Last news in Fakti

17 Януари, 2024 15:38 1 120 7

Протестите на румънските фермери и тираджии се засилиха

  • румъния-
  • протести-
  • фермери-
  • тираджии

Фермери и превозвачи започнаха да протестират преди осем дни

Състоянието на протеста в Румъния се засили, когато стотици фермери и водачи на камиони блокираха достъпа до граничен пункт с Украйна и проведоха протести в околностите на столицата Букурещ, изразявайки своето неудовлетворение от високите разходи, предаде News.bg.

Фермери и превозвачи започнаха да протестират преди осем дни, като блокираха магистрали и забавиха движението с колони от трактори и камиони, украсени с румънски знамена.

Протестите са срещу високата цена на дизела, застрахователните ставки, мерките на ЕС за опазване на околната среда и натиска върху вътрешния пазар от вносните украински селскостопански стоки.

"Ще продължим да протестираме, докато не видим първия одобрен закон, който налага решения за възможно най-много от проблемите, които посочихме", казаха някои от протестиращите в изявление, изпратено до медиите от местен лидер на протеста.

Протестите не са координирани централно, което възпрепятства преговорите с коалиционното правителство, което е изправено пред местни, парламентарни, президентски и европейски избори тази година.

Министърът на земеделието Флорин Барбу и 10 асоциации на фермери в понеделник заявиха, че са постигнали съгласие по редица искания, като поставиха ясни срокове за изпълнението им, но протестите продължават. Превозвачите все още водеха преговори с министерствата на транспорта и финансите.

Протестиращите искат мораториум върху изплащането на заеми, по-бързи плащания на субсидии и отделни опашки на граничните пунктове и черноморското пристанище Констанца за камиони от ЕС и извън блока, включително Украйна.

Полските шофьори на камиони, които блокираха някои гранични пунктове с Украйна от ноември, спряха протеста си във вторник до 1 март, след като подписаха споразумение с правителството.

В сряда румънски превозвачи протестираха в покрайнините на Букурещ и блокираха платната към ГКПП Сирет на украинската граница в североизточна Румъния, причинявайки повече от два часа чакане, според данни на граничната полиция.

Конвои също бяха разположени на магистрала, водеща до пристанището на Констанца, най-големият алтернативен маршрут за износ на зърно от Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опааа

    30 1 Отговор
    А нашите “фермерчета” им дадоха едни пари и те веднага се покриха! Закривай! Браво на германци и румънци! “Факти” много бегло отразяват протестите в Германия! Мисирки!
  • 2 Македонец

    12 1 Отговор
    Не бе, това не са фермери това са крайно десни !
  • 3 Дякон Унуфрий Араллампиев

    9 3 Отговор
    Нашите излизат в понеделник ако не си вземат парите Днес ще стане ясно
  • 4 Иванушка 🇷🇺

    26 0 Отговор
    Точно за това говоря от една седмица - протестите на германските селяни, полски и румънски превозвачи може взривоопасно да ескалира критичната обстановка в обедняваща Европа. Защо обедняваща ?
    Защото изпраща последните си пари и храни в процъфтяваща и забогатяла от войната Украйна.
    По-самоубийствена от това глупост, здраве му кажи 👎
  • 5 Грую

    16 0 Отговор
    А при Ганю сичко точно.
  • 6 Ами

    6 0 Отговор
    цяла Европа протестира вече против парите за укристан,само нашите ядат банани ...
  • 7 А СПАНЕТО НА БЕГЕ ПОПУЛАЦИЯТА

    2 0 Отговор
    НЕ СПИРА......
Новини по държави: