Last news in Fakti

12 Януари, 2024 05:16 786 4

Синът на колумбийския президент ще бъде съден за пране на пари

  • густаво петро-
  • никола бургос-
  • колумбия-
  • корупция

Никола Фернандо Петро Бургос е призован да се яви пред магистратите

Синът на колумбийския президент ще бъде съден за пране на пари - 1
Снимка: Instagram

Най-големият син на колумбийския президент Густаво Петро вчера беше официално обвинен в пране на пари в полза на президентската кампания на баща си и ще бъде съден, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Г-н Никола Фернандо Петро Бургос е призован да се яви“, каза прокурорът Марио Бургос по време на четенето на обвинителния акт в северния град Баранкиля, където живее бившият депутат, който участва в кампанията на баща си през 2022 г.

Все още не е съобщена дата за началото на процеса.

Никола Петро е обвинен, че е „придобил, инвестирал, укрил, прикрил и придал вид на законност“ на пари, получени незаконно.

Част от парите са били използвани за финансиране на президентската кампания на баща му, а останалите са били използвани от Никола Петро, ​​за да води луксозен живот, според обвинението.

Обвинението срещу Петро младши произтича от показанията на бившата му съпруга Дайсурис Васкес, която твърди, че той е получил големи суми от Самуел Сантандер Лопесиера, осъден в САЩ за трафик на наркотици.

Твърди се също, че Никола Петро е получил пари от Алфонсо Хилсака, обвинен в миналото, че е финансирал паравоенни групировки и е планирал убийства.

Вотът в Карибския регион, където Никола Петро развива политическата си кариера, беше решаващ за победата на баща му, първия ляв президент на Колумбия.

По време на вчерашното изслушване защитата на Никола Петро поиска сваляне на обвиненията срещу него поради неяснота в представянето на фактите, въз основа на които е обвинен от прокуратурата.

Но съдията Уго Карбоно отхвърли искането.

Никола Петро беше арестуван през юли 2022 г. по време на нашумяла полицейска операция.

В началото на август Петро беше освободен, но остана под съдебен контрол. Той твърди, че баща му не е знаел за незаконните вноски за финансиране на кампанията му.

Успоредно с това комисията по разследване и повдигане на обвинения на долната камара на парламента "разпореди образуването на предварително разследване срещу президента на републиката" по този случай.

Това решение е първата стъпка към възможно повдигане на обвинение срещу президента Густаво Петро, ​​след което започва процес по импийчмънт.

Десетки колумбийски политици бяха осъдени за връзките си с наркокартели в най-голямата страна в света производителка на кокаин. Но нито един колумбийски държавен глава не е бил обвинен от парламента, отбелязва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе то цела Колумбия

    3 0 Отговор
    Си е пералня на пари...

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Грешиш

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Абе то цела Колумбия":

    Колумбия е един огромен наркокартел , там производството и разпространението на наркотици е поминък на местните нещо като като отглеждането на зеленчуци у нас. Мексико , Гватемала , Хондурас са същата работа...