Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Януари, 2024 20:08 10 872 191

Как Украйна е успяла да свали руския военен самолет А-50

  • украйна-
  • самолет-
  • русия-
  • а-50-
  • крим-
  • азовско море-
  • ил-22-
  • война

Тези самолети обичайно летят на голямо разстояние от зоната на бойните действия

Как Украйна е успяла да свали руския военен самолет А-50 - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Москва мълчи. До понеделник вечерта руското Министерство на отбраната не беше реагирало на съобщението на украинските военни, че предната вечер над Азовско море са свалили разузнавателен самолет А-50 и са повредили самолет Ил-22М. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Кремъл не разполага с никаква информация. Украйна обаче изглежда е толкова уверена в успеха си, че в понеделник за него съобщиха главнокомандващият Валерий Залужний и командващият ВВС Микола Олешчук.

Защо А-50 е толкова важен

Ако информацията бъде недвусмислено потвърдена, това ще означава, че Украйна за първи път в историята е успяла да свали самолет А-50. Тези самолети са били разработени в СССР в края на 1970-те години на базата на транспортния Ил-16 и могат да бъдат лесно разпознати по големия въртящ се диск. В държавите от НАТО тези самолети се наричат AWACS. Украйна вече е успявала да атакува Ил-76 както в небето, така и на земята, но случаят със свалянето на А-50 е единствен досега.

Тези самолети обичайно летят на голямо разстояние от зоната на бойните действия - на няколкостотин километра. Основната им задача е да разузнават и да оказват поддръжка при насочването към цели, най-вече въздушни. По данни на медиите Русия разполага с десетина самолета от този вид, като модернизираните модели, А-50У, са започнали да се произвеждат през 2011 година, а поредният е бил предаден през септември 2023. През февруари 2023 един самолет А-50 бе повреден с дрон на летище в Беларус.

Свалянето на А-50: как и с какво

Украинските въоръжени сили не съобщават с какви средства са атакували А-50 и Ил-22М. Киевският авиационен експерт Валерий Романенко казва пред ДВ, че това най-вероятно са били американски системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът". По неговите думи Киев няма друго оръжие със сходни характеристики. Като се има предвид мястото на поражението - над Азовско море пред бреговете на окупираната част от Украйна, подходящи са само ракетите "Пейтриът". Обсегът на някои от техните модификации е 160 километра.

Ако това е така, излиза, че украинските военни са предприели рискована стъпка, премествайки скъпите и мощни "Пейтриът" близо до фронтовата линия. Киев има няколко такива системи, включително и такива, получени от Германия. До този момент комплексите се използваха за защита на големите градове от руски ракети. По украински данни именно "Пейтриът" свалят съвременните руски свръхзвукови ракети "Кинжал". "Разполагането на "Пейтриът" толкова близо до фронтовата линия е повече от рискована операция", казва пред ДВ Олег Катков, главен редактор на изданието "Defense Express". Той припомня, че по този начин са свалени и няколко руски бойни самолета и хеликоптера в Брянска област на границата с Украйна през май 2023 година.

През декември 2023 Украйна съобщи, че е свалила наведнъж три руски бомбардировача на южния фронт. И за тях не се знае с какво точно са били поразени, но наблюдатели предполагат, че става дума за "Пейтриът".

Австрийският военен експерт Маркус Райзнер изказва на свой ред предположението, че А-50 може да бъде свален не само с "Пейтриът", но и с друг комплекс - при това както от земята, така и от въздуха. Не е изключено да са били използвани и различни системи.

Какво ще промени свалянето на А-50

Атаката на украинските военни над Азовско море ще има няколко последствия, отбелязват експертите. Маркус Райзнер прогнозира, че до изясняването на всички обстоятелства Русия няма да може "да действа така, сякаш нищо не се е случило". Според него Русия може да намали интензивността на използване на тези, а вероятно и на други военни самолети, както е постъпвала в подобни случаи преди.

Киевският авиационен експерт Валерий Романенко смята на свой ред, че руските въоръжени сили ще бъдат принудени да отместят А-50 на около 100 километра от фронтовата линия. По неговите думи това ще даде на Киев "тактически предимства в някои райони", от които украинските въоръжени сили нанасят удари по Крим и по други цели навътре в окупираните територии. Това може да подобри и условията за използване на бойните самолети на Украйна - както за прикритие на наземните операции, така и за изстрелване на западни крилати ракети от типа "Storm Shadow".

Маркус Райзнер определя случилото се като "впечатляващ успех" - не само на бойното поле, но и в информационното пространство, особено на фона на кризите в други части на света. Според австрийския военен аналитик един от основните изводи е, че Украйна отново е демонстрирала способността си "невероятно ефективно" да използва "малкото средства, с които разполага". Според него това е важно и за по-нататъшната поддръжка от страна на Запада.

Автор: Роман Гончаренко


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 117 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    77 81 Отговор
    Няма как, самолета А50 не се вижда на радара защото ползва радиолокационни заглушители.

    Коментиран от #7, #67, #132, #153, #167

  • 2 Сократ

    72 62 Отговор
    Как? Ами в наркоманския делириум.
  • 3 Само питам

    91 79 Отговор
    Някакви доказателства за лъжите на окраинските фашисти имате ли ?

    Коментиран от #17, #70, #72, #125

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Факт

    88 118 Отговор
    Катастрофалните загуби на Кремъл в Украйна могат да доведат до рухването на Руската федерация.
    Става все по-ясно, че Украйна печели войната.
    Кремъл е изправен пред историческа криза на доверието и е напълно възможно да наблюдаваме началото на края - не само на режима, но и на самата Руска федерация.
    Изгуби се доверието на руснаците по отношение на руската армия, която традиционно е централен елемент от легитимността на Кремъл.
    Унижението ѝ в Украйна сега е почти пълно, а гордият Черноморски флот все още се крие зад Крим, твърде изплашен да предприеме действия срещу една страна, която дори няма военноморски флот.
    Ударът, който бе нанесен на руската икономика, е поразителен и това ще доведе до ненормално съществуване на многомилионното разпръснато руско население.
    Тази особеност на разпръснатост е причина за слабо свързане помежду им, а сега, когато властовия център е в позиция нула, чувството за принадлежност към нацията може още повече да отслабне.
    Загубата на енергийните пазари, която компенсираше липсата на съвременни производства, не може да бъде компенсирана.
    Кремъл е изправен пред историческа криза на доверието и е напълно възможно да наблюдаваме началото на края - не само на режима, но и на самата Руска федерация.
    Пригответе се за разпадането на Русия!

    Коментиран от #20, #30, #31, #53, #176

  • 6 А пък

    72 34 Отговор
    САЩ унижи Украйна. Кажи тнкю баба!
  • 7 Ползва..

    28 18 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    ..ама руски

    Нет аналог.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хахаха хахаха

    58 38 Отговор
    Патриота лети до максимум 300 км, а А50 е летял над Русия на 200 км навътре в Руската територия. Сигурно са имали ЗРК Патриот окраинските фашисти в тила на Руската армия хахаха хахаха...

    Коментиран от #38

  • 10 Истината

    60 68 Отговор
    Срива се не Путин и жалката му рашистка армия. Срива се Русия. После години наред ще си бършете Zaдниците с „Правда“, а тоалетна хартия ще ви предлагат само в салама
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Иванушка 🇷🇺

    71 46 Отговор
    Отново врелите-некипелите на Дойче Зеле.
    Бе по-добре дайте хляб и нахранете гладните си германски селяни и децата им докато не са сринали Берлин с трактори и изнесли Улавия с фадрома от там 😄😄😄

    Коментиран от #23, #34

  • 13 Иго

    49 32 Отговор
    Дойче ,пиши и за загубите на укритие в жива сила и оръжия!! Днес са изкарани от подземията и се търкалят умрели и ранени укри,това не видяхте ли??

    Коментиран от #145, #164

  • 14 Гоце

    37 13 Отговор
    Може би ф16 вече действа
  • 15 Реалност

    51 69 Отговор
    "Няма по-страшно нещо на земята от украинските воини."
    "Мисля, че Русия няма да я има след 9 години."
    "Знаете ли защо предрекох, крещях години преди войната, че Русия ще претърпи пълен крах и позор, ако воюва с Украйна?
    Защото изучих основно Първата чеченска война.
    Видях как се бият украинците.
    Наблюдавах и как се бият чеченците, които ни нанесоха много поражения. Те са смели, страшни воини, но в сравнение с украинците са невинни същества, като малки дечица, като пърхащи ангелчета от картинки на Енгра..
    Чеченските са страшни, смели, но те губят време да демонстрират благородство, да се перчат, да се показват.
    Да парадират с облекло, оборудване..
    Украинците са студени убийци. Те убиват веднага.
    Убиват последователно и методично, без емоции, без думи и заплахи.
    Сега всъщност става ясно какви воини спечелиха Втората световна война .
    Украинците бяха страшните, безпощадни воини на сталиновата армия.
    Затова предрекох това поражение."
    Украйна защитава земята си и народа си от диктаторски военен терористичен режим в Кремъл огледален образ на КГБ и СССР .

    Коментиран от #27, #80, #97

  • 16 И да триете, и да не триете

    63 17 Отговор
    За фашагите изходът е предизвестен .
  • 17 Хорейшо

    29 24 Отговор

    До коментар #3 от "Само питам":

    Доказателства?Виж на дъното на Азовско.

    Коментиран от #62

  • 18 КОНТРАТА

    53 29 Отговор
    Ген щаб на Руската Въоръжени сили не коментира окраински вицове, това е работа на сороския обслужващ персонал да обсъжда и коментира вицове.
  • 19 Сатана Z

    56 28 Отговор
    Факти,пишете как хуситите свалиха невидимия Ф22 с ПЗРК Стингер закупен от Украйна.

    Коментиран от #135

  • 20 Събеседник

    39 10 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Чети Бисмарк .
  • 21 УкрА

    21 24 Отговор
    Аз от къде да знае ,чи било важен самолет .Имаше сватба и стреляхме във въздуха и той падна
  • 22 В.В.П.

    44 17 Отговор
    Нищо не могат да свалят окропите ..Лъжат си на воля ..Няма проблем..АЙ СТИГА ГЛУПОСТИ

    Коментиран от #77

  • 23 Ти за Берлин

    13 5 Отговор

    До коментар #12 от "Иванушка 🇷🇺":

    Не се тревожи.

    Коментиран от #32

  • 24 Как Украйна е успяла

    53 18 Отговор
    да свали руския военен самолет А-50?!? Никак!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Соросоид

    34 11 Отговор
    Чичо Сорос от Барбадос видя че падна.
  • 27 Иванушка 🇷🇺

    24 14 Отговор

    До коментар #15 от "Реалност":

    Братле, пиеш ли някви хапчета ?
    Ако не, би трябвало да ги пиеш 😄
  • 28 Клати Курти

    37 13 Отговор
    Как го е свалила ли?Единствено в мокрохлъзгавите сънища на с0р0,$ нята.Муууухахаха.Утече 00клайна в канализацията.Чакайте с информационна война да я спасите.Колкото Гьобелс спаси рай хаа.Муууу хахаха.
  • 29 П@ЛЯЧО

    10 21 Отговор
    Всчки п@лячивци видяхме как А50 падна, руснаците лъжат!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гледай картите

    56 18 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Руската армия настъпва по целият фронт, това са фактите.

    Коментиран от #51, #68, #110

  • 32 Иванушка 🇷🇺

    15 9 Отговор

    До коментар #23 от "Ти за Берлин":

    Берлин ми е стара любов, няма как да го не мисля и тревожа ))

    Коментиран от #40

  • 33 в цялата работа има едно "АКО"

    27 11 Отговор
    АКО - е вярна информацията ??!!
    Всичко останало е в областта на фантастиката !
  • 34 Как е в Авдеевка?

    17 28 Отговор

    До коментар #12 от "Иванушка 🇷🇺":

    Напредват,ли затворниците и алкохолиците?

    Коментиран от #95

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Хубава руска работа казаха

    13 28 Отговор
    Ватираните тамън обясняваха как ще свалят с тия самолети неща 5000 километра в дълбочина и ония хора им го думнаха..таквоз е няма друга армия като руската..за неграмотните руски фатмаци само ще обясня че тоя самолет е последен ешелон на ПВО и трябва да е абсолютно защитен
  • 37 ХиХи

    27 15 Отговор
    Самолета го има на снимки кацнал, опашката му е надупчена, ама си е кацнал сам, тая пропаганда е смешна, посраина няма никакви снимки

    Коментиран от #50

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 БАБА ВАНГЯ

    20 8 Отговор
    Видех офиса на DW в Германия как гръмна
  • 40 Само да питам

    8 12 Отговор

    До коментар #32 от "Иванушка 🇷🇺":

    Лани едни нощни вълци бяха тръгнали към Берлин.Докъде стигнаха,викам?

    Коментиран от #55, #100

  • 41 В.В.П.

    29 11 Отговор
    Ауакс лети в Черно море ..не го свалят ..обаче окропите свалили ,,Бериев,,Ай слезте на земята Хахля!!
  • 42 Прокопи Катъра

    24 10 Отговор
    Хохохолите единствено са си свалили гащите.Ако не са зверски зацапани могат и за бял байряк да ги ползват.Да оттренирват връзване на обувки без приклякане и да се запасят със Сало за мазане.
  • 43 Как Украйна е успяла да свали руския А50

    34 9 Отговор
    Чрез медитация и убийствени заклинания.
    По медиите.
  • 44 АКО баба беше мъжка

    23 10 Отговор
    Щеше да бъде с дръжка !
    Украински приказки по 1001 нощ !
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 хе-хе

    24 7 Отговор
    404 за да полчат поредната порция оръжие и финси, могат да излъжат, че са свалили и някой руски спътник даже
  • 48 В.В.П.

    21 8 Отговор
    Свалили са някой окраински кошник...и го пишат Бериев ..Шизофрения ..
  • 49 DW пак хитрува и послъгва

    19 9 Отговор
    "руското Министерство на отбраната не беше реагирало на съобщението на украинските военни, че предната вечер над Азовско море са свалили разузнавателен самолет А-50 и са повредили самолет Ил-22М."

    Съобщението не бе такова а, че и двата самолета са свалени! И DW заедно с другите "истински медии" веднага изпапагалстваха възторжено.
    Чак по-късно се получи руското опровержение че командния самолет се е прибрал благополучно с дупки по опашката само. Със снимки и видео. И медиите веднага ce извъртяха! За А 50 още няма информация но и кой ти чака за такава.
    Украйна няма ракети с такъв обсег, тъй че нищо не са свалили украинците.

    Коментиран от #60, #150

  • 50 Абе видяхме опашката.

    11 15 Отговор

    До коментар #37 от "ХиХи":

    Ще боядисат опашката.И утре ,след три дня пак ще лети.
    а онзи другият,дето станал на подводница,кво го правят?

    Коментиран от #57

  • 51 Гледам

    10 25 Отговор

    До коментар #31 от "Гледай картите":

    И не вярвам на ушите си руката армия настъпва на изток
  • 52 В.В.П.

    17 5 Отговор
    Руските се смеят на Окропитекс..Толкова фалшиво пее..
  • 53 Шиз#френико Джамбо,

    26 6 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Не се напъвай
    От злоба, безсилие и яд ще се получиш инфаркт.

    Коментиран от #59

  • 54 един

    10 4 Отговор
    Ценен е самолета,но не по-малко ценен е и екипажът!Срокът на обучение на такива специалисти е бил няколко години!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Швейк

    18 17 Отговор
    Руснаците са жалки, а родните копейки са още по жалки.
  • 57 Хаха

    12 5 Отговор

    До коментар #50 от "Абе видяхме опашката.":

    Ти видя ли я подводницата или я сънува?
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Ами за

    9 11 Отговор

    До коментар #49 от "DW пак хитрува и послъгва":

    А 50 няма информация.Денафициран е.
  • 61 Евала

    5 3 Отговор

    До коментар #35 от "Хохо Бохо":

    Бате,сигурно си ходил войник,много си кампитентен

    Коментиран от #78

  • 62 Абе

    7 9 Отговор

    До коментар #17 от "Хорейшо":

    Проверих там има само бандеровски гемии.
  • 63 Преди войната си мислехме, че

    12 15 Отговор

    До коментар #45 от "Жалки наведени копейки":

    Русия е сила.
  • 64 Амебиии

    24 12 Отговор
    Ей тва патократичните фашибозуци сте тотално безмозъчна маса . Никой не е свалял А-50 и се потвърди вече обаче вие като едни видни слуги на ЦИПСО си баете тука . Няма свален самолет изобщо никакъв . Още повече има ударени складове за ракети за патриота и сторм шадоу . Голями зари са били ама сте ги изпуснали .

    Коментиран от #91

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Болни мозъци на фашисти от укрия

    18 6 Отговор
    Ненормалните Урки лъжат с пълна сила
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Гощо

    9 23 Отговор

    До коментар #31 от "Гледай картите":

    Настъпва ама нищо не превзема. Само ГРУЗ 200 напредва.

    Коментиран от #159

  • 69 Тия окаяни бараби

    2 2 Отговор
    Ли са гордите териториални защитници? Ами ако вместо беззащитните рибари дойде коравият аскер? Къде ще се крият?
  • 70 Да ,кораба Москва плава,с Джак Спароу 😧

    11 15 Отговор

    До коментар #3 от "Само питам":

    Руснаците работят за Плутин,а аз за себе си ,да отида и на море в Гърция 😎
  • 71 В.В.П.

    14 6 Отговор
    Окропите се лъжат един друг ..Големи кучета са ..Бериев ,не лети в Черно море ..Много е малко за обхвата му..от 3000 км и нагоре ..
  • 72 Твоите любими

    39 20 Отговор

    До коментар #3 от "Само питам":

    рашисти мълчат като битиПедерасти... 😂
  • 73 Хохохо

    12 4 Отговор

    До коментар #67 от "А50":

    Къде са признали бе Хорхе?

