Last news in Fakti

15 Януари, 2024 09:05 946 7

Битката продължава! Адвокатите на Доналд Тръмп отхвърлят ограниченията му в делото за клевета срещу него

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • републиканска партия-
  • е. джийн каръл

Съдът в Ню Йорк трябва да определи колко трябва да плати милиардерът на писателката Е. Джийн Каръл по делото ѝ за клевета през 2019 година

Битката продължава! Адвокатите на Доналд Тръмп отхвърлят ограниченията му в делото за клевета срещу него  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият американски президент Доналд Тръмп не трябва да бъде принуждаван или ограничаван при изявленията си по изслушванията в процеса за клевета, който трябва да започне тази седмица. За това настоя неговият правен екип в неделя, цитиран от "Ройтерс".

Съдът в Ню Йорк трябва да определи колко трябва да плати Тръмп на писателката Е. Джийн Каръл по делото ѝ за клевета през 2019 г.

Съдебни заседатели миналата година установиха в гражданско дело, че Тръмп е малтретирал сексуално Каръл през 90-те години на миналия век и след това я е клеветил през 2022 г., като я е нарекъл лъжкиня.

Множество съдилища се опитаха да изискат от Тръмп да не се отклонява от критики и изказвания.

Адвокатите на Каръл миналата седмица заявиха, че ако Тръмп реши да свидетелства в своя защита, трябва да бъде изискано да заяви без присъствието на съдебните заседатели, че разбира, че я е нападнал. Също така трябва да бъде предупреден да не се подчинява на съдебните разпореждания, ограничаващи това, което може да каже.

Окръжният съдия на САЩ Луис Каплан този месец постанови, че бившият президент не може да казва на журито, че не е изнасилил Каплан.

"Би било явна несправедливост да се изисква от президента Тръмп да признае вината си под клетва за действия, които той твърди, че не са се случили" и които не са доказани извън разумно съмнение, пише адвокат Алина Хаба.

Припомняме, че това е само едно от делата, с които Тръмп се бори точно по време на първични избори за Републиканската партия през 2024 г. за номинацията за президент на САЩ, която бившият президент ще търси.

Ден по-рано съдия в Ню Йорк нареди на Тръмп да плати близо 400 000 долара, за да покрие съдебните разноски на The New York Times от вече прекратено дело, което той заведе срещу вестника, трима от неговите репортери и неговата племенница. Тръмп съди New York Times през 2021 г., обвинявайки вестника в заговор с отчуждената му племенница Мери Тръмп, за да получи и публикува данъчните му досиета.

Въпреки правните си проблеми, той остава фаворит в партията си.

Върховният съд на САЩ ще реши дали може да бъде изключен от гласуването след обвиненията срещу него, че е опита да отмени загубата си на изборите през 2020 г. Така съдът директно се намесва и в президентската кампания през 2024 г. като няколко щата повдигнаха въпроса дали има право да се кандидатира, след като се позоваха на остарели законови ограничения, като обвинения за бунт.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 горски

    5 2 Отговор
    Гледайте и се учете....И тука ще стане така...Всяка крава или педеврънгел ще може да ви усиди,затова че в детската градина сте го обидили или сте му видели пишкалото .....и кой след 40години още е импотентен заради това....
  • 2 шубето - голЕм страх

    5 1 Отговор
    Малеййй , колко ги е страх мекокитниците от бай Дънчо , не е истина !!! Чудо ще направят , сами и само да не го допуснат до избори !!! Щото допуснат ли го , добре знаят , че ще отвее алцхаймера , така както ураган отвява пухче от глухарче .

    Коментиран от #3

  • 3 шубето - голЕм страх

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "шубето - голЕм страх":

    Извинявам се - от бай Дончо , не от бай Дънчо . От бай Дънчо никой не го е страх , щото той милият вече не помни как се казва .
  • 4 Това омръзна

    4 0 Отговор
    Когато нямат повече нито една карта в ръцете, лгбтдемократите вадят "насилие" от преди век и "свидетелки" от техните. Толкова е плоско, че е обида за стандартен човешки интелект.
  • 5 Демократ

    2 6 Отговор
    Невинният Тръмп с 100 обвинения от различни прокурори и съдии в различни щати и хиляди свидетели и различни престъпления е любимец на путлер и путлероробите в България, но ще си получи заслужото в САЩ. Какъв е обаче мозъчния багаж на подкрепящите го е ясно. Могат ли да обяснят тези хора нещо много просто- възможно ли е един човек да е прав, а всички други виновни? Така е и с путлер- цял свят е виновен, а убиеца - невинен. Краставите магарета се намират през 9 дерета.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Възможно е!

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Демократ":

    "И все пак тя се върти!"
  • 7 Про3д

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Демократ":

    И ако на теб ти лепнат обвинения , че си насилвал някаква баба преди 30 години , ще разбереш абсурда на исковете срещу Тръмп.
    Апропо, къде милиардер не е получил доброволно ласки от коя да е жена????????