те да ви допуснат все пак Беларус не е член на ЕС и не е длъжна да изпълнява вашите закони и изисквания те си имат представители може и от Китай да отидат да бъдат свидетели вас какво ви вълнува

    Коментиран от #15

  • 15 Иван

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хахаха":

    Точно така! Беларуски наблюдатели не бяха допуснати до шотландския референдум за независимост.
Новини по държави: