Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Януари, 2024 11:17 1 500 11

Френският министър на въоръжените сили постави началото на артилерийска коалиция за Украйна

  • франция-
  • френски министър-
  • въоръжени сили-
  • артилерийска коалиция-
  • париж-
  • украйна

В артилерийската коалиция ще участват 23 държави

Френският министър на въоръжените сили постави началото на артилерийска коалиция за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

Днес в Париж френският министър на въоръжените сили Себастиан Льокорню поставя началото на артилерийска коалиция за Украйна, целяща да засили капацитета на Киев в тази област. На церемонията по видеоконферентна връзка ще се включи и украинският колега на Льокорню - Рустем Умеров, предаде БТА.

Тази коалиция, по инициатива на Франция и на САЩ, е един раздел от мисията на контактната група за Украйна, наречена още и "Група Рамщайн" по името на американската военна база в Германия, където обичайно се провеждат срещите на контактната група. В групата влизат 50 държави, подкрепящи Киев.

Още новини от Украйна

Артилерийската коалиция, в която ще участват 23 държави, цели да обедини усилията им, за да се помогне в краткосрочен и дългосрочен план на Украйна да разполага с артилерийска сила, адаптирана към нуждите на нейната контраофанзива и на бъдещите нужди на украинските въоръжени сили, отбелязва френското министерство на отбраната.

Умеров първоначално бе обявил, че ще присъства лично на срещата, но в последния момент анулира визитата си от съображения за сигурност, обяви Париж тази нощ.

"Голямото предизвикателство за Украйна е да приключи преходът си от използване на съветска техника към използване на западна техника", казва консултантът по международни рискове Стефан Одран.

Оръдия, датиращи от съветската ера, са адаптирани за 122-милиметрови снаряди, докато западните системи използват 155-милиметрови снаряди. За да запълни оръдията на Украйна, ЕС си е поставил за цел да ѝ предостави един милион снаряда до пролетта на 2024 г. Но досега бяха доставени едва 300 000, според европарламентаристи.

Френското министерство на въоръжените сили от своя страна приветства вчера утрояването на капацитета за производство на снаряди във Франция, превишил от 1000 единици, произвеждани месечно преди войната в Украйна, на прогнозирани 3000 месечно през настоящата година. Тези количества обаче стигат на украинската страна само за няколко дни на сражения, казват експерти.

През 2024 г. и началото на 2025 г. Франция освен това ще произведе 78 артилерийски установки СЕЗАР, предназначени за Украйна, подчертава френското външно министерство. Шест от тях, платени от Киев, ще бъдат доставени в идните седмици, а 72 други предстои да бъдат заплатени, като за целта трябва да се намери колективно финансиране, според същия източник.

През декември украинското министерство на отбраната заяви, че е много важно за Украйна да укрепи огневата си мощ благодарение на доставки на артилерийски системи от нейните съюзници и уточни, че е заинтересувано от придобиването на още СЕЗАР.

Франция вече отстъпи или продаде на Украйна 30 СЕЗАР. Дания ѝ достави 19 екземпляра от осемколесна блиндирана версия на установката. СЕЗАР, които се монтират на камиони, могат да изстрелват 155-милиметрови снаряди на 40 километра разстояние.

Във вторник френският президент Еманюел Макрон повтори подкрепата си за Киев, чиято контраофанзива не даде очакваните резултати, отбелязва Франс прес. Той обяви, че ще посети Украйна през февруари за втори път от началото на войната.

Франция е в процес на финализиране на споразумение по сигурността с Киев по подобие на споразумението сключено между Великобритания и Украйна миналия петък за срок от 10 години, каза още Макрон във вторник.

А по време на първата си визита в Украйна през уикенда новият френски външен министър Стефан Сежурне спомена за възможността да се укрепят украинските оръжейни производствени способности.

Макрон пък обяви във вторник нови оръжейни доставки за Киев на около 40 ракети с голям обсег СКАЛП и на няколкостотин бомби, за да не се допусне Русия да спечели войната.

Украйна, срещу която всяка нощ Русия изпраща дронове и ракети, има нужда и от укрепване на противовъздушната си отбрана.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин

    19 1 Отговор
    България-на челно място
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 тоя

    21 5 Отговор
    дали и той е с обърната резба
  • 5 Пич

    20 5 Отговор
    Хахаха.......то , атлантиците , само с топове обичат да гърмят !!! Тази коалиция , в България и викаме - голо хоро !!!
  • 6 Третото очо

    18 2 Отговор
    Между редовете става ясно за ПРОДАЖБАТА на френски артилерийски установки и боеприпаси, както е на останалите страни в "артилерийската колаиция". Целта на споменатата коалиция е да продава оръжие на укрите, но има уловка. Окрайна няма нужните средства за плащане, но има земя която да бъде гаранция за покупката. Кредит обезпечен от продавача със останалата територия след като Русия си вземе нейното. Нещо като търг с покачваща инвестиция във времето. И не е важно дали ще успех на бойното поле, важна е продажбата.
  • 7 Кадир

    12 3 Отговор
    Тези смешници ще загробят Европа от напъване да събарят Русия. Като цяло това е иделано за правоверните, които така или иначе скоро ще завладеят Европа.
  • 8 Сандо

    9 0 Отговор
    Кога някой останал що-годе нормален западняк ще започне да говори,поне да говори,за мир?
  • 9 Баба ти

    5 1 Отговор
    Що ми мирише, че Елисейския дворец някой ден ще го лупнат с руски снаряд, ракета, може и палестински - арабски, афгански на някоя чалма, на негри??!
  • 10 кална вена

    3 1 Отговор
    тия от ЕС са пълни измекяри, ква коалиция бе ние сме основния производител, а вие само виете кът сирени за коалициии, бати смешниците , с тия елити европа ще се върне 1900 година
  • 11 стоян

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    До 3 ком - а бе ти от кои си - ,,барабар петко с мъжете ли си,, с какво си повече мъжж
Новини по държави: