Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Януари, 2024 09:45 27 884 32

Твърдо "Не" от Варшава! Полша отказва да подкрепи удължаването на търговските облекчения за Украйна

  • полша-
  • украйна-
  • пшеница-
  • доналд туск-
  • право и справедливост

Въпреки смяната на властта във Варшава, Полша на практика не се е отказала от протекционистките политики на "Право и справедливост“

Твърдо "Не" от Варшава! Полша отказва да подкрепи удължаването на търговските облекчения за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полша ще се противопостави на предложението на Европейската комисия за удължаване на преференциалния търговски режим за Украйна с още една година, съобщава британският вестник The Financial Times.

От редакцията припомнят, че на 25 май 2023 година Съветът на ЕС прие регламент, който удължава суспендирането на всички мита, квоти и мерки за търговска защита върху украинския износ за Общността с още една година, до юни 2024 година.

Очаква се изпълнителният орган на ЕС да предложи на 16 януари мерките да останат в сила до юни 2025 година, за да се подпомогне на икономиката на Украйна.

Очаква се Европейската комисия да допълни предложението с разпоредба, която бързо ще спре украинския износ, ако пазарът в някои страни членки бъде "наводнен“.

Въпреки смяната на властта във Варшава, Полша на практика не се е отказала от протекционистките политики на предшествениците си от "Право и справедливост“. Според FT Варшава иска да сключи споразумение с Киев за лицензиране на износа на продукти - подобно на това, което Украйна договори с Румъния и България.

"Основната част от работата е диалогът между двете столици (Варшава и Киев – бел. ред.)“, пояснява пожелал анонимност дипломат от ЕС пред изданието.

Вестникът обаче подчертава, че позицията на Полша относно разширяването на търговските облекчения за Украйна няма да повлияе на резултата от гласуването му, тъй като това решение се взима с мнозинство.

По-рано полският еврокомисар по земеделието Януш Войчеховски предупреди за нова криза, която може да провокира прекомерният внос на селскостопански продукти от Украйна в ЕС. Войчеховски заплаши, че няма да подкрепи разпоредбите за разширяване на преференциите, ако предложенията на Варшава не бъдат взети под внимание.

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ,у,уеиш

    130 6 Отговор

    До коментар #1 от "Иванушка 🇷🇺":

    И ТЪПА МИЗЕРУВАЩА БЪЛГАРИЯ....

    Коментиран от #13

  • 3 Полша

    47 3 Отговор
    се протипостява на ин дъ ноус. Това е инвазия срещу окрайна. Белински няма да доволен. ❄️❄️❄️
  • 4 1520

    120 4 Отговор
    Някой от ЕС започват да се осъзнават .А ние още сме в дълбока кома

    Коментиран от #9

  • 5 Коментар

    91 4 Отговор
    Правилно правят.Там бяха използвани снаряди с уран.Да си карат всичко на сащисаните и англетата,които им дадоха тези снаряди.
    Внимавайте какви яйца купувате,защото внасят от там и ги преопаковат като български.Ако ви стане лошо след като сте яли яйца е от урана в тях.
  • 6 Явно,че...!

    69 2 Отговор
    Поляците не са забравили ,,Волинското клане"...!
  • 7 Боруна Лом

    72 3 Отговор
    А НИЕ КОГАА?И НАШИТЕ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ, КАКВО ЩЕ ГИ ДЕ ЛИ АМЕ?
  • 8 От страни

    70 3 Отговор
    Глупавите поляци не разбират че това жито не е украинско а американско и ще правят това което им кажат. То и за нас важи същото. Земите в Укра са собственост на Монсанто и Вангард а не на укрите.

    Коментиран от #19

  • 9 Така е!

    54 1 Отговор

    До коментар #4 от "1520":

    А уж Кирчо каза,че ,,Промяната" вече е дошла...😧🥺🙄🤔!

    Коментиран от #11

  • 10 еми да,

    70 3 Отговор
    преференциалния търговски режим за Украйна с още една година, та все нещо да могат да си върнат "цивилизовните". А, че това ще се реализира за сметка на държавите в непосредствена близост, не им пука на тези от ЕС - нали те няма да консумират вредната украинска продукция.
    Един по един се усещат засегнатите. Първо Орбан вдигна пушилка и отказа да срива вътрешното си производство, за да са щастливи в Киев. После се присъедини Словакия, сега Полша.
    Пита се, кога ще се усети България?
  • 11 мухаха

    67 2 Отговор

    До коментар #9 от "Така е!":

    Той Кирчо каза че ще заключи Бойко ама сега си гукат .... щом вярваш на подмяната лошо седларов
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 мммда

    54 2 Отговор

    До коментар #2 от ",у,уеиш":

    Имаш право две са останалите страни подкрепящи наркомана, те затова са и толкова зле. Втора седмица многохилядни протести на тия отрицателни температури си е сериозно недоволство.
  • 14 ами

    59 2 Отговор
    как нашите меки китки да кажат твърдо "НЕ".

    Нашите управници от край време са за меко "ДА", на всичко което им поискат. Дори президента го изкараха русофил, защото е краен със своето плахо "може би".

    Като фалират голяма част от производителите и се усетим, че народа е натровен, може и да го докласиме до някакво "НЕ", но дали няма да е късно?
  • 15 Рускиня

    46 1 Отговор
    Като си напарят гаЗта ще им уври пилешкото мозъче, до тук, че ще ме изтрият, а и съм рускиня😂
  • 16 Димо

    36 2 Отговор
    Полша го ....на Украйна натюр.
  • 17 Рускиня

    56 3 Отговор
    Защо българското правителство помага да храни и отоплява укри, когато там има милионери и си пазят гривните? Вчера имаше във ФАКТИ как милионер с много кафенета, бръснарници млад мъж помага в тила, а НЕ да е на предна огнева линия а бели картофи и се хвали, че забогатял (от крадене на 22 г. Помага се когато нямат пари или всичко е употребено. Дошли в България със скъпи коли, а 1000-до българи гладуват и студуват. Ще съм щастлива ако добричкия днес модератор не ме изтрие 🤔
  • 18 нпо агент

    57 3 Отговор

    До коментар #1 от "Иванушка 🇷🇺":

    от първо лице..българка работеща в банка в германистан...по закон не може да се отопляваш офиса над 18 градуса..Студуват..заради солидарност, с кого ли не..мултикуртурализм се казва..Да купуват газ от сащ..не мислих че германци толкова са прости..но ето..че станали такива.Все пак има надежда..фермери блокираха Германия..утре всички ще излязат и ще изритат фашисти от европа..Факти недейте да изтривате коментари..и без това сте със седмици назад по осведомяване на читателите...

    Коментиран от #22, #28

  • 19 да да

    39 1 Отговор

    До коментар #8 от "От страни":

    все пак идва от укройна..може и на марсианци да е житото.то е ясно кой е соб-ка и на лукойл ,но нали да има бизнес, а за пред хората се казва дерогация..Русия увеличи продажба на уран на сащ..Няма ли Зеленото да обяви сащ за неприятелска държава..хо хо хо ...спонсорираща терористи..или за нашите може..
  • 20 Механик

    43 2 Отговор
    Поляците никога не са били на страната на Украйна, колкото и да се опитват некой тука да ни убеждават.
    Поляците мразят укрите и ги имат за второ качество и полски роби. А те са били именно такива.
    Полша с право си иска териториите, които някога и несправедливо са били дадени на Украйна. Поляците няма да забравят волинското клане и СС-совците с украинско самосъзнание.
    От Украйна ще остане Кийф и 2-3 селца наоколо. Другото ще бъде Русия, Полша, Унгария и Румъния.
  • 21 правилно

    23 0 Отговор
    стига са ги стимулирали с износа им и заеми да им плащаме да се налодуват
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Дали е възможно там

    24 0 Отговор
    "Kto ty jestes? Polak maly.
    Jaki twoj znak? Orzel bialy..."
    Това учат полските деца от люлката си. Хайде някой да опита в Полша само да намекне за отказ, както с "Аз съм българче" и да видим какво ще стане! Обидно е, че ние изглеждаме най-подходящи за подобен експеримент.
  • 24 нито един

    4 19 Отговор
    Коментар ,не е в полза на Украйна, всички за Русия,очаквайте излизане от НАТО и Евро съюза с референдум, мнооо скоро, тогава всички тези русофили ще видят изгрева на слънцето от Москва, но бедни, това не е Англия.

    Коментиран от #30

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Безпартиен

    15 0 Отговор
    ВЕДНАГА МИНИСТЪРЪТ ОТ НАТО И ЕС ТАГАРЕНКО ДА ЗАМИНАВА! КАКВО ЧАКА? ТЪКМО ЩЕ ИЗПРО СИ СТАРО ОРЪЖИЕ ОТ ПОЛЯЦИТЕ ПОСЛЕДНОТО МЯСТО НА БГ ТРЯБ ВА ДА СЕ ЗАЩИТИ! КО ША РЕКАТ АЛ ЙО и КЮЧУКА Н БРЮКСЕЛ?
  • 27 Барон Мюнхаузен

    5 0 Отговор
    Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, както и той самият, никога не е искала Украйна да спечели в конфликта с Русия. За това пише американският професор по стратегически изследвания Филипс П. ОБрайън. Той смята, че Вашингтон помага на Киев само с една цел - да наложи собствената си воля.
  • 28 Шмокльо

    2 14 Отговор

    До коментар #18 от "нпо агент":

    В Европа хората имат права и си протестират когато си искат.Но путинофилите си мислят ,че това е нещо ужасно...Ужасно е за фашистка росия, щото там ако протестираш може да влезеш като Навални в затвора!
  • 29 Във веригите

    3 0 Отговор
    напоследък все по-рядко има български яйца, пуснаха масово вече едни по-дребни с доста твърда черупка. Пише, че са български, но и на вкус и на вид са съвсем съвсем различни от каквито сме яли досега. Отделно, макар че трябва да са много по-евтини, вместо 12 кинта за 30 яйца, се продават за 10 кинта за 20 яйца. Внимавайте.
  • 30 факуса

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "нито един":

    сеганото положение у нас е временно,и не е розово както го изкарват платените мисирки,тепърва ще става зле,ако още стоим в лицемерния"съюз"
  • 31 Твърдо "Не" от Варшава!

    0 0 Отговор
    Какво Нещо смениха министър председателя само да помага на Украйна и пак Твърдо "Не" от Варшава!
    То поляците си знаят бюджета. Но нашите вече във въздушен и воден Шенген. Да ама това няма да спре плана Барба Роси за разделяне на Украйна на няколко
    Щата. Щата България щата Украйна щата Луганск щата Думбас. Целта е щат България в Украйна и България да станат едно цяло. Трябва да се избере НАКОЙ ще помага НАТО и България на Украйна или на оформен по онзи план държава в Украйна България която е ще бъде призната от всички западни страни като част от Република България. НЕЗНАМ КОЙ ОТ ДВАТА БЛОКА ЩЕ ИМА ПО ГОЛЯМО ПРЕДИМСТВО. ЕДНИТЕ ВКАРВАТ НАТО ПРЕЗ СЪЮЗА НА БЪЛГАРИЯ ИЛИ РУСИЯ КОЯТО
    ПРАВИ ХЕК ТРИК ЧЕ ЩЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПОМАГА НА НЕЙ НИЯ ЩАТ БЪЛГАРИЯ В УКРАЙНА И ОТАМ НА РУСИЯ. КАКТО КАЗВА В НЯКОЙ РЕКЛАМИ до 30 минута
    Ще се разбере на къде ще ходи България и нейните щати.
  • 32 безпартиен

    2 0 Отговор
    Няма ли поне един честен журналист да каже истината-зърното е произведено в Украйна,но е СОБСТВЕНОСТ на чужди фирми АМЕРИКАНСКИ!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания