Last news in Fakti

18 Януари, 2024 04:45 1 059 3

Лондон прие законопроекта за депортиране на незаконни мигранти в Руанда

  • великобритания-
  • парламент-
  • руанда-
  • мигранти

Пречките пред прилагането му остават

Лондон прие законопроекта за депортиране на незаконни мигранти в Руанда - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър-председател Риши Сунак потуши бунта на несъгласните в Консервативната партия и успя да прокара в Камарата на общините забуксувалия си план за депортиране на незаконни мигранти в Руанда, съобщи БТА.

Депутатите приеха с 320 срещу 276 гласа закона, чийто замисъл е чрез него да бъде преодоляно блокирането на плана от британския Върховен съд. Но спорната мярка, за приемането на която Сунак заложи авторитета си, все още е изправена пред доста политически и правни пречки, преди да бъде приложена на практика. А самият Сунак остава начело на разединена и деморализирана партия, която изостава в социологическите проучвания, отбелязва Асошиейтед прес.

Гласуването в камарата се състоя, след като около 60 депутати от управляващите консерватори се разбунтуваха срещу законопроекта, тъй като смятаха, че новият нормативен акт е прекалено мек. Този изблик на несъгласие струваше на Сунак двама заместник-председатели на партията, които подадоха оставка, за да гласуват срещу правителството.

Но когато дойде ред на цялостното гласуване на закона, бунтът се уталожи. Ако той беше продължил и през вчерашния ден, Законът за сигурността на Руанда (Safety Rwanda Bill) щеше да бъде обречен, а навлязлото вече в 15-ия си месец управление на Ришик Сунак - поставено под въпрос.

"Тук става дума дали изобщо ще има законопроект (за миграцията). Ако този законопроект не бъде приет, друг няма да има", обърна се към съпартийците си депутатът от торите Боб Сийли преди гласуването.

Сега законопроектът отива в Камарата на лордовете, горната парламентарна камара, където също има съпротива срещу приемането му.

С оглед на това, че в социологическите проучвания консерваторите значително изостават по рейтинг от опозиционната Лейбъристка партия Сунак превърна спорната си - и скъпа - имиграционна политика в основната си стратегия за спечелване на следващите избори.

Той смята, че депортирането на незаконните мигранти ще откаже бъдещи кандидати за убежище да предприемат опасното пътуване с лодки през Ламанша, за да достигнат до британските брегове, и че ще лиши каналджиите от бизнеса им.

"Ние имаме план. И той работи", каза Сунак в Камарата на общините.

Сега той трябва да убеди съпартийците си от Консервативната партия и избирателите, че това наистина е така. Но две от крилата на торите, либералното и това, обявяващо се за ред и законност, които поначало не са лесни съюзници, са в конфликт помежду си заради руандийския план.

Умерените са опасяват, че той е твърде краен, съображения, споделяни и от Върховния комисариат на ООН за бежанците, който тази седмица обяви депортационната схема за "несъвместима с международното хуманитарно право".

От друга страна, мнозина във влиятелното дясно крило на партията смятат, че законът не е достатъчно строг и че няма да спре миграционните потоци. Вчера хардлайнерите се провалиха в опитите си да ожесточат законопроекта, след като парламентът отхвърли няколко предложени от тях поправки, включително такава, която щеше да позволи на британските власти рутинно да не се съобразяват с предписанията на Европейския съд по правата на човека.

Според критици това би било нарушение на международното право, но Сюела Бравърман, бивш вътрешен министър и водещ представител на твърдолинейните тори, заяви, че "чуждият" европейски съд "в момента контролира възможностите на Великобритания да спре лодките" с мигранти.

Много от разбунтувалите се консерватори в крайна сметка избраха да подкрепят законопроекта, за да не торпилират цялостната политика на правителството по въпроса, но недоволството им остава.

Сунак смята, че правителството е направило закона дотолкова строг, доколкото позволяват възможностите му, защото в противен случай Руанда ще излезе от споразумението за релокация на мигранти, ако се окаже, че Лондон нарушава международното право.

Лидерът на лейбъристите заяви, че торите се раздират от противоречия заради плана, и ги иронизира, като ги сравни със "стотици плешиви мъже, които се карат за един-единствен счупен гребен".

Руандийският план е едно от ключовите обещания на Сунак за пресичане на притока на незаконни мигранти по вода от Франция. През миналата година опасното плаване през Ламанша са предприели над 29 000 души при 42 000 година по-рано. Миналата седмица петима души намериха смъртта си при опит да отплават с лодка от бреговете на Франция по тъмно в зимния студ.

Самият план беше представен преди година и половина, още от кабинета на Борис Джонсън. Но той не може да бъде претворен в реалност поради съпротивата на британските съдилища, които сметнаха, че изпращането на мигранти в Руанда не е безопасно, защото там няма да бъде осигурена в достатъчна степен защитата на живота и здравето им.

За да заобиколи тази пречка и за в бъдеще да бъде изключена възможността тя да се появи отново, Сунак сключи ново споразумение с Руанда, като за целта беше представен и приетият нов законопроект. Той предвижда обявяването на Руанда за безопасна страна, както и ограничаване на възможностите на мигрантите да оспорят депортацията си в съда.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Русофил

    1 6 Отговор
    Къде ще депортират руснаците - в Руанда или в русията
  • 3 сунакът ги “пази” от сунаци

    9 0 Отговор
    А иначе голяма победа, половината несъгласни… Докъде се докараха бритишите и то сами
Новини по държави: