Last news in Fakti

12 Януари, 2024 07:43 963 7

Очаква се Китай да окаже натиск върху новото правителство на Тайван след изборите

  • китай-
  • натиск-
  • тайван-
  • избори-
  • ново правителство

Пекин вероятно ще окаже "силен натиск" в опит да повлияе на встъпителната реч на новия президент на 20 май

Очаква се Китай да окаже натиск върху новото правителство на Тайван след изборите - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството на Тайван смята, че Китай вероятно ще се опита да окаже натиск върху бъдещия му президент, след като островът отиде на избори в събота, включително да организира военни маневри в близост до острова тази пролет, заявиха двама високопоставени правителствени служители.

Без значение кой от кандидатите ще спечели изборите, военният и икономическият натиск на Пекин върху следващия лидер на Тайван вероятно ще се засили, заявиха тайванските служители, които информираха репортерите при условие, че няма да бъдат назовани.

Тайван отива до урните, за да избере нов президент и парламент под сянката на все по-настъпателния Китай, който нарече вота избор между "мир и война".

В четвъртък Китай и най-голямата опозиционна партия в Тайван - Куоминдан (КМТ) - предупредиха за опасността, която кандидатът за президент на управляващата в Тайван Демократична прогресивна партия (ДПП) Лай Чинг-те може да представлява за мира, ако спечели изборите. Лай обеща да се стреми към мир и да се ангажира с Китай, ако бъде избран.

Пекин вероятно ще окаже "силен натиск" в опит да повлияе на встъпителната реч на новия президент на 20 май, която се очаква да даде тон на политиката на новата администрация спрямо Китай, заяви един от служителите, запознат с планирането на сигурността на Тайван.

Китай претендира за демократично управляван Тайван като за своя територия, противно на категоричните възражения на правителството в Тайпе, и никога не се е отказвал от използването на сила, за да го постави под свой контрол.

Макар че непосредствено след вота са малко вероятни мащабни военни учения в близост до Тайван, Пекин вероятно ще проведе маневри в близост до острова след март поради по-благоприятните метеорологични и морски условия, заяви служителят, като се позова на оценката на сигурността на Тайван.

Потенциалът за по-нататъшно напрежение по отношение на Тайван, особено след като Китай организира два кръга големи военни игри близо до острова през април миналата година и август 2022 г., се следи внимателно в региона и от Вашингтон и неговите съюзници.

Двама западни служители в областта на сигурността, които говорят при условие за анонимност, тъй като не са упълномощени да говорят пред медиите, заявиха, че Китай вероятно ще отговори с военни средства в някакъв момент след изборите, въпреки че не смятат, че това ще бъде в мащаба на последните две военни игри.

Най-важната китайска агенция за политика по отношение на Тайван, Службата по въпросите на Тайван, не отговори веднага на молбата за коментар.

Представител на Тайван заяви, че Пекин може да реши да ограничи всякаква демонстрация на военна сила през следващите месеци и поради съображения, включващи подобряване на американско-китайските отношения.

Миналата година американско-китайските отношения паднаха до исторически минимум, но откакто президентът Джо Байдън и китайският президент Си Дзинпин се срещнаха през ноември и се договориха да възстановят военните си връзки, висши китайски и американски служители организираха срещи.

В случай че партията, която спечели президентския пост, не успее да получи парламентарно мнозинство, Китай вероятно ще определи новата администрация като "правителство на малцинството", заяви тайванският служител.

В това, което Тайван разглежда като опит да отслаби новата администрация, Китай вероятно ще покани пропекински тайвански политици да посетят Китай и ще продължи това, което Тайпе възприема като кампании за дезинформация срещу тайванското правителство, каза служителят.

"Те вероятно ще се опитат да осуетят изграждането на доверие в новото правителство", каза служителят.

Китай не е посочил публично предпочитан кандидат, но призова тайванските гласоподаватели да направят "правилния избор", след като нарече гласуването за ДПН опасно и застрашаващо мира между проливите. КМТ традиционно подкрепя тесните връзки с Китай, въпреки че отрича да е пропекинска.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи в петък, че е открило пет китайски балона, летящи над Тайванския проток през последните 24 часа, като един от тях е пресякъл острова, което е последният случай от поредицата такива балони, които министерството твърди, че е забелязало през последния месец.

Тайван определи редица действия на Китай, включително полетите с балони, съобщенията на китайските държавни медии и заплахите за нови търговски санкции, като форма на психологическа война срещу населението на острова преди вота.

"Намесата на Китай в гласуването в Тайван е пример като от учебник", заяви първият тайвански служител. "Другите държави трябва да дойдат и да се поучат бързо."

Китай твърди, че твърденията за намеса в изборите са "мръсни трикове" на ДПН за спечелване на гласове.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хмм

    8 6 Отговор
    Колкото Украйна не е руска, толкова и Тайван не е китайски.

    Коментиран от #7

  • 2 Реалист

    5 1 Отговор
    Ако опозицията в Тайван спечели изборите, побратимяването с Китай ще стане плавно и мирно, което особенно тревожи атлантическите ястреби. Дано....
  • 3 Фен

    5 1 Отговор
    Ми Китай си имат Тайван, да си се оправят с него! Все пак, Тайван е населен с китайци, не с американци (доколкото въобще има такива)!

    Коментиран от #5

  • 4 Кирчо

    8 2 Отговор
    Тайван е китайски.
  • 5 Шопо

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Фен":

    Американци са индианците, останалите са или бивши роби докарани от Африка или окупатори от Европа.
    Нагли бледолики върнете земята на нейните собственици индианците.
  • 6 факуса

    4 0 Отговор
    китай и русия оказват натиск,а сащ и евреите оказват подкрепа,хи хи словоблудни мисирки,кат донецк илуганск били сепаратисти а косоварите борци за свобода,къде го тулечки да анализира данните за добро та да няма конспирации кой е за добро и кой натиска
  • 7 Иво

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хмм":

    Много просташко изказване! Всеки има право да се самоопределия! Долу диктаторията!