Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Януари, 2024 04:40 1 048 32

Заплашиха с отстраняване от църквата руски свещеник, отказал да се моли за победа във войната

  • алексий умински-
  • война-
  • украйна-
  • русиа-
  • свещеник-
  • химическо оръжие

Русия е извършила 626 химически атаки в Украйна от началото на инвазията си в Украйна

Заплашиха с отстраняване от църквата руски свещеник, отказал да се моли за победа във войната - 1
Снимка: hristianstvo.bg

Виден либерален свещеник е заплашен от отстраняване от Руската православна църква заради отказ да чете молитва с молба Бог да изведе Русия до победа над Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В присъда, публикувана днес, църковен съд се е произнесъл че Алексий Умински трябва да бъде "отстранен от свещенослужение" за нарушаване свещеническата клетва. Решението е изпратено на одобрение на главата на Руската църква патриарх Кирил, силен поддържник на президента Владимир Путин.

Още новини от Украйна

Наказанието на Умински показва как църквата потиска несъгласието в редиците си, като в същото време подкрепя Путин и неговата „специална военна операция" в Украйна, която започна преди близо две години.

Според църковния съд Умински е нарушил клетвата си, отказвайки да чете "Молитва за Светата Рус" – архаично име на Русия, която Кирил е направил задължителна част от църковните служби.

„Ето, тези, които искат да се сражават, са вдигнали оръжие срещу Светата Рус, надявайки се да разделят и унищожат нейния единен народ“, се казва в молитвата, прочетена за първи път от Кирил на 25 септември 2022 г., седем месеца след нахлуването на Русия в Украйна.

„Стани, Боже, да помогнеш на Твоя народ и дай ни победа чрез Твоята мощ", са казва още в молитвата.

Десетки руски православни свещеници са наказани за оспорване на линията на църквата по отношение на войната – например като четат молитви за мир вместо за победа, казват “Християни срещу войната” – онлайн група, документирала отделните случаи.

Умински беше най-известната жертва досега. Той е служил в продължение на 30 години като главен свещеник в църквата “Животворна Света Троица” в Москва. Той беше внезапно уволнен този месец, точно преди руската Коледа, стъпка, която проправи пътя към днешната присъда.

Свещеник Умински беше известен с работата си в хоспис за умиращи деца и възрастни, а през 2022 г. ръководи църковната служба на погребението на бившия съветски президент Михаил Горбачов.

В интервю, дадено през ноември, Умински каза, че езикът на войната и „специалната военна операция“ са „несъвместими“ с църковната литургия.

Той насърчи вярващите да търсят свещеници, които „се молят повече за мир, отколкото за победа и осъзнават, че всяка победа е винаги пирова победа в тези войни... В съвременните войни всяка победа почти винаги е равнозначна на самоунищожение."

Ксения Лученко, експерт по Руската православна църква в Европейския съвет за външни отношения, каза, че присъдата срещу Умински е несъстоятелна, защото молитвата, която той беше обвинен, че е отказал да чете, не е била обсъдена и одобрена от Светия Синод като най-висш орган на църквата.

Лученко каза, че неговото наказание е „доказателство, че патриарх Кирил е узурпирал властта в Руската православна църква и нарушава нейните уставни документи“.

Умински не е коментирал публично уволнението си.

Църковният съд обяви, че решението за отстраняването му е взето в негово отсъствие, след като той не се явил, въпреки че е бил викан три пъти.

Общо 11 627 православни вярващи са подписали отворено писмо в подкрепа на Умински, откакто беше отстранен като свещеник на църквата “Света Троица” и заменен от Андрей Ткачов – гласовит застъпник на войната.

Инициаторите казаха, че случилото се с Умински им е причинило голяма болка, а хиляди хора ще бъдат лишени от духовна подкрепа.

„Това е голяма трагедия за много вярващи, за деца, които са настанени в хосписа, за стотици затворници и хиляди бездомници."

Междувременно украинските въоръжени сили съобщиха, че Русия е извършила 626 химически атаки в Украйна от началото на мащабната война, според публикация на командването във Фейсбук, цитирана от Укринформ и БТА.

