Last news in Fakti

10 Януари, 2024 09:10 1 106 7

Германските машинисти започват 3-дневна стачка

  • германия-
  • стачка-
  • машинисти-
  • влакове-
  • влакове спиране

Профсъюзът на машинистите на GDL започна основната си стачка в ранните часове на сряда

Германските машинисти започват 3-дневна стачка - 1
Снимка: Shutterstock

От сряда в Германия ще бъдат отменени влаковете в цялата страна, заради тридневната национална стачка на железничарите. Тя ще допринесе за хаоса в страната, където продължават протестите на фермерите, които затрудняват движението по пътищата, цитирана от Ройтерс.

Профсъюзът на машинистите на GDL започна основната си стачка в ранните часове на сряда, след като във вторник вечерта стачкуваха машинистите на товарни влакове.

Стачките ще продължат до петък вечерта, което принуди националния железопътен оператор Deutsche Bahn да пуска само съкратени извънредни разписания.

Компанията заяви, че стачката ще се отрази на плановете за пътуване на милиони хора, и насърчи хората да отменят или отложат всички пътувания, които не са от първостепенно значение.

Дългогодишният спор за заплащането и работното време се разгоря отново след сключеното по Коледа примирие.

GDL настоява за намаляване на работното време от 38 на 35 часа седмично за работещите на смени, както и за увеличение на заплатата с 555 евро на месец и еднократен бонус за компенсиране на инфлацията в размер на 3000 евро.

Deutsche Bahn предложи гъвкавост по отношение на работното време, но отказа да го намали без намаляване на заплатите.

Стачките в националния железопътен транспорт са в допълнение към нарастващите икономически проблеми, пред които е изправена Германия през тази година, породени от слабите макроикономически данни, високите лихвени проценти и засилващите се критики към коалиционното правителство.

Протестите на фермерите от тази седмица, предизвикани от гнева срещу планираното намаляване на субсидиите, оказаха допълнителен натиск върху канцлера Олаф Шолц, чието правителство се опитва да приключи с бюджета за 2024 г.

Ръководителят на германската асоциация на фермерите DBV обеща да засили протестите в сряда, след като в началото на седмицата колони от трактори и камиони блокираха пътища в цялата страна.

"Твърде много е твърде много", заяви във вторник ръководителят на DBV Йоахим Руквид пред телевизионния канал RTL/ntv, като призова правителството да премахне напълно намаляването на субсидиите.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Светът

    35 1 Отговор
    започва да се връща, към нормален режим. Това е много добре.
  • 2 Зевс

    55 0 Отговор
    Германците се събудиха, а предвид факта колко са сдържани и дисциплинирани по принцип, явно положението там изобщо не е розово.
  • 3 макдоналдс тръмп

    40 2 Отговор
    оня не случайно е казал -НИКОГА НЕ ВОЮВАЙТЕ С РУСИЯ
  • 4 смешно ли ви е

    43 2 Отговор
    че прогнозите на Путин се осъществяват.
    Смеехте се преди година , ще се посмеем още. В БГ инфлацията е по две спрямо европейската.
  • 5 Германистан за 3 дни

    24 1 Отговор
    Ве4е е халифат, хора! Тука няма вече немци. Елате в Хамбург, Франкфурт, Берлин или Мюнхен и сами ще видите. На камиларите не им трябват изобщо влакове. По аутобаните вече "коли" с по една конска сила теглят каруци с по 15 дечица. И пътните знаци вече не вършат работата. Никой не може така и така да превиши и 30 км/час :)!!!
  • 6 Един в4ера от земеделците

    32 0 Отговор
    на демонстрацията каза истината:
    "Искат да ни вземат земята с разни "закони"... "Шваб и зелените изкривеняци искат цял свят да стане собственост на Ротшилди, Рокфелери ... а нас да ни няма..."
  • 7 цъ цъ цъ

    13 0 Отговор
    ей гниди краварски това ли успяхте да излюпите само - мммм. От 15 дена в Германия е стачка, всичко е в тор и ....................от земеделските производители. Столицата е блокирана от селско-стопанска техника, а от понеделник почити всички браншове са в НАЦИОНАЛНА стачка - таааа това ли само ви позволиха да надраскате.
Новини по държави: