Last news in Fakti

18 Януари, 2024 12:53 1 215 7

Индийските военноморски сили са спасили екипаж след нападение срещу кораб край бреговете на Йемен

  • индия-
  • йемен-
  • червено море-
  • военноморски сили-
  • екипаж-
  • нападение-
  • кораб

Индия съобщи, че е пренасочила военен кораб, разположен в региона, за да спаси 22-мата членове на екипажа на борда на кораба Genco Picardy

Индийските военноморски сили са спасили екипаж след нападение срещу кораб край бреговете на Йемен - 1
Снимкa: Shutterstock

В четвъртък индийските военноморски сили съобщиха, че са спасили екипажа на плавателен съд, собственост на САЩ, в Аденския залив след нападение от йеменското движение на хутите, докато напрежението в морските пътища на региона нарушава световната търговия, цитирана от Ройтерс.

След нападението срещу американския кораб Genco Picardy късно в сряда американската армия заяви, че нейните сили са нанесли удари по 14 ракети на хутите, които "са представлявали непосредствена заплаха за търговските кораби и корабите на ВМС на САЩ в региона".

Нападенията на съюзената с Иран милиция Хути срещу кораби в Червено море и около него от ноември насам забавиха търговията между Азия и Европа и разтревожиха големите сили в контекста на ескалацията на войната между Израел и палестинските бойци на Хамас в Газа.

Хутите твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците, и заплашиха, че ще атакуват американски кораби в отговор на американските и британските удари по позициите на групировката.

Индия съобщи, че е пренасочила военен кораб, разположен в региона, за да спаси 22-мата членове на екипажа на борда на кораба Genco Picardy, сред които девет индийци. Всички членове на екипажа са в безопасност, а пожарът на борда на кораба е потушен.

Движението на хутите заяви, че ракетите му са нанесли "пряко поражение" на кораба за насипни товари. Корабоплавателният оператор Genco потвърди нападението и заяви, че корабът му е бил улучен от снаряд, докато е преминавал транзитно през Аденския залив с товар от фосфатна скала.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така Така

    4 0 Отговор
    Става страшно всеки срещу всеки
  • 2 плевен

    12 2 Отговор
    Индийците са разкарали банда босоноги бандити, а къде е бил през това време героичният американски флот?
    Снощи гледах интервю на Домусчиев за съдбата на неговия кораб и неговия екипаж.Тъжно и смешно. Когато са пленявали кораба на БМФ, наблизо е имало военен кораб /разбирай САЩ или Англия/, който по някакви свои съображения е отказал да помогне. Смешно беше да гледаш колко ядосан беше Домусчиев и колко го беше страх да го покаже.Е как така ще каже, че съюзниците ни по море са въздух под налягане или че собственият му екипаж са мухльовци. Сега ще плаща откуп и няма да признае цифрата.
  • 3 Морски

    17 1 Отговор
    Моряците не са виновни, че некадърниците в офиса на БМФ са решили да икономисат няколко хилядарки за гардове.
    Но вижте им капацитета на тези БРЕГОВИ капитани - РОЖЕН в Украйна няколко месеца, РОЖЕН в Израел под куршумите, РУЕН подарък на пиратите, ВЕРИЛА перла в короната превърнали България в кокаинова република.
  • 4 Ами сега

    11 1 Отговор
    Тагаренко на включи в отбора срещу тези дето държат РУЕН. Няма да е скоро освобождаването, а и сега дискутираните 10 милиона ще нарастнат. И познайте кой ще плаща при държавно участие в БМФ? Застраховката на кораба не важи тъй като е нямал гардове.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Уфффф

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ами сега":

    Ще развали и бизнеса - амфетки от БГ на изток и трева от там за Европата.