"Силите за отбрана са регистрирали 626 случая на използване от Руската федерация на боеприпаси, снабдени с отровни химикали. От тях 51 случая са регистрирани само през януари тази година", се казва в поста.

Всеки ден се регистрират до десет случая на използване на химикали.

Най-често противникът използва гранати, като например К-51 и РГР, които се хвърлят от дронове. Използват се обаче и самоделни взривни устройства, снабдени с дразнещи вещества. Регистриран е и артилерийски обстрел със снаряди, съдържащи опасни химически вещества.

На 14 декември 2023 г. Украйна регистрира използването на нов тип специални газови гранати РГ-ВО, съдържащи химическото вещество CS (хлорбензалмалонодинитрил - бел. ред.).

Около 36 случая на използване на опасни химически вещества са документирани и изпратени за разследване в рамките на наказателно производство от групи за радиационно, химическо и биологическо разузнаване от военните части на Командването на силите за поддръжка и Службата за сигурност на Украйна.

Според Института за изследване на войната 810-а пехотна бригада на руския Черноморски флот е потвърдила, че умишлено използва химически оръжия срещу украинските сили в явно нарушение на Конвенцията за забрана на химическите оръжия, по която Русия е страна, отбелязва Укринформ.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гумата

    17 8 Отговор
    Да се молиш за войната си е чисто лицемерие, но Гундяев очеввидно се мисли за Христос и наказва, както си иска. Всъщност вече не може да се говори за руска православна църква, а за кремълски клир.

    Коментиран от #6

  • 3 Абсурдистан

    15 11 Отговор
    Сатанистът Гундяев превърна РПЦ в сатанистко сборище блогаславящо войната и страдянието на хората.
  • 4 Руско Православие

    14 11 Отговор
    Скоро ще падне от камбанарията
  • 5 ХАХАХА

    15 16 Отговор
    То защото осрайните свещеници в осрайнината се молят само за мир ! Как няма срама да се публикува това нещо след погрома на фашагите над киевопечорската лавра ?
  • 6 На всички вече е

    22 13 Отговор

    До коментар #2 от "гумата":

    ясно, че сатанизма(освен фашизма) и Злото са в Кремъл...

    Коментиран от #7

  • 7 Истинските врагове

    18 12 Отговор

    До коментар #6 от "На всички вече е":

    на Русия и руснаците винаги са били в Кремъл.
    Кой сега изпраща и погубва хиляди руски мъже в Украйна и кой постави РФ в тотална, международна изолация?
  • 8 Свободен

    6 10 Отговор
    Този свещеник е поел по пътя на канонизирането!
    Ще се превърне в светец приживе, но най-вече ще спаси руското православие!
    Хората ще видят пътя, който им показва и ще знаят, че в Русия има все още истински духовници!
    Ще изгони търговците с власт от Храма, начело с лишения от достойнство и съвест милиционер Гундяев!
    Впечатляваща мъдрост, като излъчването на Христос, но на живо!
    Моите почитания и дълбоко уважение към този свят човек!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Швейк

    9 7 Отговор
    Един честен поп.
  • 11 Дедо ви....

    3 1 Отговор
    Вятърът на промяната идва от Доган. През последните месеци ДПС влезе в нишата на американското посолство, което не е далновидно, предвид краха на Запада в Украйна. Началото на политическата година започна ударно със знаково изказване на Ахмед Доган. Той каза онова, което Путин повтаря от години, а особено силно в последната година. Сервилните медии обаче не си и помислиха да го нарекат четирихилядник и агент на Кремъл. Дори издържаните от „Америка за България“ и умнокрасивитета, които отчаяно крепят сглобката с мафията и треперят да не падне прашинка върху ореола на ДПС като стожер на демокрацията. Според мен най-важното от новогодишната акция на Доган са следните думи:
    „Скъпи приятели и съмишленици, светът се променя пред очите ни. Динамиката на геополитическия контекст е ново предизвикателство пред защитата на националните интереси, националната сигурност и националния суверенитет. На прага сме на дългосрочно противопоставяне на глобализма с очакванията на националните държави и на националните идентичности. Вероятно тази тенденция ще бъде съчетана с опити за възстановяване сферите на влияние на бившите империи и ще „приключи“ едва с преобразуването на политическия ни свят в легитимно многополюсен и разбира се, след намирането на контролиран баланс между „старите“ и „новите“ велики сили. Травмиращо е, че невинаги си даваме сметка за това. Демокрацията по дефиниция е многопартийна“. Все едно че слушаме Путин.

