Last news in Fakti

11 Януари, 2024 11:45 1 291 20

Започват изслушванията по делото срещу Израел за геноцид в Газа

  • изслушвания-
  • дело-
  • геноцид-
  • газа-
  • израел-
  • международен съд-
  • южна африка

Международният съд ще изслуша аргументите на Южна Африка в четвъртък, а отговорът на Израел на обвиненията - в петък

Започват изслушванията по делото срещу Израел за геноцид в Газа  - 1
Снимка: Shutterstock

В четвъртък висшият съд на ООН започна изслушвания по дело, в което Южна Африка иска спешно прекратяване на военната кампания на Израел в Газа, където според нея Израел извършва геноцид над палестинците, предаде Ройтерс.

Международният съд (МС) ще изслуша аргументите на Южна Африка в четвъртък, а отговорът на Израел на обвиненията - в петък.

Очаква се той да се произнесе по извънредните мерки по-късно този месец. По това време съдът няма да се произнесе по обвиненията в геноцид - това производство може да отнеме години.

"Нашето несъгласие с продължаващото избиване на хората в Газа ни накара като държава да се обърнем към Международния съд", заяви президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса по повод обвиненията в геноцид, отхвърлени от Израел и неговия основен поддръжник - САЩ.

Тъй като политически натовареното дело привлича вниманието на световната общественост, поддръжниците и на двете страни по делото планираха шествия и митинги в Хага.

Хиляди произраелски протестиращи преминаха при ниски температури в центъра на града рано в четвъртък, носейки израелски и холандски знамена и плакати с изображения на хора, взети за заложници от Хамас.

Решенията на съда са окончателни и не подлежат на обжалване, но съдът няма как да ги изпълни.

Израел отхвърли обвиненията в геноцид като неоснователни и обвини Претория, че играе ролята на "адвокат на дявола" за Хамас - палестинската ислямистка войнствена групировка, срещу която води война в Газа.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви в социалната медийна платформа X: "Искам да направя няколко неща абсолютно ясни: Израел няма намерение да окупира постоянно Газа или да разселва цивилното ѝ население."

Южна Африка и Израел са страни по Конвенцията за геноцида от 1948 г., която ги задължава да не извършват геноцид, както и да го предотвратяват и наказват.

Договорът определя геноцида като "действия, извършени с намерение да се унищожи изцяло или частично дадена национална, етническа, расова или религиозна група".

Израелските сили започнаха офанзивата си, след като бойци от управляваната от Хамас Ивица Газа извършиха трансгранично безчинство на 7 октомври, при което според Израел са били убити 1200 души, а 240 са били отвлечени.

Оттогава насам офанзивата е опустошила голяма част от гъсто населената ивица Газа и почти всички 2,3 млн. души от нея са били прогонени от домовете си поне веднъж, което е довело до хуманитарна катастрофа.

След апартейда Южна Африка отдавна защитава палестинската кауза - връзка, която се зароди, когато борбата на Африканския национален конгрес срещу управлението на бялото малцинство беше приветствана от Организацията за освобождение на Палестина на Ясер Арафат.

В съдебните си документи Южна Африка посочва, че Израел не е осигурил храна, вода, лекарства и друга основна хуманитарна помощ на палестинския анклав.

Посочва също така продължителната бомбардировъчна кампания, при която по данни на здравните власти в Газа са загинали над 23 000 души.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    12 4 Отговор
    Нищо няма да излезе и от това! Капитала и капитализма докато съществуват юдеите никой не може да ги обвини в нищо лошо и никой не може да ги накаже и спре да извършват геноцид по цял свят.
  • 2 Артилерист

    22 3 Отговор
    Браво на Република Южна Африка. Ясно е, че американците няма да допуснат техния сад да осъди тяхната военна база "Израел", но поне светът ще чуе още подробности за безчинствата на Израел от тази висока трибуна...
  • 3 да де

    9 4 Отговор
    Мошетата газ пи.каят, а оня с мустачките се киска от дупката.

    Коментиран от #20

  • 4 Сащ са злото

    17 4 Отговор
    и Израел.
  • 5 Путинско мероприятие

    3 17 Отговор
    Когато циганите режеха глави в кибуците, тогава не беше геноцид.
  • 6 Калпазанин

    11 2 Отговор
    Този съд от кого е на хранилка, като оон-то ли. А ан бас че няма да има осъдени. Някой да е чул изобщо за осъден политик на запад хеле пък евреин
  • 7 всичко е ясно

    5 1 Отговор
    Исраелския холокост над палестинското население най-вероятно ще бъде прикрит и оправдан с помощта на съучастниците му зад кадър.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 скоро иранските ядрени бомбички ще

    4 1 Отговор
    изравнят зционистите с земята !!!
  • 10 да, да

    4 0 Отговор
    Между Палестинци и Израел никока няма да има мир . Тази неправда е създадена преди сто години . Едните трябва да ги няма . За това го наричат геноцид .

    Коментиран от #12

  • 11 ...

    1 2 Отговор
    Тези които са НАПАДНАЛИ, а не тези които са НАПАДНАТИ трябва да спрат войната. Войната се почна от ХАМАС с нахлуването им в Израел и избиването на хиляди хора и взимане на заложници.
    Малко от малко като повдигате обвинения - па научете тук там нещо за войната и кой е в правото си.
  • 12 мдааа

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "да, да":

    едните ги има там от времето на Исус, а другите от разпадането на Турската империя.

    Коментиран от #13

  • 13 ...

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "мдааа":

    не на Исус, а на МОИСЕЙ.
  • 14 Нико

    0 2 Отговор
    Израел в продължение на години е обстрелван с ракети от хамас. Нямат един спокоен ден - терористични актове, нападения, отвличания. Въпреки това Израел даваше вода, провизии и работа на терористите.Интересно, ако Южна Африка беше подложена ежедневно на тероризъм и ракетни обстрели явно щеше да си трае да не обиди терористите от хамас.

    Коментиран от #18

  • 15 Да бе

    0 2 Отговор
    Южна Африка нали е процъфтяла, та решила да решава въпроси касаещи Израел и терористите от хамас. Съответно подстрекавана от русия, за да отвлече вниманието от руските военни престъпления.
  • 16 А Южна Африка

    0 1 Отговор
    Кога ще внесе обвинение срещу Русия за геноцид в Украйна. Но нали са приятели на престъпника Путин.
  • 17 Говедари

    2 0 Отговор
    Юдеите и наркомана могат да правят каквото си поискат , те са богопомазани . За тях убитите цивилни жени и деца са косвени жертви.
  • 18 Хамас

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Нико":

    Да , защото израелците са окупирали палестинска територия. На теб ако някой ти се засели в двора какво ще направиш ? Сигурно ще си затвориш очите , може и да те оправи.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.