    Коментиран от #79

  • 74 Велика загадка казаха

    7 18 Отговор
    Ушанки понеже сте тъпи сега ще ви обясня как е станало
    Понеже радара на тоя самолет има по-голям обхват и работи на различна честота за да го различават от останалите радари дето ги имат..просто са му пратили една антиирадарна ракета..явно е обикалял от известно време там и украинците са го надушили..останалото е въпрос само на копчета
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Би било много лошо за раша ако е

    10 8 Отговор

    До коментар #22 от "В.В.П.":

    Истина😭

    Коментиран от #85

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Ами

    8 3 Отговор
    Кака, точно никак
  • 82 Бесен-_ Язовец

    17 6 Отговор
    Само във фантазиите и болните мозъци на маргиналите от НПО А50 е паднал. Умствено изостанали сте сорос4иите направо сте за зоопарка в кафезите на прим@тите
  • 83 джони инглиш

    11 4 Отговор
    Как аз мога да сваля Марго Роби. Никак. То така е и с укрите.
  • 84 Ха ха ха

    6 9 Отговор
    Как..? Так....! Проста мужики куpuли на самальоте.....
  • 85 реру

    5 4 Отговор

    До коментар #77 от "Би било много лошо за раша ако е":

    Акото в твоя случай само замазва и смррррдии.

    Коментиран от #147

  • 86 Мда

    18 3 Отговор
    Как Украйна е успяла да свали руския военен самолет А-50? Kакто едно време давид е свалил голиат - с прашка. Зеленски е видял самолета, прицелил и го свалил се с прашката. Нещо не му връзва с оскарите, там го ритнаха...
  • 87 В.В.П.

    13 6 Отговор
    Патриот е с обхват действие ,120 км ..и не е много сигурно .Зашщо да лети ,Бериев ,в тия 120км..?След като има патриот ,в Киеф ...По данни на съюзниците на Зелю фашиста..?Въпрос за инжинери.

    Коментиран от #101

  • 88 Лети ли рапторчето?

    11 6 Отговор
    Изплуваха ли рапторчетата от Червено море?

    Коментиран от #174, #189

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Иванушка 🇷🇺

    18 9 Отговор
    Предлагам Дойче Зеле да не отвлича вниманието ни с простотии, а да го насочи към наболелите проблеми на Германия които раздират отвътре германското общество - Бедност, Инфлация, Безработица, отрицателен БВП, Престъпност, Селски бунтове и липса на мотивация за справяне с катастрофалната ситуация.

    Коментиран от #99

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Акьоо.

    10 11 Отговор

    До коментар #46 от "КОТарАК":

    Като съборим Альошата,митрофанова ще дава дневен караул.Нощем ще в сменяваме с Костя и цомчо плюнката.
    !

    Коментиран от #102

  • 93 Търновец

    5 2 Отговор
    Най вероятно са били С 200 или дронове
  • 94 Истината

    11 13 Отговор
    Стига бе...не ни останаха самолети и кораби...

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Факт4екър

    11 4 Отговор
    Слушайте сиг.@ския английски език на Денков и Габриел в Давос хахаха хахаха

    Коментиран от #104

  • 97 Браво пич!!!

    7 12 Отговор

    До коментар #15 от "Реалност":

    Това си е истина! Нека всяка държава да си пази границата като Украйна,да видим ще припарили друг!хулиган.
  • 98 КОТарАК

    1 6 Отговор

    До коментар #76 от "Ами":

    Обичам на Мама Галя дългокосместата персийка да галяя,а на чичо Гальо с котарака се пробвай ти да му го
    галиш.

    Коментиран от #116

  • 99 Ти за Германия

    5 3 Отговор

    До коментар #90 от "Иванушка 🇷🇺":

    Не се тревожи.
  • 100 Ами

    5 1 Отговор

    До коментар #40 от "Само да питам":

    До украинските капани
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Снуп Дог

    7 8 Отговор
    Окраински фашиски сви.не мъртви сте умряхте руснаците ви убиха
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Артилерист

    16 10 Отговор
    Голямо грачене, голямо плезене пада в американския пропагандатор DW. Вчера имаше информация, че самолетите са получили незначителни щети от осколки и успешно са се приземили на летището. Дойчовците да кажат какво се случи с цяла батарея патриоти и всичките й 20 прескъпи ракети, които не успяха да предотвратят посещението на един само попилял ги Кинжал край Киев. Прихващали били успешно Кинжали! Как е станало, бе? Със серкмето ли? Руснаците ги бъхтят еженощно с големите бомби и ракети, самите укронацисти признаха, че ПВОто им е останало на 25%, те грачат, че били сваляли хиперзвукови ракети...

    Коментиран от #112, #114, #185

  • 106 Пентагона 🇺🇲

    8 6 Отговор
    Нямаме нищо общо с тази смешна долно.пробна окраинска пропаганда дестанцираме се.
  • 107 Руски Велики Космически Сили

    9 5 Отговор
    Ние го свалихме по погрешка ,по точно по на шише водка
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Факт4екър

    6 4 Отговор

    До коментар #104 от "Рико Анаграмата":

    Така е bro в Хаджидимово са учили само турски

    Коментиран от #118

  • 112 Със серкмето

    10 6 Отговор

    До коментар #105 от "Артилерист":

    Прихванах ме руския морски флагман Масква ,а тоз без аналогов самальот го свалихме с прашка .
  • 113 БРАВО

    4 5 Отговор
    Ако е истина , това е прекрасно!!!
  • 114 Янко Вия

    12 9 Отговор

    До коментар #105 от "Артилерист":

    Питай къде са натюфчетата оператори на Пейтриътите?Дъг Макгрегър каза че един комплекс се обслужва от 80-100 човека.Хохохолите най вероятно са били само хамали.А другите сега пазят небесата на Вечните Ловни Поля при Сти Пешко.

    Коментиран от #119

  • 115 този който

    3 2 Отговор
    Кажи го на "Патриота" ...
  • 116 НИ бойся

    1 1 Отговор

    До коментар #98 от "КОТарАК":

    Той на чичо Гальо ,котарака те търси да те погали по друпарата
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Рико Анаграмата

    5 2 Отговор

    До коментар #111 от "Факт4екър":

    Ма те нямат нищо общо с Хаджидимово,а повечето са мокри власи от Ломско.А за Хаджидимово си прав,един път се връщах от Гърция и влезнах в един магазин и попитах за хляб и ме гледаха очудено,а после някой от клиентите каза екмек,та се разбрахме.
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Отец Нафърфорий.

    5 2 Отговор

    До коментар #117 от "Отец Дионисий":

    Анатема,сатана,ще гориш в пъкъла.

    Коментиран от #122

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Янко Вия

    7 2 Отговор

    До коментар #119 от "КовидманЯк":

    Ма на сметището няма нищо,щото току що прелетяха глутница козашкоукрофилташки подлоги и ометоха всичко,даже и кучетата нападнаха и огризаха контейнерите.
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Да ти кажа..

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "Само питам":

    Доказателства ли..наскоро изтече инфо от руски телеграм канали.че освен затворници, на фронта се подвизават и не малко клиенти на психодиспансерите..
  • 126 Традиции

    2 3 Отговор
    Ама традиции, ти казвам! Да удариш не който самолет трябва е стара съветска, после руска традиция. Причината така да са подредени е, че ПВО се появява по съветско време. Иначе щеше да е от времето на Петър 1 или Екатерина 2.
    В ночь с 31 августа на 1 сентября 1983 года над Са­халином был сбит южнокорейский самолет Боинг рей­са 007 Нью-Йорк — Анкоридж — Сеул. Погибли 269 человек.
    На 17 юли 2014 г. в 19 часа по московско време информационният канал LifeNews съобщава за победа на донецките сепаратисти, които успели да свалят транспортен самолет Ан-26 на украинските ВВС. Този път около град Торез. После се оказва, че това е MH17 - редовен международен полет по линията Амстердам – Куала Лумпур на малайзийската авиокомпания „Малайзия Еърлайнс“. Международния наказателен съд осъди Игор Гиркин, познат и с псевдонима си Стрелков, бивш полковник от Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) и министър на отбраната на сепаратистката Донецката народна република, Сергей Дубински, заместник на Гиркин, който е работил за руското военно разузнаване (ГРУ), и украинеца Леонид Харченко, за когото се смята, че е ръководил бойна част в Донецк през юли 2014 г.
  • 127 Коджакерестелиев

    2 1 Отговор
    Mад0раторе, как ме изпусна

    Коментиран от #134

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Отец Нафърфорий.

    2 1 Отговор

    До коментар #122 от "Гробар":

    Един шут в гъъ33аа и се озоваваш във вечното си жилище.Ще мона да те пре пи кая за 40то и една кафява роза ще ти оставя.

    Коментиран от #130

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Отец Нафърфорий.

    3 3 Отговор

    До коментар #130 от "Отец Дионисий":

    Не разбра ли че ще ти сера точно където ти се пада лицето.
  • 134 МОДЮ РАТОРА

    2 0 Отговор

    До коментар #127 от "Коджакерестелиев":

    Не съм момко ,просто съм в настроение днес.
  • 135 Lоста

    6 4 Отговор

    До коментар #19 от "Сатана Z":

    Кои са тия хусити, бре? Ония от 15 век ли? От Чехията? . С каруците на Жижка? Айде по-сериозно!
  • 136 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛУДУЙ

    2 1 Отговор

    До коментар #128 от "Янко Вия":

    Единствено беше унищожена кафее ната точка на мокрия влах Илиан Илиин от Лом.
  • 137 Весел присмехулник

    5 1 Отговор
    "....Кремъл не разполага с никаква информация"
    Де, бре!
  • 138 Йон Илиеску мокрия от Лом

    1 1 Отговор
    Има ли на линия Мокри и Турлаци?Търся подкрепа!Помощ ,ограбват ме.Помагайте братя!
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Ха ха ха

    11 5 Отговор
    Специализиран самолет за ранно предупреждение А50 успешно унищожи и неутрализира украинска пво ракета... patriot.....

    Коментиран от #143

  • 141 ХА ХА

    8 9 Отговор
    ХА ХА ХА ХА ф16 вече фърчи а блатниците още се чудат кой кон ги е ритнал. ХА ХА ХА
  • 142 дядо поп

    10 5 Отговор
    Украинските въоръжени сили не съобщават с какви средства са атакували А-50 и ИЛ- 22М. И защо така , ами много просто защото не са те!
  • 143 ХА ХА

    6 3 Отговор

    До коментар #140 от "Ха ха ха":

    Ко стаа с коксохима в авдеевка?

    Коментиран от #146

  • 144 Лъжете

    8 6 Отговор
    Украинците използват терористични групи от 8-9 човека, които навлизат зад фронтовата линия и нанасят удар, след което бързо се прибират към Киев! Обхвата на Пейтриът е твърде малък, твърде скъпи ракети и твърде голям риск, да ги закараш на фронта!
  • 145 Роберт Фицо, достоен лидер на кабинета в

    13 5 Отговор

    До коментар #13 от "Иго":

    Братислава (Словакия, страна от ЕС), казва: „Западът се провали тотално в Украйна, но е политически невъзможно да признае. ЕС вероятно ще загуби 50 милиарда евро, а в Украйна гробищата ще бъдат пълни с хиляди мъртви войници“, смята словашкият премиер.

    А какво смятат неграмотните нашмъркани слуги на краварите, НЕ Е важно.

    Коментиран от #169

  • 146 Ха ха ха

    4 5 Отговор

    До коментар #143 от "ХА ХА":

    Е как какво...... Киев за три дня....
  • 147 Според мен са го свалили, защото не са

    3 8 Отговор

    До коментар #85 от "реру":

    Го видели😄нали е невидим,само че за руззките радари🤦
  • 148 Скептичен

    17 9 Отговор
    Русия публикува пораженията на крайцера
    “ Москва “ и Новочеркас . Ако е истина биха
    Съобщили и за А 50 . Този самолет е бил
    над Азовско море повече от 160 км .
    Невъзможно за Патриот но може би друга система
    Не Украинска . Или фейк , има нужда от добри новини .

    Голямата картина показва все още 20% загубени територия , население и индустрия . Инициативата е
    на руснаците . Вървят бавно , но методично .
    Като валяк .

    Коментиран от #154

  • 149 майор Чëpнобаев

    3 3 Отговор
    с дрон
  • 150 КонТрол

    6 0 Отговор

    До коментар #49 от "DW пак хитрува и послъгва":

    Аз не че не ти вярвам. Обаче ако украинците нямат ракети с такъв обхват, какво е надупчило опашката на самолета?
  • 151 Свалили са го с гравитация

    4 2 Отговор
    Не се научиха руснаците да правят самолети по-леки от въздуха
  • 152 Къзълелма

    3 4 Отговор
    Къде мислите турците си изпробват новите дроновете в реална обстановка
  • 153 Ццц

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Въх .....точно защото излъчва във всякакви диапазони и честоти се вижда отлично. Както казват там на изток - свети като новогодишна елха
  • 154 О...

    3 4 Отговор

    До коментар #148 от "Скептичен":

    Вярваш ли си , за цялата минала година са превзели допълнително общо 0, 17 от територията на Украйна това не е валяк, а цената....... Рано или късно високата цена и влошаването на живота ще събуди и руските роби

    Коментиран от #180

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Ф-16

    8 6 Отговор
    Как Украйна е успяла да свали А-50...много просто, използвала е ракета HARM, изстреляна от украински F-16.

    Коментиран от #163

  • 157 КовидманЯк

    5 2 Отговор
    Пияната каза, че и днеска няма денги, пак ще ядем на кофите останки. ХЕЕЕЛП

    Коментиран от #162, #171

  • 158 1111

    4 3 Отговор
    Свалила моя yyyй.
  • 159 НИМА?!

