Last news in Fakti

13 Януари, 2024 04:47 1 124 3

Започнаха изборите в Тайван

  • тайван-
  • избори

Китай след внимателно вота

Започнаха изборите в Тайван - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бюрата за гласуване в Тайван отвориха врати тази сутрин за началото на президентски и парламентарни избори, които Китай определи като избор между войната и мира и които протичат на фона на засилващ се натиск от Пекин островът да приеме неговия суверенитет, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тайван успешно се развива като демокрация, откакто през 1996 г. произведе първите си преки президентски избори след продължила десетилетия борба срещу авторитарното управление и военното положение.

Управляващата Демократическа прогресивна партия (ДПП), която иска Тайван да има своя идентичност и отхвърля териториалните претенции на Китай, се стреми към трети мандат. Неин кандидат е настоящият вицепрезидент Уилям Лай, известен още като Лай Чинте.

В навечерието на изборите Китай многократно критикува Лай като опасен сепаратист и отхвърли призивите му за преговори. Лай се ангажира да пази мира в Тайванския проток и да продължи да укрепва отбраната на острова.

Лай ще си оспорва президентския пост с двама претенденти - кандидата на основната опозиционна политическа сила - Националистическата партия (Гоминдан) - Хоу Юи и бившия кмет на Тайпе Ко Венцзе от малката и относително нова Тайванска народна партия (ТНП), учредена през 2019 г.

Хоу Юи иска да възобнови преговорите с Китай, като начало - чрез лични контакти. Той, подобно на Пекин, обвинява Лай, че се стреми към официална независимост на Тайван. Лай обвинява Хоу в прокитайски позиции, което самият Хоу отрича.

Ко Венцзе се ползва със значителна подкрепа сред младите избиратели, тъй като се фокусира върху важни за тях въпроси като високите цени на жилищата. Той също иска възстановяване на отношенията с Китай, но не и с цената на тайванската демокрация и начин на живот.

Парламентарните избори са също много важни, особено ако нито една от трите партии не успее да си осигури мнозинство, което може да попречи на новия президент да прокарва закони и да прави разходи, особено за отбрана.

Изборните секции ще останат отворени в продължение на осем часа, до 16 ч. (10 ч. българско време). Броенето на бюлетините ще е ръчно и ще започне почти веднага след приключване на гласуването. В Тайван няма електронно гласуване, гласуване по пощата, чрез пълномощник или предварително гласуване.

Очаква се резултатите да станат известни в късните часове довечера.

По конституция сегашният президент Цай Ингвен, която има вече два мандата зад гърба си, няма право да се кандидатира.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онбашията

    4 4 Отговор
    Тайван е просперираща демокрация с висок жизнен стандарт. Никой тайванец не е луд да минава под властта на миризливия комунистически ботуш. Примерът с унищожаването на свободата в Хонг Конг е пресен, тайванците знаят какво ги чака ако се подчинят на Китай.

    Коментиран от #2

  • 2 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Онбашията":

    А какво всъщност означава “тайванец” ? Мили ми смехурко.

    Коментиран от #3

  • 3 Онбашията

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Същото като белгиец т.е. или холандец или французин, същото като австриец т.е. германец. Но в 21 век хората имат право на самоопределение и нито Франция или Холандия са тръгнали да присъединяват Белгия, нито Германия Австрия, поне от времето на Хитлер. Същото важи за Монако, Андора, Лихтенщайн и т. н. да не мислиш че това са отделни нации? Само дървените комуняги в Китай още карат по имперска доктрина и разбира се любимия ви Руслямистан.