Last news in Fakti

11 Януари, 2024 11:25 680 1

35 души са задържани от иранските власти във връзка с атаките в град Керман

  • иран-
  • задържани-
  • ирански власти-
  • атаки-
  • керман

От ведомството уточняват, че повече информация за втория атентатор самоубиец ще бъде публикувана в следващите дни

35 души са задържани от иранските власти във връзка с атаките в град Керман - 1
Протест, осъждащ смъртоносни експлозии в град Керман, 05 януари 2024 г./Снимка: БГНЕС

35 души са задържани от иранските власти във връзка с атаките от 3 януари в югоизточния град Керман, съобщава "Ройтерс" и News.bg.

Министерството на разузнаването на Иран посочи, че е установило самоличността на единия от двамата атентатори самоубийци като гражданин на Таджикистан, който е влязъл нелегално в страната на 19 декември.

От ведомството уточняват, че повече информация за втория атентатор самоубиец ще бъде публикувана в следващите дни.

Арестите са били извършени в няколко ирански провинции.

"Ислямска държава" пое отговорност за "двойната самоубийствена атака", при която загинаха близо 100 души и бяха ранени 284.

Бяха извършени две експлозии по време на церемония в памет на висшия командир Касем Солеймани, който беше убит в Ирак през 2020 г. от американски дрон. "Ислямска държава" обяви, че двама нейни членове са взривили колани с експлозиви насред събралата се тълпа на гробището в югоизточния град.

На свой ред Техеран се зарече да отмъсти за най-кървавата подобна атака след Ислямската революция от 1979 г. насам.

През 2022 г. "Ислямска държава" пое отговорност за смъртоносна атака срещу шиитски храм в Иран, при която загинаха 15 души. Сред по-ранните атаки на "Ислямска държава" са двойни бомбени атентати през 2017 г., насочени срещу парламента на Иран и гробницата на основателя на Ислямската република - аятолах Рухола Хомейни.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    0 0 Отговор
    Нали уж американците ги бяха извършили? Ко стана?