    6 4 Отговор

    До коментар #68 от "Гощо":

    20% завзета украинска територия от руснаците са...,,нищо"...?!?!

    Коментиран от #166

  • 160 МИ ЧИ ТО.....

    4 3 Отговор
    И БРОНЗОВИЯ войник....
    В КНЯЖЕСКАТА ГРАДИНЕ БЕШЕ НЕДОСЕГАЕМ.....ПЪК ТО ....КО СТАНА.....🗑
  • 161 Коментар

    4 2 Отговор
    Цитат:"Ако информацията бъде недвусмислено потвърдена"

    3 дни по 50 статии по темата,но не било потвърдено хахахахахаха.
    НЛО да беше вече щяхте да сте го потвърдили,а става въпрос за самолет от 70-те.Ей,в 21-ви век сме!
  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Хахахаха

    6 4 Отговор

    До коментар #13 от "Иго":

    Това ли е хвалбата за теб? Избитите украинци в Украйна от рашистката армия! Това ли ти харесва? Да се избиват християни, в собствената им държава от рашистката армия? Браво другар, ставаш за руски нацист.
  • 165 Княгиня Анастасия Романова

    2 5 Отговор
    Ватника на дежурство пак е бил пиян!
    То самагона не прощава......
  • 166 ХА ХА

    5 5 Отговор

    До коментар #159 от "НИМА?!":

    Тя даже не е 20%,3/4 от луганск и 2/3 от донецк а хората там какво мислят за това че неподимая могучия им строши къщите.
    Абе прошляци руцки
  • 167 ХА ХА

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Абе руснаците ти казват че епинал вода и ти не вярваш, това си е фундаментализъм.
  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Перо

    3 1 Отговор
    Украинците са го свалили с прашки!

    Коментиран от #191

  • 171 ХА ХА

    2 2 Отговор

    До коментар #157 от "КовидманЯк":

    Трай бе, утре ше има кокоши крака с картошки, ама друг път.
    Пак кофи и канафка.
  • 172 ХА ХА

    2 5 Отговор
    Мишкииии мишки русоподложни мишки.
  • 173 Ас Анчу

    2 3 Отговор
    Мноу скрап мноо нещо бате !
  • 174 ХА ХА

    0 1 Отговор

    До коментар #88 от "Лети ли рапторчето?":

    Леж на тая.
  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Коко

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Егати фантазьора си?!
  • 177 Военкор

    2 0 Отговор
    Вчера във Хмелницка област кацна НЛО. Не съм сигурен дали е марсианско, но на него пишеше "Слава Украине!" Сто процента то е свалило въображаемия самолет.
  • 178 Ммм дааа

    3 0 Отговор
    мечтите са безплатни.
  • 179 гочето

    2 0 Отговор
    НИКАК!
    ФЕЙК.
    Анимация
  • 180 Скептичен

    1 1 Отговор

    До коментар #154 от "О...":

    Нека гледаме и двете страни . Колко от 20% е върнала Укр ?
    Много украинци не са на едва страница със Зеленски .
  • 181 Болшевик е моя татко

    2 3 Отговор
    Искаме Пейтриът а Руските С300 любимите на Кремълските болшевишки гюлета на вторични суровини
  • 182 Биволъ

    3 4 Отговор
    Тя и Мацква не потъна, на потъна и 20 % от руzкия фллот барабар с щаба в Севастопол, та този ли самолет за 250 млн.долара е свален наедно с генерала. Руzнаците са безсмъртни ката Кощей Бессмертний.
  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 САЩисан вие на поляна

    2 1 Отговор
    ИЛ 22 със надупчена опашка, който се е приземил, това е...останалото е, че свалиха на бабата на Кукулеба фърчилото.А на тридневните козяци им дойде преждевременно цикъла..
  • 185 Сталин

    0 2 Отговор

    До коментар #105 от "Артилерист":

    Ама много си наивен.
  • 186 Гого

    5 1 Отговор
    Ако въобще е имало такова събитие, то това може да е било само и само руска работа. Този самолет се дига понеже с него се виждат пусковете на ракети от земя и въздух. Ако е била изстреляна ракета към него от украинска страна, то апаратурата на борда щеше да я отрази веднага. Освен локационна функция , тоя самолет има много мощен РЕБ който се включва при такива случаи. ИЛ 22 го надупчиха самите руснаци с Панцир. Признаха си го вече.
    Още нищо няма за А50... не се знае знае ли се. Война е и всеки лъже. Но ако са го свалили, то това си е работа на самите руснаци. Било е от близко, не са очаквали със сигурност и са нямали време да реагират.
  • 187 ГанЯ

    2 1 Отговор
    Ми пушили са на борда... Крайцера Масква!
  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 190 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: