Last news in Fakti

14 Януари, 2024 07:14 1 118 9

Специалният пратеник на САЩ за хуманитарната ситуация в Газа подава оставка

  • газа-
  • сащ-
  • пратеник-
  • дейвид сатърфийлд

Дейвид Сатърфийлд бе назначен на поста от президента на САЩ Джо Байдън през октомври 2023 г.

Специален хуманитарен пратеник на САЩ за ивицата Газа и целия регион на Близкия изток, ще напусне поста си през следващите седмици, предаде в събота HuffPost.

Дипломатът Дейвид Сатърфийлд бе назначен на поста от президента на САЩ Джо Байдън през октомври 2023 г.

Точната дата на оставката и причините за нея не са посочени.

Сатърфийлд наблюдава въпроси, свързани с "намаляване на хуманитарните последици от терористичната атака" на радикалното палестинско движение Хамас срещу Израел и подкрепа за усилията на съответните американски ведомства в тази посока. Той ръководи дипломатическите усилия на Съединените щати за спешен отговор на хуманитарната криза в Газа. Това включва „работа за улесняване на доставката на животоспасяваща помощ на най-уязвимите групи от населението и гарантиране на безопасността на цивилните в сътрудничество с партньорите от ООН и САЩ.“


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 с фашизма се приключва поетапно

    9 0 Отговор
    Сега остана само Китай да открие в Тайван трети фронт или той вече е пети .....!
  • 2 Кот Ар Ак

    15 0 Отговор
    Б р а в о. на американците.За израелските у б и й ц и-оръжие.За палестинските жертви-хуманитарна помощ.В а ж н о т о. е бизнесът да върви
  • 3 кюмюра от Драгалевци

    10 0 Отговор
    Моят протест е кратък , точен и ясен , спрях да плащам данъци докато на власт в Б-я е фашисткия режим .

    Коментиран от #4

  • 4 кюмюра от Драгалевци

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "кюмюра от Драгалевци":

    Ще си ги платя с лихвите но когато подне фаш. Сглобка !
    А до тогава ,на фашаги пари не давам !
  • 5 Обора мирише

    6 0 Отговор
    Сигурно са направили работата му невъзможна/излишна. Когато целта е геноцид, няма нужда от хуманитарна помощ.
  • 6 Да разкаже

    5 0 Отговор
    Щом даже и краваря пратеник е вдигнал ръце, значи се е потресъл от видяното. Ама поне да разгласи видяното, иначе си остава съучастник в геноцида, нищо че е подал оставка
  • 7 Салама свърши

    2 0 Отговор
    Ха амерука да има хуманитарни дейности.Егати илюзията.Пример местна фирма в некав щат решила да нахрани бездомните в общността ,щото тия градове нямат,,а имат общности и служителите на фирмата всичките ,които са предприели хуманитарията са били арестувани от американската свободна полиция,щото е противозаконно да помагаш на ближния си,на събратята си в нужда.Ей тва е мечтата на всеки българин.
  • 8 Не че нещо...

    0 0 Отговор
    "Мандатът на Сатърфийлд беше противоречив: HuffPost съобщи, че той е предложил преместването на палестинските бежанци в Газа в Египет, идея, която САЩ публично отхвърлиха и която щеше да бъде посрещната с огромна съпротива от палестинците и техните поддръжници. Този ход би бил особено тежък, като се имат предвид връзките на жителите на Газа с домовете им от десетилетия и би изглеждал като повторение на принудителното разселване на палестинци в територията, превърнала се в Израел през 1948 г., процес, широко наричан в арабския свят „Накба“ или катастрофа .
    Външни наблюдатели бяха скептични към работата на Сатърфийлд, като отбелязаха как времето му на поста е свидетел на значителен срив в условията за жителите на Газа, както и продължаващи бомбардировки от Израел, които президентът Джо Байдън нарече „безразборни“.
    През декември HuffPost съобщи, че Сатърфийлд не е отговорил на исканията на хуманитарните агенции за среща. „Не мисля, че Съединените щати са ефективни нито по отношение на политиката, нито по отношение на логистиката и операциите по предоставяне на помощ“, каза Дейв Хардън, който ръководи операциите на Агенцията за международно развитие на САЩ в Газа и окупирания Западен бряг между 2013 г. 2016 г., по това време."
    Но можеше да уточните, малко от малко, информацията за г-н Сатърфийлд, да ни стане по-ясна картината (без да е нужно да чета оригиналната статия).
  • 9 Пилотът Гошу

    2 0 Отговор
    Писнало му е на кофата от техните глупости...