Last news in Fakti

15 Януари, 2024 11:37 1 266 8

Казахстан подкрепя принципа "един Китай" след изборите в Тайван

  • казахстан-
  • тайван-
  • китай-
  • избори-
  • позиция

Деветата най-голяма държава в света смята Тайван за неразделна част от китайската територия

Казахстан подкрепя принципа "един Китай" след изборите в Тайван - 1
Снимка: М. Богданова ©

Казахстан твърдо подкрепя принципа "един Китай" и смята Тайван за неразделна част от китайската територия. „Във връзка с изборите, проведени в Тайван, Република Казахстан отново заявява силната си подкрепа за принципа „единен Китай“ и потвърждава, че правителството на Китайската народна република е единственото законно правителство, представляващо цял Китай, а Тайван е неразделна част от територията на Китай", се казва в разпространен коментар на казахстанското външно министерство след изборите в Тайван.

„Подкрепяме усилията на правителството на Китайската народна република за постигане на мирно обединение на страната“, добавиха от външното министерство.

В събота в Тайван се проведоха избори за ръководител на администрацията на острова и членове на неговия законодателен юан (парламент). Победата в битката за поста нов лидер на острова бе спечелена от настоящия заместник-ръководител на администрацията, представител на Демократично-прогресивната партия на Тайван Лай Цинде, който получи 40,05% от гласовете.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминданг, водени от Чан Кайши (1887-1975), избягаха там след поражение в Гражданската война в Китай. Пекин смята Тайван за една от провинциите на Китайската народна република.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историк

    2 0 Отговор
    Казахстан милите са между чука и наковалнята. От едната страна Русия от другата Китай, като същевременно се мъчат и да не се карат със запада...Кофти ситуация!

    Коментиран от #6

  • 2 Хахаха хахаха

    4 0 Отговор
    Джигитаеца е с последно предопреждение да внимава какви игри играе със соросите.
  • 3 Българин 🇧🇬

    14 3 Отговор
    Българския народ също подкрепя единен Китай

    Коментиран от #7

  • 4 Голия

    8 1 Отговор
    Украйна ще анексира Казахстан от македонците.
  • 5 Свободен

    1 5 Отговор
    Докато не изхвърлят тия стари партийни секретари от управлението, казахите няма да се оправят!
  • 6 Умен по цялата глава

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Историк":

    Казахстан са член на ОНД и на Договора за Колективна сигурност с Руския Окупатор.Всичко останало са приказки за отвличане на вниманието,за да снабдяват Руския Агресор с електроника и стоки под санкции ...
  • 7 Друг Българин

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българин 🇧🇬":

    А що не подкрепяхте принципа " единна България " когато руските Окупатори ни взеха Македонско бе..М??

    Коментиран от #8

  • 8 Всъщност

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Друг Българин":

    руският генерал Дондуков-Корсаков е очертал границите на България на мирният договор от Сан Стефано ... в Берлин, твоите мъжки европейски любовници са дали нови граници на част от България ...