    Коментиран от #28

  • 12 Иванушка 🇷🇺

    12 9 Отговор
    От Киев за три дни , до Помогни боже - започна третата година от безумната Руска война 👎
  • 13 Питанка

    6 9 Отговор
    Интересно как господ помага на болшевиките за партизанските и оргии
  • 14 Българин

    9 7 Отговор
    Режим и общество правещи и молещи се на икони на най-кървавия убиец в човешката история, могат да имат общо само със сатанизма като религия.
  • 15 Подхлъзване

    7 5 Отговор

    До коментар #9 от "Амерските":

    "получили жалки центове за пропаганда ,която обслужва Русия."

    ООпппааа, май без да искаш си си казал какво наистина си мислиш, че става тук, ммммм?

    Коментиран от #19

  • 16 Я го знам !

    5 7 Отговор
    Гундяев ще го изпрати в наказателна колония като снаха.Там ще го разкръстят загорелите бандюги.

    Коментиран от #22

  • 17 Истината

    8 11 Отговор
    Руското православие е ерес и богохулство.
    Руското православие е ПУТИНОСЛАВИЕ. При него Божиите заповеди "Не кради", "Не лъжи", "Не убивай" не важат! И всичко в него е насочено към едно - обожествяването на Путин.

    Коментиран от #23

  • 18 Хайде де

    4 5 Отговор
    Тази "употреба" на химически субстанции в бойните действия ще да е като онези в Сирия и употребата на зарин там! Същата фалшименто история като сирийската... Остава сега да "открият" и новичок по убитите укри...

    Коментиран от #30

  • 19 ХАХАХА

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Подхлъзване":

    Колкото пюеш, толкова предизвикваш хората да не са съгласни с тебе или вместо да изпишеш Вежди, вадиш очи и волът рие ,рие но пада върху гърба му !

    Коментиран от #20

  • 20 Подхлъзване

    2 5 Отговор

    До коментар #19 от "ХАХАХА":

    КАжи пак за рус ... ъъъ американските центчета.
  • 21 Рузки глупаци

    3 3 Отговор
    То па една църква няма що.
  • 22 Свободен

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Я го знам !":

    Човече, животът е бил много жесток с теб!
    Помни, колкото и да си страдал, винаги трябва да запазиш човешкото в теб!
    Иначе се превръщаш в едно злобно и повредено създание, което не е нужно никому!
    След себе си ще оставиш само един много кратък и неприятен спомен от съществуването си!
    Това ли искаш, наистина?
  • 23 россиян..

    3 4 Отговор

    До коментар #17 от "Истината":

    Не така..днес ви е празник-банго васил е,яжте пиите и се веселете-оставете вова..той си знае работата,дезинфекцията на бандерите скоро ще приключи,ако остане некой укрофашаг-нема да се пипа,що се бъде под защитата на юнеско.

    Коментиран от #26

  • 24 я в руzuя

    2 1 Отговор
    имало христиени
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Истината

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "россиян..":

    Руските подлоги днес какво празнувате?
  • 27 Биби Кинк

    1 2 Отговор
    Ми правелно е отказал,евала! Верваме каде баре петнайсе на сто од пиенгурите имат наченки на здравомислие деа! И това Светая Рус е Золотая Орда!
  • 28 Леля Ви...

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Дедо ви....":

    Какво значение има кой го казва ? Това да не се окаже накрая чиста истина ? Всеки гражданин сам може да си избере заблудите с които му е приятно да живее, поне докато има кой да го храни !
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Байно

    0 0 Отговор
    За всички християни, русофили, една от заповедите на Бога, на който се моли Кирил за победа, в Библията гласи: Не убивай!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания