Last news in Fakti

12 Януари, 2024 09:17 808 8

Водят се преговори от Катар с "Хамас" за спешна доставка на лекарства за израелските заложници

  • катар-
  • хамас-
  • доставка-
  • лекарства-
  • преговори-
  • заложници

Роднини на заложниците подчертаха необходимостта от лекарства на среща с премиера и външния министър на Катар в Доха

Водят се преговори от Катар с "Хамас" за спешна доставка на лекарства за израелските заложници - 1
Снимка: БГНЕС

Катар води преговори с ислямистката въоръжена организация „Хамас“ за предоставяне на жизненоважни лекарства на израелските заложници, държани в ивицата Газа, предаде ДПА, като се позовава на американско издание.

Същевременно Катар постига напредък в преговорите с Израел за улесняване на повече доставки на лекарства за цивилното население на ивицата Газа, съобщи вчера в. „Ню Йорк таймс“, позовавайки се на информирани източници.

Много от израелските заложници, държани в ивицата Газа почти 100 дни, страдат от заболявания като рак и диабет и трябва редовно да взимат лекарства.

На 7 октомври въоръжени бойци от Хамас и други екстремистки групи атакуваха населени места в Южен Израел. Повече от 1200 души бяха убити и около 250 бяха отведени като заложници в ивицата Газа, според израелското правителство. Израел предполага, че 136 заложници все още са задържани в крайбрежната зона. 25 от тях вероятно вече не са между живите.

Роднини на заложниците подчертаха необходимостта от лекарства на среща с премиера и външния министър на Катар Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани в Доха, съобщава вестникът.

Катар е важен посредник в преговорите за заложници между Хамас и Израел, които не разговарят директно помежду си.

Преговорите за медицинска помощ са отделни от преговорите за освобождаване на други заложници. По време на едноседмично прекратяване на огъня през ноември 105 заложници бяха освободени в замяна на 240 палестински затворници.

Размяната беше с посредничеството на Катар, Египет и САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смърфиета

    1 2 Отговор
    Еврейте са зверове.

    Коментиран от #7, #8

  • 2 Смърфиета

    0 1 Отговор
    Евреите са абсолютни изроди.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Забелязъл

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Смърфиета":

    Като теб.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 тоапа

    1 1 Отговор
    кефи ме как Израел разправя ,че ще намери и ликвидира всеки член на Хамас и ги издирва в тунели и къде ли не , а в същото време те си се събират и си преговарят с тях , лидера даже по телевизията го дават абее д...ба и глупостите д...ба
  • 6 Много много съм горд

    2 0 Отговор
    С това, че през втората световна война България спаси от смърт много евреи и сега техните внуци и пра внуци се бият срещу палестинските терористи от Хамас и защитават Израел. Браво. 👏👏👏
  • 7 Татко Смърф

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Смърфиета":

    Смърфиетке като малка беше най- простата от всички смърфчета и такава си остана. Това явно се дължи на факта, че още на 7 год. почна да си играеш на чичко доктор със големите смърфове.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.