Last news in Fakti

19 Януари, 2024 04:32 631 1

Тръмп иска отмяна на забраната му да участва в първичните избори в Колорадо

  • доналд тръмп-
  • съд-
  • колорадо-
  • забрана-
  • избори

Адвокатите на бившия президент призоваха Върховния съд на САЩ да отмени съдебното решение на върховния съд на щата

Тръмп иска отмяна на забраната му да участва в първичните избори в Колорадо - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Адвокатите на Доналд Тръмп призоваха Върховния съд на САЩ да отмени съдебното решение на върховния съд на щата Колорадо, с което експрезидентът не се допуска до участие в първичните избори на републиканците в Колорадо, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Адвокатите на Тръмп представиха в съдебни документи основните аргументи на бившия президент на САЩ срещу решението на Върховния съд на Колорадо, взето на 19 декември, според което 14-ата поправка на Конституцията на САЩ не позволява той да бъде допуснат до участие в първичните избори заради действията му, свързани с нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г.

Заседание по делото е насрочено за 8 февруари.

Адвокатите на Тръмп призоваха съда да "сложи бърз и решителен край на тези усилия за дисквалификация от изборите", като отбелязаха, че подобни опити има в повече от 30 щата. Според адвокатите на Тръмп разпоредбата на 14-ата поправка не се отнася за президентите, въпросът за избираемостта на президента е запазен за Конгреса и Тръмп не е участвал в бунт.

Делото в Колорадо е част от по-широкообхватни усилия за отстраняване на Тръмп от щатските избори съгласно 14-ата поправка, така че решението на съдиите може да повлияе на изхода от този процес, отбелязва Ройтерс.

Ищците от Колорадо наблягат на заключенията на съда от по-ниска инстанция, че действията на Тръмп, мобилизирал и насърчил въоръжена тълпа да атакува Капитолия, отговаря на правното определение на бунт срещу Конституцията на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    1 0 Отговор
    "...Адвокатите на бившия президент призоваха Върховния съд на САЩ да отмени съдебното решение на върховния съд на щата...";

    А, ако не го отменят - "контра на без коз"...